Proteza

Autor: Jan J. Stokosa, CP
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Ksenija Črnjar, dr. med.

Mnoge su opcije za protezu udova. Međutim, postupak ugradnje obično slijedi iste korake bez obzira na odabrane mogućnosti. Nakon što ležište proteze odgovara bataljku započinje fizikalna terapija i radna terapija. Protetičar mora prilagoditi protezu kako bi optimizirao funkciju i smanjio potrošnju energije. (See also Overview of Limb Prosthetics.)

Proteza udova ima nekoliko dijelova:

  • Jastučić od gela: Silikonski gel ili viskoelastični materijal koji štiti kožu i prilagođava se na pritisak

  • Sustav ovjesa: povezuje protezu s tijelom

  • Ležište proteze: Kruta plastična posuda u koju se umetne bataljak sa gel sučeljem

  • Zglobovi (gležanj, koljeno, zglob, lakat) i terminalni dodatak (ruka, stopalo)

  • Modularne spojke endoskeletnog sustava: Spajaju protetske zglobove i priključke te osiguravaju prilagodljivost

  • Anatomski oblik: Mekani pjenasti materijal koji simulira mišićne konture i štiti endoskeletne komponente

  • Sintetička koža: tanki sloj koji odgovara tonu kože i nanosi se preko anatomskog oblika

Tijekom postupka ugradnje, protetičar pravi kalup bataljka pomoću kalupa ili digitalnom projekcijom. Kalup ili digitalna slika koriste se za stvaranje modela udova, koji se zatim modificira kako bi se bolje uskladile s pojedinačnim karakteristikama preostalog dijela udova.

Oko modela se formira ležište. Ležište je integrirano u dijagnostičku protezu za testiranje različitih kombinacija komponenti i određivanje koja opcija pruža najviše komfora, stabilnosti, funkcije i učinkovitosti. Optimalno prijanjanje ležišta je izuzetno važno te će protetičarima trebati nekoliko pokušaja da postignu njegovu optimalnu udobnost i stabilnost.

Nakon dovršetka postavljanja ležišta i određivanja komponenti i dizajna, konačno ležište se izrađuje, obično od ugljičnih vlakana i drugih trajnih materijala, a konačna proteza je poravnana i optimizirana. Stvara se vanjski izgled, bilo anatomski realističan, bilo onaj koji ostavlja pojedine komponente izložene. Proces ugradnje traje 7 do 18 posjeta, ovisno o složenosti, i oko 16 laboratorijskih postupaka izrade.