Rak koji utječe na mrežnicu

Autor: Sonia Mehta, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Goran Marić, dr. med.

Mrežnica je prozirna struktura osjetljiva na svjetlo na stražnjem dijelu oka. Karcinomi koji utječu na mrežnicu obično se javljaju u žilnici, gustom sloju krvnih žila koje opskrbljuju mrežnicu. Žilnica je u "sendviču" između mrežnice i bjeloočnice (vanjski bijeli sloj oka). Budući da mrežnica ovisi o žilnici zbog potpore i pola njezine opskrbe krvlju, oštećenje žilnice rakom vjerojatno će utjecati na vid.

Melanom žilnice

Melanom žilnice je rak koji potječe od stanica koje proizvode pigment žilnice (melanociti). Melanom žilnice je najčešći karcinom koji dolazi iz oka. Najčešći je među bijelcima. Najčešće se javlja u dobi od 55 do 60 godina.

Simptomi

U svojim ranim fazama, rak obično ne ometa vid. Kasnije, može uzrokovati zamagljen vid ili odvajanje mrežnice, sa simptomima kao što su bljeskovi svjetla, veo ili zavjese preko vidnog polja, ili iznenadni porast ili promjena u plutajućim predmetima (predmeti za koje se čini da se kreću kroz vidno polje osobe). Melanomi, osobito ako su veliki, mogu se proširiti u orbitu ili krvotokom (metastazirati) u druge dijelove tijela i mogu biti fatalni.

Dijagnoza

  • Liječnički pregled oka

  • Ostali testovi

Rana dijagnostika melanoma žilnice važna je jer je lakše izliječiti manje tumore.

Dijagnoza se postavlja pomoću oftalmoskopa i testovima koji mogu uključivati ultrazvuk, fluoresceinsku angiografiju, i serijske fotografije.

Liječenje

  • Za male tumore, laser, zračenje ili implantat

  • Za velike tumore, uklanjanje oka

Ako je melanom mali, liječenje laserom, zračenjem ili implantatom radioaktivnih materijala može sačuvati vid i spasiti oko.

Ako je rak velik, može biti potrebno ukloniti oko.

Metastaze u žilnici

Metastaze žilnice su karcinomi koji su se proširili na žilnicu iz drugih dijelova tijela. Zbog svoje bogate opskrbe krvlju, žilnica je često mjesto na koje se rak iz drugih dijelova tijela može proširiti. Kod žena je rak dojke najčešći uzrok. Kod muškaraca su najčešći uzroci rak pluća i prostate.

Simptomi

Često, metastaze žilnice ne uzrokuju nikakve simptome dok ne uznapreduju. Razvijeni simptomi često uključuju gubitak vida ili simptomeodvajanje mrežnice kao što su plutajuće mrlje, bljeskovi svjetla, zamagljen vid i veo ili zastor preko vidnog polja. Gubitak vida može biti u rasponu od blage do teške.

Dijagnoza

  • Liječnički pregled oka

  • Obično ultrazvuk

  • Biopsija

Dijagnoza metastaza žilnice ponekad se postavlja tijekom rutinskog pregleda oka oftalmoskopom. U postavljenju dijagnoze može pomoći ultrazvuk.

Potvrda dijagnoze može uključivati uporabu fine igle za uzimanje uzorka tkiva za pregled pod mikroskopom (biopsija).

Liječenje

  • Kemoterapija i / ili terapija zračenjem

Liječenje metastaza žilnice ovisi o primarnom karcinomu i obično uključuje kemoterapiju, zračenje ili oboje.