Bakterijska vaginoza (BV)

Autor: Oluwatosin Goje, MD, MSCR
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Bakterijska vaginoza je vaginalna infekcija koja se događa kada se promijeni ravnoteža bakterija u vagini.

  • Kod žena koje imaju spolno prenosivu bolest, koje imaju nekoliko seksualnih partnera ili koje koriste intrauterini uložak, veća je vjerojatnost da će dobiti bakterijsku vaginozu.

  • Bakterijska vaginoza može uzrokovati tanki, sivi ili bijeli iscjedak, koji može biti obilan i imati miris sličan ribljem.

  • Ako simptomi ukazuju na vaginalnu infekciju, liječnici pregledavaju uzorak iscjedka i / ili tekućine iz vrata maternice i testiraju ga na mikroorganizme koji mogu uzrokovati infekciju.

  • Učinkoviti su antibiotici koji se primjenjuju u obliku gelova ili krema ili se uzimaju na usta.

  • Bakterijska vaginoza se obično ponavlja.

(Vidi također Pregled vaginalnih infekcija.)

Uzroci

U vagini obično obitavaju mnoge bakterije. Jedan tip, nazvan laktobacili, održava normalnu kiselost vagine. Na taj način, laktobacili pomažu održati sluznicu vagine zdravom i spriječiti rast određenih bakterija koje uzrokuju infekcije. Bakterijska vaginoza, najčešća vaginalna infekcija, rezultira smanjenjem broja zaštitnih laktobacila i broja drugih bakterija koje su normalno prisutne (kao što je Gardnerella vaginalis i Peptostreptococcus bakterija).

Nije poznato zašto se te promjene događaju ni da li je poremećaj spolno prenosiv. Poznato je da je bakterijska vaginoza češća među ženama koje imaju ili čine sljedeće:

Međutim, bakterijska vaginoza može se pojaviti i u djevica.

Bakterijska vaginoza može se razviti kod žena koje imaju spolne odnose sa ženama, osobito kada imaju nekoliko seksualnih partnera.

Simptomi

Vaginalni iscjedak može biti siv ili bijel, tanak i obilan. Obično iscjedak ima miris nalik na riblji. Miris može postati jači nakon spolnog odnosa i tijekom menstruacije. Svrbež, crvenilo i oticanje nisu česti.

Infekcija može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su upalna bolest zdjelice i, za trudnice, infekcija membrana oko fetusa (intra-amnionska infekcija), preuranjeni trudovi i porođaj te infekcije maternice nakon poroda ili nakon pobačaja.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Pregled uzorka iscjedka i / ili tekućine iz vrata maternice

Ako djevojčice ili žene imaju neuobičajen vaginalni iscjedak koji traje dulje od nekoliko dana, trebaju posjetiti liječnika.

Liječnici sumnjaju na bakterijsku vaginozu na temelju simptoma kao što su sivi iscjedak mirisa na ribu. Zatim postavljaju pitanja o iscjetku i mogućim uzrocima (kao što su spolno prenosive bolesti).

Da bi se potvrdila dijagnoza liječnici rade pregled zdjelice. Tijekom pregleda vagine liječnik uzima uzorak iscjedka obriskom s pamučnim vrhom. Uzorak se ispituje pod mikroskopom. S podacima iz ovog pregleda, liječnik obično može identificirati mikroorganizam koji uzrokuje simptome. Ako rezultati ispitivanja nisu uvjerljivi, mogu se napraviti i noviji testovi pomoću uzoraka dobivenih tijekom zdjeličnog pregleda.

Obično, liječnik također koristi obrisak kako bi uzeo uzorak tekućine iz vrata maternice (donji dio maternice koji se otvara u vaginu). Ovaj uzorak se testira na spolno prenosive bolesti.

Da bi se utvrdilo postoje li druge infekcije u zdjelici, liječnik provjerava maternicu i jajnike umetanjem dva prsta jedne ruke u rukavici u vaginu i pritiskanjem vanjske strane donjeg trbuha drugom rukom. Ako ovaj manevar uzrokuje znatnu bol ili ako je prisutna vrućica, mogu biti prisutne i druge infekcije.

Liječenje

  • antibiotici

Bakterijska vaginoza liječi se antibiotikom (kao što su metronidazol ili klindamicin). Metronidazol uziman u usta poželjan je tretman za žene koje nisu trudne. Međutim, to može imati nuspojave u cijelom tijelu. Stoga liječnici trudnicama obično daju metronidazol u oblilku vaginalnog gela ili krema (koja se s aplikatorom stavlja u vaginu jednom na dan tijekom 5 dana). Žene koje upotrebljavaju klindamicinsku kremu ne mogu se osloniti na proizvode od lateksa (kondome ili dijafragme) kao kontraceptivne metode jer lijek slabi lateks.

Drugi mogući način liječenja je antibiotik seknidazol. Njegova prednost je da je potrebna samo jedna doza.

Bakterijska vaginoza obično nestane za nekoliko dana, ali se obično ponavlja. Ako se često ponavlja, antibiotici će se možda morati uzimati dugo vremena.