Transplantacija pluća i srca-pluća

Autor: Martin Hertl, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Daniel Victor Šimac, dr. med.

Transplantacija pluća je kirurško uklanjanje zdravog pluća ili dijela pluća od žive osobe i zatim njihov prijenos u nekoga čija pluća više ne funkcioniraju. Transplantacija srca-pluća je kirurško uklanjanje i srca i pluća nedavno preminule osobe i zatim njihov prijenos u nekoga čije srce i pluća više ne funkcioniraju.

(Vidi također Pregled transplantacije i Transplantacija srca.)

Transplantacija pluća se radi za ljude čija pluća više ne funkcioniraju. Većina primatelja su osobe koje imaju jedan od sljedećih poremećaja:

Jedno ili oba plućna krila se mogu presaditi. Kada je poremećaj pluća također oštetilo srce, jedno ili oba plućna krila i srce mogu biti transplantirani u isto vrijeme. Jednostruki i dvostruki plućni postupci su približno jednako česti i najmanje su 8 puta češći od transplantacije srca-pluća.

Budući da je očuvanje pluća za transplantaciju teško, transplantacija pluća se mora obaviti što je prije moguće nakon što se dobije pluća.

Postotak osoba koje preživljavaju nakon transplantacije pluća je

  • Na 1 godinu: preko 80%

  • Na 5 godina: preko 50%

Transplantacija srca-pluća je učinjena za

  • Određene abnormalnosti srca koje su prisutne pri rođenju (na primjer, Eisenmengerov sindrom)

  • Težaki poremećaj pluća koji je također uzrokovao oštećenje srca

Darivatelji

Transplantati pluća mogu doći od živog darivatelja ili od nekoga tko je nedavno umro. Darivatelji moraju biti mlađi od 65 godina, nikada nisu pušili i nisu imali poremećaj pluća. Veličina pluća darivatelja i primatelja mora odgovarati.

Živi darivatelja ne može donirati više od jednog cijelog plućnog krila i obično daje samo jedan režanj. Osoba koja je umrla može dati oba plućna krila ili srce i pluća.

Postupak

Prije zahvata, primatelju se često daju antibiotici kako bi se spriječilo razvijanje infekcija.

Kroz rez u prsnom košu, uklonjeno je jedno ili oba plućna krila primatelja i zamijenjena onima darivatelja. Krvne žile u i iz pluća (plućna arterija i plućna vena) i glavni dišni put (bronha) su povezani s transplantiranim plućnim krilom ili plućima. Kod transplantata srca-pluća, oštećeno srce primatelja je također uklonjeno i zamijenjeno srcem darivatelja.

Operacija traje 4 do 8 sati za jedno i 6 do 12 sati za dva plućna krila. Srce i pluća mogu biti transplantirani u isto vrijeme. Boravak u bolnici nakon ovih operacija je obično 7 do 14 dana.

Lijekovi koji inhibiraju imunološki sustav (imunosupresivi), uključujući kortikosteroide, započinju na dan transplantacije. Ovi lijekovi mogu pomoći u smanjenju rizika da će primatelj odbaciti transplantirano pluće.

Komplikacije

Transplantacija može uzrokovati različite komplikacije.

Infekcije

Rizik od infekcije je visok nakon transplantacije pluća zbog sljedećeg:

  • Pluća su stalno izložena zraku, koji sadrži bakterije i druge mikroorganizme koji mogu uzrokovati infekcije.

  • Imunosupresivi, koji su potrebni da bi se spriječilo odbacivanje transplantiranog pluća, čine tijelo manje sposobnim za obranu od infekcija.

Loše zacjeljivanje

Mjesto na kojem je dišni put spojen ponekad loše zacijeljuje. Može se stvarati ožiljno tkivo koje sužava dišni put, smanjuje protok zraka i uzrokuje kratak dah. Liječenje ove komplikacije sastoji se od proširivanja (dilatacije) dišnog puta - na primjer, stavljanjem stenta (žičane mreže) u dišni put kako bi ga se držalo otvorenim.

Odbacivanje

Odbacivanje transplantata pluća može biti teško otkriti, procijeniti i liječiti. Liječnici koriste savitljivu cijev za gledanje (bronhoskopa) za povremeno pregledavanje dišne putove i uzimanje uzorka plućnog tkiva. Ovaj postupak im pomaže da prepoznaju odbacivanje i provjere za infekcije.

Većina osoba koje primaju transplantat pluća razvijaju neke simptome odbacivanja unutar mjesec dana nakon transplantacije. Simptomi uključuju vrućicu, kratak dah, kašalj i umor. Umor se razvija jer transplantirano pluće ne može osigurati dovoljno kisika za opskrbu tijela.

U do polovice ljudi simptomi kroničnog odbacivanja postupno se razvijaju više od godinu dana nakon transplantacije. U takvim slučajevima liječnici obično otkriju ožiljno tkivo koje je nastalo u malim dišnim putovima i postupno ih zaćepi.