Urinarni refluks

Autori: Ronald Rabinowitz, MD
Jimena Cubillos, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Refluks mokraće je pojava u kojoj urin teče unatrag iz mokraćnog mjehura u mokraćni kanal, a ponekad i u bubreg, obično zbog oštećenja mokraćnog sustava.

Svaki bubreg kontinuirano filtrira otpad iz krvi, stvarajući mokraću. Urin potom izlazi iz bugrega putem uretera u mokraćni mjehur pod niskim tlakom. Iz mokraćnog mjehura mokraća potom istječe kroz uretru te izlazi iz tijela. Kod muškaraca, uretra se nalazi u penisu. Kod žena uretra je duga oko 4 centimetra, a završava na stidnici (području vanjskih ženskih spolnih organa).

Uzroci

Osobe inače normalno imaju dva uretera. Jedan ureter povezuje lijevi bubreg s mokraćnim mjehurom, a drugi povezuje desni bubreg s mokraćnim mjehurom. Mnoge razvojne anomalije mokraćnog mjehura ili uretera uključuju spojeve na kojima ureteri ulaze u mokraćni mjehur. Obično ti spojevi (jedan za svaki ureter) dopuštaju urinu da teče samo na jedan način, od bubrega prema mjehuru. Nedostaci u području navedenog spoja mogu omogućiti protok urina unatrag od mokraćnog mjehura prema bubrezima (urinarni refluks). Osim toga, drugi nedostaci koji blokiraju protok mokraće mogu povećati tlak u mokraćnom mjehuru i uzrokovati refluks mokraće. Refluks može utjecati na jednu ili obje strane.

Komplikacije refluksa

Urinarni refluks može uzrokovati česte infekcije mokraćnog sustava (IMS). Česte infekcije, a i sam refluks mokraće mogu tijekom vremena nepovratno oštetiti bubrege i uretere. Oštećenje bubrega može uzrokovati visoki krvni tlak, a rijetko i zatajenje funkcije bubrega.

Simptomi

Sami refluks ne uzrokuje simptome. Ponekad se razvije infekcija mokraćnog sustava. Tada djeca mogu imati vrućicu, bolove u trbuhu ili leđima te mogu urinirati češće nego što je uobičajeno, povremeno uz bolove tijekom samog mokrenja.

Dijagnoza

  • Utrazvuk bubrega

  • Mikcijska cistouretrografija

Liječnici posumnjaju na urinarni refluks ako novorođenčad ili dojenčad razviju infekciju mokraćnog sustava koja je dovoljno ozbiljna da uzrokuje vrućicu. Uobičajeni postupak u takom slučaju je ultrazvučna pretraga kojom liječnici pretražuju organe i traže abnormalnosti.

Ako je ultrazvukom pronađena anomalija ili ako dijete i dalje ima česte infekcije mokraćnog sustava, liječnici mogu preporučiti složeniju pretragu koja se naziva mikcijska cistouretrografija. Tijekom ove pretrage, u mokraćni mjehur se uvodi plastična cjevčica (kateter) kroz koji se instilira kontrastno sredstvo te se bilježe snimke prije, tijekom i nakon akta mokrenja.

Radionuklidna cistografija je slična mikcijskoj cistrouretrografiji, osim što se radionuklidno sredstvo nalazi u mjehuru, a snimke se snimaju pomoću radionuklidnog skenera. Ovaj postupak izlaže djetetove jajnike ili testise manjem zračenju nego mikcijska cistouretrografija.

Liječenje

  • Ponekad preventivni (profilaktički) antibiotici

  • Ponekad operacija

Liječenje ovisi o specifičnoj razvojnoj anomaliji te o ozbiljnosti komplikacija.

Djeca koja imaju nekoliko blagih simptoma i komplikacija obično ne zahtijevaju liječenje.

Djeca koja imaju česte infekcije mokraćnog sustava i znakove oštećenja bubrega obično trebaju liječenje. Ako simptomi nisu značajni, liječnici ponekad preporuče djeci svakodnevne preventivne antibiotike kako bi spriječili infekciju. Djeca s ozbiljnijim simptomima obično trebaju operativni zahvat kako bi se ispravila anomalija i osiguralo pravilno oslobađanje urina.