Pregled ozljeda hladnoćom

Autor: Daniel F. Danzl, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Maja Batinica, dr. med.

Koža i tkiva ispod nje održavaju se na stalnoj temperaturi (oko 98,6°F ili 37°C) cirkulirajućom krvlju i drugim mehanizmima. Krv dobiva svoju toplinu uglavnom iz energije koju daju stanice kada izgaraju (metaboliziraju) hranu - proces koji zahtijeva stalnu opskrbu hranom i kisikom. Normalna tjelesna temperatura neophodna je za pravilno funkcioniranje svih stanica i tkiva u organizmu. Kod osobe s niskom tjelesnom temperaturom, većina organa, posebno srce i mozak, usporava rad i na kraju prestaje raditi.

Tjelesna temperatura pada kada je koža izložena hladnijem okruženju. Kao odgovor na ovaj pad temperature, tijelo koristi nekoliko zaštitnih mehanizama za stvaranje dodatne topline. Na primjer, mišići stvaraju dodatnu toplinu drhtanjem. Također, male krvne žile u koži se sužavaju (kontrahiraju), tako da se više krvi preusmjerava u vitalne organe, kao što su srce i mozak. Međutim, kako manje tople krvi doseže kožu, dijelovi tijela kao što su prsti na rukama i nogama, uši i nos brže se hlade. Ako tjelesna temperatura padne dosta ispod 88°F (oko 31°C), ti zaštitni mehanizmi prestaju biti učinkoviti i tijelo se ne može zagrijati. Ako tjelesna temperatura padne ispod 83°F (oko 28°C), moguća je smrt.

Rizik od ozljeda hladnoćom povećava se u sljedećim okolnostima:

  • Kada je protok krvi prespor

  • Kada je unos hrane neprimjeren

  • Kada dođe do dehidracije ili iscrpljenosti

  • Kada je okoliš mokar ili kada dio tijela dodiruje nešto mokro

  • Kada osoba dođe u dodir s metalnom površinom

  • Kada postoji nedostatak kisika, kao što se događa na velikoj nadmorskoj visini

Manje je vjerojatno da će doći do ozljeda hladnoćom, čak i pri ekstremno hladnom vremenu, ako su koža, prsti ruku i nogu, uši i nos dobro zaštićeni ili izloženi samo kratko.

Prevencija

Održavanje topline u hladnom okolišu zahtijeva nekoliko slojeva odjeće, po mogućnosti vunene ili sintetičke, kao što je polipropilen, jer se ti materijali izoliraju čak i kada su mokri. Budući da tijelo gubi veliku količinu topline od glave, nužna je topla kapa.

Uzimanje dovoljno hrane i pijenje dovoljno tekućine (osobito toplih napitaka) također pomaže. Hrana osigurava sagorijevanje goriva, a tople tekućine izravno osiguravaju toplinu i sprječavaju dehidraciju. Alkoholna pića treba izbjegavati jer alkohol širi (dilatira) krvne žile u koži, što privremeno pruža tijelu osjećaj topline, ali zapravo uzrokuje veći gubitak temperature.

Jesi li znao...
  • Pijenje alkoholnih pića zapravo čini tijelo hladnijim jer širenje krvnih žila uslijed čega osoba osjeća toplinu omogućuje da više topline ode iz tijela.

Ozljede hladnoćom uključuju

Ostali problemi povezani s hladnoćom uključuju Raynaudov sindrom i alergijske reakcije na hladnoću.