Ozljeda uha

Autor: Sam P. Most, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Andrija Miculinić, dr. med.

Brojne različite ozljede mogu utjecati na vanjsko uho.

Uho poput cvjetače (subperihondrijski hematom)

Tupi udarac na vanjsko uho može uzrokovati modrice između hrskavice i sloja vezivnog tkiva oko nje (perichondrium). Kada se krv skuplja u tom području, vanjsko uho postaje otečeno i ljubičasto. Nakupljena krv (hematom) može prekinuti dotok krvi u hrskavicu, dovodeći do odumiranja tog dijela hrskavice, što s vremenom dovodi do deformacije uha. Ova deformacija, nazvana ušima poput cvjetače, česta je među hrvačima, boksačima i igračima ragbija.

Liječnik otvara hematom i uklanja krv. Nakon što je krv uklonjena, liječnik primjenjuje čvrsti zavoj, koji se ostavlja 3 do 7 dana kako se hematom ne bi vratio. Zavoj drži kožu i perihondrij u normalnim položajima, dopuštajući krvi da ponovno dođe do hrskavice. Ove ozljede su sklone infekcijama, pa liječnici obično daju antibiotik kako bi spriječili infekciju.

Jeste li znali...
  • Ako se ne liječi, otečeno uho može biti trajno deformirano.

Posjekotine (razderotine)

Ako posjekotina (razderotina) zahvati čitavo uho, područje se temeljito očisti, koža se ponovno sašije i postavlja se zavoj kako bi se zaštitilo područje i omogućilo cijeljenje hrskavice. I hrskavica se sašije, osim u slučaju da koža koja pokriva hrskavicu nije otkinuta. Ponekad su potrebni antibiotici kako bi se spriječila infekcija, osobito ako je ozljeda uzrokovana ugrizom. Ponekad je potrebna estetska kirurgija nakon cijeljenja rane.

Ljudske ugrizne rane uši su visokorizične za infekcije, posebno potencijalno ozbiljne infekcije hrskavice. Liječnici moraju pomno uklanjati oštećeno i odumiruće tkivo, a daju se preventivni antibiotici, ponekad i antivirusni lijekovi.

Otrgnuće

Ponekad se uho otrgne od glave (avulzija). Uho može biti djelomično ili potpuno poderano. Takvo kidanje je vjerojatnije zato što su uši manje zaštićene od drugih tjelesnih struktura. Kirurg (obično onaj specijaliziran za plastičnu kirurgiju ili poremećaje uha) često može ponovno prišiti otrkinuto uho, ali nisu sve operacije uspješne. Ponekad, kirurzi mogu koristiti hrskavicu i kožu s drugog dijela tijela ili koristiti umjetnu kožu za izgradnju novog uha.

Prijelomi

Snažan udarac u čeljust može slomiti kosti oko ušnog kanala i izobličiti kanala, često ga sužavajući ( vidi: Prijelomi čeljusti i srednjeg dijela lica). Oblik se može korigirati kirurškim putem.