Endoftalmitis

Autor: Kara C. LaMattina, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Marin Radmilović, dr. med.

Endoftalmitis je infekcija unutar oka. To je hitno medicinsko stanje.

  • Infekciju oka mogu uzrokovati operacija oka, ozljeda oka ili infekcija krvotoka.

  • Može doći do jakih bolova u oku, crvenila oka i gubitka vida.

  • Uzorci očnih tekućina uzimaju se za mikrobiološku kulturu, a antibiotici se daju što je prije moguće.

Endoftalmitis je rijedak. Uzrokovan je organizmima koji uđu u oko kroz kirurški rez ili ozljedu očne jabučice ili, rjeđe, putem krvotoka. Infekcija krvotoka ima mnogo mogućih uzroka, kao što su stomatološki zahvati, intravensko uzimanje droge, apsces (gnojni džep), kožni ulkusi (otvorene rane), infekcije kao što su upala pluća ili sepsa, ili kirurški zahvati bilo gdje na tijelu. Infekciju obično uzrokuju bakterije (kao što je npr. Staphylococcus aureus), ali uzročnici mogu biti i gljive i praživotinje. Virusi također mogu uzrokovati teške infekcije oka, ali one se obično ne klasificiraju kao endoftalmitis.

Simptomi

Simptomi endoftalmitisa mogu biti teški i uključivati jake bolove u oku, crvenilo oka, ekstremnu osjetljivost na jaku svjetlost, smanjenu vidnu oštrinu i povremeno oticanje vjeđa.

Dijagnoza

  • liječnički pregled oka

  • mikrobiološke kulture uzoraka iz oka

  • ponekad mikrobiološke kulture krvi i mokraće

Dijagnoza endoftalmitisa temelji se na simptomima, pregledu oka i kultura radi identifikacije organizma koji uzrokuje infekciju. Kulture se mogu uzeti iz vodene žlijezde (tekućina unutar prednjeg dijela oka, koja se naziva i vodena) i staklastog humora (želatinozna tvar koja ispunjava stražnji dio očne jabučice, također nazvana staklastim tijelom) kako bi se utvrdilo koji organizmi uzrokuju koje su droge najaktivnije protiv njih. Ljudima je također potrebna krv i urin.

Prognoza

Čak i uz rano i odgovarajuće liječenje, prognoza za vid je često loša.

liječenje

  • antibiotici

  • Ponekad kortikosteroidi ili operacije

Endoftalmitis je hitno medicinsko stanje.

Neposredno liječenje antibioticima obično je potrebno za očuvanje vida i zaštitu zdravlja oka. Kašnjenje od čak nekoliko sati može dovesti do nepovratnog gubitka vida u ekstremnim slučajevima. Izbor antibiotika može se prilagoditi ovisno o tome koji organizam uzrokuje endoftalmitis. Antibiotici se mogu ubrizgavati u oko, u venu (intravenski) ili oboje.

Osobama koje u trenutku liječničkog pregleda imaju vrlo slabu vidnu oštrinu mogu se dati kortikosteroidi ili ih se može operirati. Kortikosteroidi se mogu davati na usta nekoliko dana nakon injekcije antibiotika ili se, rjeđe, mogu ubrizgati u oko. Moguća je potreba za operacijom radi uklanjanja inficiranog tkiva iz oka, što može poboljšati izglede za zaustavljanje infekcije.