Torzija testisa

Autor: Patrick J. Shenot, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Torzija testisa je rotacija testisa zajedno sa sjemenim snopom, čime se blokira dotok krvi prema testisu.

  • Torzija testisa uzrokuje iznenadnu, jaku bol a kasnije i oticanje zahvaćenog testisa.

  • Za postavljanje dijagnoze torzije testisa potreban je fizikalni pregled i evenutalno ultrazvuk.

  • Cilj liječenja je detorkvirati testisa.

Torzija testisa se obično javlja kod dječaka u dobi između 12 i 18 godina, ponekad se javlja u ranijem djetinjstvu, a može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Abnormalan razvoj sjemenog snopa ili ovojnica testisa omogućava torziju testisa. Kod torzije, testis obično odumire u roku od 6 do 12 sati nakon što se prekine dotok krvi, osim ako se torzija ne tretira.

Simptomi

U testisima se naglo razvija bol. Ubrzo slijedi oticanje. Čini se da bol dolazi iz trbuha, može se razviti mučnina i povraćanje. Ponekad se razvije povišena temperatura. Pogođeni muškarac može imati učestali nadražaj na mokrenje.

Dijagnostika

  • Fizikalni pregled

  • ultrazvuk

Liječnik može dijagnosticirati stanje na temelju opisa simptoma i nalaza fizikalnog pregleda. Alternativno, liječnici mogu koristiti slikovnu radiološku dijagnostiku, obično ultrazvuk, za posatavljanje dijagnoze.

Liječenje

  • Odmotavanje sjemenog snopa, najčešće kirurški

  • Kirurški kako bi se spriječile buduće epizode torzije

Torzija testisa je hitno stanje, jer će testisi odumrijeti ako se ne detorkviraju. Liječnik može pokušati odvrnuti testis bez operacije rotirajući ga unutar skrotuma. Ponekad je ovaj postupak uspješan, a operativni zahvat se obavlja kasnije. Međutim, obično je ovakav postupak bezuspješan, te je potrebno je odmah učiniti operativni zahvat odmotavanja sjemenog snopa. Tijekom operacije, bilo da se radi odmah ili kasnije, urolog obično fiksira oba testisa kako bi se spriječile buduće epizode torzije.