Fetišizam

Autor: George R. Brown, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Paula Marinović, dr. med.

Fetišizam je upotreba neživog predmeta (fetiša) kao preferiranog načina za stvaranje seksualnog uzbuđenja. Fetišistički poremećaj nastaje kada ponavljajuća, intenzivna seksualna uzbuđenost nastala korištenjem neživog predmeta ili ne-genitalnog djela tijela (kao što je stopalo) uzrokuje značajne smetnje, ometa svakodnevno funkcioniranje ili šteti ili može naškoditi drugoj osobi.

(Vidi također Pregled parafilija i parafilnih poremećaja.)

Fetišizam je oblik parafilije.

Osobe s fetišima se mogu seksualno stimulirati i zadovoljiti na razne načine, kao što je:

  • Nošenje donjeg rublja druge osobe

  • Nošenje gume ili kože

  • Držanje, trljanje ili mirisanje predmeta, kao što su cipele s visokom petom

Ako se osoba seksualno uzbudi uglavnom nošenjem odjeće suprotnog spola, umjesto da se odjeća koristi na neki drugi način, takva parafilija naziva se transvestizam.

Osobe s fetišističkim poremećajem često ne mogu seksualno funkcionirati bez fetiša. Fetiš može potpuno zamijeniti tipičnu seksualnu aktivnost s partnerom ili se može uključiti u seksualnu aktivnost s partnerom koji na to pristaje. Potreba za fetišom može biti tako intenzivna i kompulzivna da postaje sveprisutna i često destruktivna za život osobe. No, kod većine osoba koje imaju fetiš, njihovo ponašanje ne zadovoljava kriterije za poremećaj jer im ne uzrokuje značajne poteškoće, niti ometa svakodnevno funkcioniranje ili šteti drugima.

Liječenje fetišističkog poremećaja je ograničene učinkovitosti. Može uključivati jedno ili oboje od sljedećeg:

  • Psihoterapija

  • Lijekovi, kao što su antidepresivi iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI)