Intrauterini umetci (IUD-ovi/ spirale)

Autor: Frances E. Casey, MD, MPH
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petra Kejla, dr. med.

Intrauterini umetci/spirale (IUD-ovi) su mali, fleksibilni, plastični predmeti u obliku slova T koji su umetnuti u maternicu.

IUD ostaje na mjestu 3, 5 ili 10 godina, ovisno o vrsti, ili dok žena ne želi da se umetak ukloni. IUD-ove mora umetnuti i ukloniti liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik. Umetanje traje samo nekoliko minuta. Uklanjanje je također brzo i obično uzrokuje minimalnu nelagodu.

IUD sprečava trudnoću tako da

  • Ubija ili imobilizira spermu

  • Sprečava spermu da oplodnji jajnu stanicu

  • Stvara upalnu reakciju unutar maternice

U Sjedinjenim Državama, oko 10% žena koje koriste kontracepciju koriste IUD-ove. Sve više žena ih koristi zbog prednosti u odnosu na oralne kontraceptive:

  • IUD-ovi su vrlo učinkoviti.

  • IUD-ovi nemaju opće, tjelesne (sustavne) učinke.

  • Žene moraju donijeti samo jednu odluku o kontracepciji svakih 3, 5 ili 10 godina.

Pet vrsta IUD-ova trenutno je dostupno u SAD-u.

Četiri od njih oslobađaju progestin (levonorgestrel). Jedan od njih djeluje 3 godine, a ostali 5 godina. Za to vrijeme, samo oko 0,9% žena zatrudni s 3-godišnjom IUD-om, a oko 0,7 do 1,5% žena zatrudni s 5-godišnjim ulošcima.

Peti tip, koji sadrži bakar, djeluje 10 godina. Za to vrijeme, manje od 2% žena zatrudni.

Godinu dana nakon uklanjanja IUD-a zatrudni 80 do 90% žena koje pokušavaju začeti.

Većina žena, uključujući i one koji nisu imale djecu te djevojke u adolescenciji, mogu koristiti IUD-ove. Međutim, IUD-ovi se ne smiju koristiti kada su prisutna sljedeća stanja:

Prethodne spolno prenosive bolesti, upalne bolesti zdjelice ili izvanmaternične (ektopične) trudnoće ne sprječavaju žene da koriste IUD.

Vjerska uvjerenja koja zabranjuju pobačaj ne zabranjuju uporabu IUD-a jer IUD-i ne sprječavaju trudnoću pobacivanjem oplođene jajne stanice. Međutim, kada se koristi kao hitna kontracepcija, bakreni IUD može spriječiti da se oplođena jajna stanica usadi u maternicu.

IUD se može umetnuti u bilo kada tijekom menstrualnog ciklusa ako žene nisu imale nezaštićeni spolni odnos od posljednje mjesečnice. Ako su imali nezaštićeni spolni odnos, mora se napraviti test na trudnoću prije umetanja IUD-a, a ženama se savjetuje da koriste drugu metodu kontracepcije dok se test ne obavi. Trudnoća se mora isključiti prije ugradnje IUD-a, osim ako žene ne žele koristiti IUD kao hitnu kontracepciju nakon nezaštićenog odnosa. U takvim slučajevima može se umetnuti bakreni IUD kako bi se spriječila neželjena trudnoća. Ako se umetne unutar 5 dana od nezaštićenog odnosa, bakreni IUD je gotovo 100% učinkovit kao hitna kontracepcija. Zatim, ako žena želi, može se ostaviti na mjestu za dugoročnu kontracepciju. IUD koji oslobađa levonorgestrel ne koristi se za hitnu kontracepciju, a trudnoća se mora isključiti prije njezina umetanja.

Prije ugradnje IUD-a liječnici mogu preporučiti testiranje na spolno prenosive bolesti na temelju faktora rizika žene.

IUD se može umetnuti odmah nakon prekida trudnoće ili spontanog pobačaja u prvom ili drugom tromjesečju i odmah nakon porođaja posteljice nakon carskog reza.

Maternica je nakratko kontaminirana bakterijama u vrijeme umetanja, ali to rijetko rezultira infekcijom. Končići IUDa/spirale ne omogućuju bakterijama pristup u maternicu. IUD povećava rizik od infekcije zdjelice samo tijekom prvog mjeseca uporabe. Ako se infekcija razvije, liječi se antibioticima.

Mogući problemi

Krvarenje i bol su glavni razlozi zbog kojih žene uklanjaju IUD, što čini više od polovice svih uklanjanja prije uobičajenog vremena zamjene. Bakreni IUD povećava količinu menstrualnog krvarenja i može uzrokovati grčeve. NSAID-ovi obično mogu ublažiti grčeve. IUD-ovi koji oslobađaju levonorgestrel smanjuju količinu menstrualnog krvarenja, a nakon 1 godine, menstrualno krvarenje potpuno prestaje kod oko 6% žena koje koriste 3-godišnje IUD-ove i u 20% žena koje koriste 5-godišnji IUD.

Oko 2 do 10% IUD-ova se izbaci spontano tijekom prve godine nakon umetanja, često tijekom prvih nekoliko tjedana. Ponekad žena ne primijeti protjerivanje. Plastični končići pričvršćeni su na IUD tako da, ako želi, žena može provjeravati je li IUD još uvijek na mjestu. Međutim, žene obično krvare ili osjete bol ako je IUD izbačen ili je pogrešno postavljen. Ako se nakon spontanog izbacivanje jednog umetka u maternicu postavi drugi, taj obično ostane na mjestu.

Rijetko maternica bude perforirana tijekom umetanja. Obično perforacija ne uzrokuje simptome. Otkrije se kada žena ne može pronaći plastične žice, a ultrazvuk ili rendgensko snimanje pokazuje da se IUD nalazi izvan maternice. IUD koji perforira maternicu i prolazi u trbušnu šupljinu mora se kirurški ukloniti, obično laparoskopski, kako bi se spriječilo ozljeđivanje i ožiljke crijeva.

Ako žene zatrudne s postavljenim unutarmaterničnim uloškom, vjerojatnije je da će imati izvanmaterničnu (ektopičnu) trudnoću. Ipak, ukupni rizik od izvanmaterične trudnoće je mnogo niži za žene koje koriste IUD-ove nego za one koji ne koriste nikakvu kontracepcijsku metodu jer IUD-ovi učinkovito sprečavaju trudnoću.

Moguće koristi

Uz učinkovitu kontrolu rađanja, sve vrste IUD-ova mogu smanjiti rizik od raka maternice (endometrija).

5-godišnji IUD-i koji oslobađaju levonorgestrel također su učinkoviti tretman za žene koje imaju obilne menstrualne cikluse.

IUD od bakra može pružiti učinkovitu kontracepciju za žene koje ne mogu koristiti hormonske metode.