Peyronieva bolest

Autor: Patrick J. Shenot, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Peyronijeva bolest je fibrozno zadebljanje koje kontrahira i deformira penis, iskrivljujući ga za vrijeme erekcije.

Mnogi muškarci imaju manji stupanj zakrivljenosti penisa. Peyronijeva bolest uzrokuje jaču zakrivljenost. Upala unutar penisa dovodi do stvaranja fibroznog ožiljnog tkiva koje uzrokuje zakrivljavanje penisa u erekciji, što otežava ili onemogućuje penetraciju tijekom spolnog odnosa. Međutim, uzroci nastanka upale još uvijek su nejasni.

Stanje može učiniti erekciju bolnom. Ožiljno tkivo se može protezati u erektilno tkivo (kavernozna tijela) uzrokujući erektilnu disfunkciju.

Liječnik obično postavlja dijagnozu fizikalnim pregledom penisa. Ponekad se radi ultrazvuk za procjenu ožiljnog tkiva.

Liječenje

  • Vitamin E i / ili para-aminobenzoat

  • Injekcije za smanjivanje ožiljnog tkiva

  • Ultrazvučni tretmani

Manja zakrivljenost koja ne utječe na spolne odnose ne zahtijeva liječenje. Peyronijeva bolest može nestati tijekom nekoliko mjeseci bez liječenja.

Niti jedno liječenje se nije pokazalo uspješnim.

Vitamin E, koji može pomoći u zacjeljivanju rana i smanjiti ožiljkavanje, može se uzeti na usta. Para-aminobenzoat se također može uzimati na usta, ali ponekad uzrokuje želučane ili probavne smetnje i zahtijeva uzimanje više tableta dnevno.

Kortikosteroidi, verapamil ili kolagenaza clostridium histolyticum, mogu se ubrizgati u ožiljno tkivo kako bi se smanjila upala i ožiljak.

Ultrazvučni tretmani mogu stimulirati protok krvi, što može spriječiti daljnje ožiljkavanje.

Radioterapija može smanjiti bol, ali često pogoršava oštećenje tkiva.

Operativni zahvat se preporuča samo kod uznapredovale bolesti kada je zakrivljenost toliko jaka da onemogućuje normalan spolni odnos. Operativni zahvat kojim se uklanja ožiljno tkivo skraćuje penis a može i pogoršati bolest ili rezultirati erektilnom disfunkcijom. Može se ugraditi penilna proteza kako bi se muškarcu omogućila pentracija tijekom spolnog odnosa.