Poremećaji seksualnog uzbuđenja

Autor: Rosemary Basson, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Poremećaji seksualnog uzbuđenja uključuju nedostatak odgovora na seksualnu stimulaciju - mentalnu ili emocionalnu (subjektivnu), fizičku (kao što je oticanje, trnci ili pulsiranje u području genitalija ili vaginalnu vlažnost) ili oboje.

  • Depresija, nisko samopoštovanje, tjeskoba, stres i problemi u vezi mogu ometati seksualno uzbuđenje.

  • Poboljšanje odnosa u vezi te uvjeta za seksualnu aktivnost te prepoznavanje što seksualno stimulira ženu može pomoći.

Obično se žene, kada su seksualno stimulirane, osjećaju seksualno uzbuđene, u mentalnom i emocionalnom smislu. Također mogu biti svjesne određenih fizičkih promjena. Na primjer, vagina otpušta sekret koji osigurava podmazivanje (uzrokujući vlaženje). Tkiva oko vaginalnog otvora (stidne usne) i klitoris (koji odgovara penisu u muškaraca) nabubre, grudi lagano nabreknu te se u tim područjima mogu osjećati trnci.

Kod poremećaja seksualnog uzbuđenja uobičajene vrste seksualne stimulacije (kao što su ljubljenje, ples, gledanje erotskog videa i dodirivanje genitalija) ne uzrokuju uzbuđenje - mentalno ili emocionalno (subjektivno), fizičko ili nijedno od ta dva

Ponekad se javljaju fizičke reakcije koje žene ne primjećuju.

U poremećaju genitalnog uzbuđenja (vrsta poremećaja seksualnog uzbuđenja), stimulacija koja ne uključuje genitalije (kao što je gledanje erotskog videa) čini da se žene osjećaju uzbuđeno, ali kada se genitalije stimuliraju (uključujući i tijekom seksa), žene nisu svjesne bilo kakvog fizičkog odgovora ili zadovoljstva. Kao rezultat toga, stimulacija genitalija i spolni odnos su nezahvalni i potencijalno teški i bolni.

Uzroci

Poremećaji seksualnog uzbuđenja obično imaju iste uzroke kao i poremećaj niske seksualne želje ( vidi: Uzroci). Na primjer, depresija, nisko samopoštovanje, tjeskoba, stres, drugi psihološki čimbenici (), lijekovi (kao što su selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, koji su vrsta antidepresiva) i problemi s odnosima obično utječu na spolno uzbuđenje. Neadekvatna seksualna stimulacija ili pogrešno okruženje za seksualnu aktivnost također mogu pridonijeti.

Poremećaj genitalnog uzbuđenja ima mnoge uzroke, uključujući i

  • Niska razina estrogena, što se događa nakon poroda djeteta

  • Stanjenje i sušenje vaginalnog tkiva (atrofični vaginitis) nakon menopauze

  • Infekcija vagine (vaginitisa) ili mjehura (cistitis)

  • Poremećaji koji uzrokuju promjene na koži oko otvora vagine (vulva), kao što je lichen sclerosus

  • Moguće smanjenje u dobi testosteron

Poremećaj genitalnog uzbuđenja također se može razviti kada određeni kronični poremećaji, kao što su dijabetes i multipla skleroza, oštete živce. Oštećenje živaca dovodi do smanjenog osjeta u području genitalija.

Dijagnoza

Dijagnoza se temelji na povijesti žene i opisu problema. Ako stimulacija genitalija ne uzrokuje uzbuđenje, također se obavlja i pregled zdjelice.

Liječenje

Neke opće mjere () mogu biti osobito korisne. One uključuju sljedeće:

Parovi mogu eksperimentirati s različitim podražajima, kao što su vibrator, fantazije ili erotski videozapisi. Parovi mogu isprobati i druge aktivnosti osim vaginalnog seksa. Na primjer, parovi mogu raditii vježbe osjetilne usmjerenosti. Za ove vježbe, partneri se izmjenjuju u međusobnom dodirivanju na način koji uzrokuje ugodu. Isprva su određena područja, uključujući genitalije, zabranjena, a fokus je više na senzualnu nego na seksualnu stimulaciju. Primatelj vodi davatelja u tipu željene stimulacije. Partneri se usredotočuju na osjećaje u tom trenutku. Napreduju do senzualnog dodira drugih dijelova tijela, potom seksualnih a na kraju i do genitalne stimulacije. Takve vježbe mogu povećati intimnost i smanjiti tjeskobu prije seksualne aktivnosti.

Lijekovi koji su vjerojatni uzroci prestaju se uzimati ako je to moguće. Ako je uzrok selektivni inhibitor ponovnog preuzimanja serotonina, dodavanje bupropiona (drugačiji tip antidepresiva) može pomoći. Drugi antidepresiv također može biti uveden kao supstitucija.

Ako su uzroci atrofični vaginitis ili niska razina estrogena (na primjer, nakon menopauze), liječnici često preporučuju uporabu estrogena koji se umetne u vaginu u obliku kreme (plastičnim aplikatorom), tablete ili prstena (slično dijafragmi). Međutim, ako je to potrebno kako bi se ublažili simptomi menopauze (kao što su valunzi) može se koristiti estrogen u obliku kožnog flastera ili gela, ili estrogen na usta. Ako žene koje imaju maternicu (koje nisu imale histerektomiju) uzimaju estrogen na usta ili u obliku flastera ili gela, također im se daje progestin (sintetska inačica hormona progesterona) jer uzimanje estrogena samog povećava rizik od raka sluznice maternice (rak endometrija).

Drugi lijek koji može pomoći je dehidroepiandrosteron (DHEA). U vaginu se svake noći umetne tableta. Ovaj lijek može povećati podmazivanje, smanjiti atrofični vaginitis i poboljšati osjetljivost genitalija i orgazam. Međutim, ovaj lijek je još uvijek u fazi proučavanja.