Postavljanje torakalnog drena

Autor: Rebecca Dezube, MD, MHS
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Postavljanje torakalnog drena (naziva se i torakostoma) označava postupak postavljanja male cijevčice u prostor između pluća i stijenke prsnog koša (koji se naziva pleuralni prostor).

Postupak se poduzima kako bi se izbacio zrak iz toga prostora ako su pluća kolabirana (stanje zvano pneumothorax). Isto tako, ponekad se postupak izvodi kako bi se iz pleuralnog prostora odstranila tekućina (zvana pleuralni izljev), posebno ako se tekućina stalno nakuplja tako da se ne može odstraniti odjednom. U nekim je situacijama postavljanje torakalnog drena hitan postupak, koji može spasiti život.

Torakalni dren se postavlja dok je pacijent u budnom stanju, iako se ponekad daje sedativ. Liječnik anestezira područje između dva rebra, a zatim napravi mali rez i umetne cijev (dren). Cijev je spojena na sustav za usisavanje. Nakon postavljanja drena obično se uradi rendgenski snimak prsnog koša kako bi se provjerilo nalazi li se dren na pravom mjestu, odnosno je li ispravno postavljen. Ozbiljne komplikacije su rijetke. U komplikacije spadaju bol u prsima, probijanje pluća ili dijafragme, nakupljanje zraka ispod kože i infekcija. Ako se brzo (naglo) odstrani velika količina tekućine koja je tu bila nakupljena tjednima ili mjesecima, može doći do nakupljanja tekućine unutar samih pluća (plućni edem). Povremeno se dren (cjevčica) mora zamijeniti jer se presavije (deformira), pomakne s mjesta ili je začepi krvni ugrušak.

(Vidi također Anamneza i fizikalni pregled za plućne bolesti.)