Kvinupristin i dalfopristin

Autor: Brian J. Werth, PharmD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Mia Jeličić, dr. med.

Kvinupristin i dalfopristin pripadaju razredu antibiotika koji se zovu streptogramini. Ovi lijekovi se daju zajedno u kombinaciji (kvinupristin / dalfopristin). Koriste se za liječenje ozbiljnih infekcija (osobito infekcija kože), uključujući one uzrokovane bakterijama otpornim na druge antibiotike.

Kvinupristin/dalfopristin djeluju tako što sprječavaju bakterije u proizvodnji bjelančevina koje su im potrebne za rast i razmnožavanje.

Kvinupristin/dalfopristin daje se intravenski, obično kroz kateter umetnut u veliku centralnu venu, kao što je to jedna vena u vratu, ili u nadlaktičnu venu koja se spaja s velikom centralnom venom. Ovaj tip katetera naziva se centralni venski kateter.

Kvinupristin/dalfopristin

Uobičajene upotrebe

Neke nuspojave

*Bilirubin je otpadni proizvod koji nastaje tijekom normalne razgradnje crvenih krvnih stanica. Bilirubin se tada prerađuje i otpušta iz jetre.

Ozbiljne infekcije uzrokovane gram-pozitivnim bakterijama (kao što su vrsta Staphylococcus i Streptococcus) koje su otporne na druge antibiotike

Bolovi u mišićima i zglobovima

povećan bilirubin* u krvi

Bol i upala na mjestu gdje je umetnut kateter, posebno vena u rukama ili nogama

(Vidi također Pregled antibiotika.)

Kvinupristin / dalfopristin tijekom trudnoće i dojenja

Kvinupristin/dalfopristin treba koristiti tijekom trudnoće samo kada su koristi od liječenja veće od rizika. (Vidi također Upotreba lijekova tijekom trudnoće.)

Nije poznato je li upotreba kvinupristina/dalfopristina tijekom dojenja sigurna. (Vidi također Upotreba lijekova tijekom dojenja.)