Oštećenje tetive bicepsa

Autor: Danielle Campagne, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Mogu se javiti oštećenja u tetivama koje pričvršćuju mišić bicepsa na kosti ramena ili u tetivi koja pričvršćuje mišić bicepsa na jednu od kosti podlaktice (u laktu).

(Vidi također Pregled uganuća i drugih ozljeda mekih tkiva.)

Mišić bicepsa ima dvije tetive koje se pričvršćuju na lopaticu ramena (skapula) na ramenskom zglobu i jednu tetivu koja se pričvršćuje na jednu od kosti ruke (radius) na laktu. Veća je vjerojatnost da će se razderati tetiva bicepsa kod ramena od one u laktu.

Oštećenja tetive bicepsa uzrokovane su iznenadnim snažnim pokretom (poput podizanja teškog predmeta) ili snažnim ispravljanjem ili uvijanjem lakta. Ova oštećenja se obično javljaju kada je tetiva već oslabljena pretjeranom upotrebom (kao što se događa kod dizanja utega). Prekomjerena upotreba može uzrokovati upalu tetive (naziva se tendinitis) i ponekad pohabanost. U starijih ljudi tetiva može degenerirati, povećavajući rizik od oštećenja. Ostali čimbenici koji mogu oslabiti tetivu također mogu povećati rizik.

Ozljeda koja razdere tetivu bicepsa može oštetiti i druge strukture u ramenu, poput rotatorne manžete.

Tetiva bicepsa može biti djelomično ili u potpunosti rastrgana. Ako je tetiva potpuno razderana, tetiva se potpuno odvojila od kosti. Kao rezultat toga, osoba obično ne može pomicati ruku u određenim smjerovima. Ako je samo dio tetive razderan, pokret je nepromijenjen, ali se tetiva može i dalje razderati i može se kasnije potpuno otkinuti, osobito ako osoba stavi značajan pritisak na ruku.

Simptomi

Oštećenja tetive bicepsa uzrokuju iznenadne, jake bolove u ramenu ili u blizini lakta, ovisno o mjestu oštećenja. Bol se pogoršava podizanjem ili povlačenjem. Ostali simptomi uključuju modricu, oteklinu i slabost. Odvojeni mišić može stvoriti izbočinu na ruci (naziva se Popajev deformitet).

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Ultrazvuk

  • Magnetska rezonancija (MR)

Kako bi dijagnosticirali oštećenje tetive bicepsa, liječnici postavljaju detaljna pitanja o ozljedi i obavljaju temeljiti fizikalni pregled.

Osoba treba nazvati ili posjetiti liječnika ako ima jake bolove, raspon pokreta u ramenu ili laktu je ograničen ili imaju izbočenje na nadlaktici.

Radi se često i ultrazvuk ramena. Može otkriti potpunu rupturu tetiva na ramenu. Ultrazvuk je manje koristan za djelomična rastrgnuća i oštećenje tetive u laktu.

Magnetska rezonancija može potvrditi dijagnozu ali obično nije nužna.

Liječenje

  • Operacija

Oštećenja tetive bicepsa u laktu se obično kirurški popravljaju.

Međutim, opće mjere mogu biti sve što je potrebno za liječenje oštećenja tetive bicepsa u ramenu ako je jedna od dvije tetive netaknuta. Led smanjuje oticanje i bol. Led se stavlja u plastičnu vrećicu, ručnik ili tkaninu i nanosi se kroz 15 do 20 minuta, što je češće moguće tijekom prvih 24 do 48 sati. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) kao što je ibuprofen, mogu se koristiti kako bi smanjili bol i upalu. Odmaranje ozlijeđene ruke u povoju sprječava daljnje ozljede i može ubrzati zacjeljivanje.

Međutim, operacija je često potrebna kako bi se popravilo oštećenje tetiva u ramenu, posebno kada su oštećene i druge strukture u ramenu, poput rotatorne manžete. Ako liječnici sumnjaju da su te tetive rastrgane, osobu će uputiti ortopedskom kirurgu.