Ozljeda rotatorne manžete / subakromijalni burzitis

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Mišići koji pomažu držati nadlakticu u zglobu ramena (mišići rotatorne manžete) mogu se ukliještiti (sindrom sraza ramena), upaliti (tendinitis) ili mogu djelomično ili potpuno rupturirati.

(Vidi također Pregled sportskih ozljeda.)

  • Rame je bolno kad se ruka podigne preko glave, a kasnije čak i kada se ruka ne pomakne.

  • Vježbe pomažu.

Rotatorna manžeta sastoji se od mišića koji vežu lopaticu na glave humerusa. Rotatorna manžeta učvršćuje zglob ramena i pomaže rotirati nadlakticu.

Anatomija zgloba ramena
 

Uklještenje rotatorne manžete (sraz) i tendinitis često se javljaju u sportovima koji zahtijevaju da se ruke ponavljajući kreću iznad glave, kao što je bacanje u bejzbolu, podizanje teških utega preko ramena, serviranje lopte u sportovima sa reketom i plivanje slobodnim stilom, leptir, ili leđno. Ponavljajuće pomicanje ruke iznad glave uzrokuje da vrh kosti ruke uklješti mišiće rotatorne manžete uz gornji dio lopatice i može rezultirati upalom i oticanjem mišića. Ako se pokret nastavi unatoč upali, tetiva može oslabiti i razderati.

Čak i bez prekomjerne upotrebe i kronične upale, rotatorna manžeta može se iznenada razderati snažnim pokretima (kao što je snažno rastezanje ili povlačenje) ili pad.

Simptomi

Bol u ramenu je glavni simptom. U početku se bol javlja samo tijekom aktivnosti koje zahtijevaju podizanje ruke iznad glave (sindrom sraza). Bol se pogoršava kada se ruka podigne između 60 i 120 stupnjeva u stranu. Ako se učinkovito ne liječi, rame kasnije može postati bolno i u mirovanju (tendinitis), često osobito noću, ometajući spavanje. Ako se tetiva ošteti, normalno okretanje ruke prema van u ramenu je slabo ili nemoguće.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju simptoma i fizikalnog pregleda. Magnetska rezonancija (MRI) je ponekad potrebna kako bi se isključilo oštećenje mišića rotatorne manžete.

Liječenje

  • Odmor

  • Rehabilitacija

Rame se može odmoriti držanjem ruke u ortozi nekoliko dana ako je bol umjerena ili teška. Treba izbjegavati vježbe koje uključuju podizanje ruke iznad razine ramena, osobito protiv otpora. Nakon što se rame može pomicati u svim smjerovima bez boli, mogu se jačati mišići rotatorne manžete. Vježbe za jačanje nekih mišića vraćaju ravnotežu rotatornoj manžeti i smanjuju sraz tijekom aktivnosti koje uključuju podizanje ruke iznad glave. Ako je bol jaka, liječnici mogu propisati protuupalne lijekove ili ponekad ubrizgati kortikosteroid u prostor iznad rotatorne manšete (bursa).

Ponekad je potrebna operacija kada se rotatorna manžeta ošteti ili kad se tendinitis ne poboljša s drugim postupcima. Operacija uklanja višak kosti s ramena, stvarajući veći prostor za rotatornu manžetu i time sprječava uklještenje rotatorne manžete kada se ruka pomiče iznad glave. Ako je rotatorna manžeta razderana, obično se preporuča kirurški zahvat.

Vježbe za jačanje mišića rotatorne manžete