Clostridium perfringens Trovanje hranom

Autor: Thomas G. Boyce, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Andrea Kresović, dr. med.
                  Filip Blažić, dr. med.

Clostridium perfringens trovanje hranom rezultat je konzumiranja hrane kontaminirane bakterijom Clostridium perfringens. Kada se nalazi u tankom crijevu, bakterija oslobađa toksin koji često uzrokuje proljev.

Clostridium perfringens je bakterija koja uzrokuje nekoliko poremećaja, uključujući gastroenteritis. Neki sojevi uzrokuju blagi do umjereni gastroenteritis koji se poboljšava bez liječenja, dok drugi sojevi uzrokuju tešku bolest koja može oštetiti tanko crijevo i ponekad dovesti do smrti. Onečišćena govedina, perad, sokovi i suha ili gotova hrana obično su odgovorni za izbijanje Clostridium perfringens trovanje hranom. Neke vrste ne mogu se uništiti temeljitim kuhanjem hrane, dok druge mogu.

Simptomi

Gastroenteritis počinje oko 6 do 24 sata nakon konzumiranja kontaminirane hrane. Najčešći simptomi su vodeni proljev i grčevi u trbuhu. Iako je obično blaga, infekcija također može uzrokovati bol u trbuhu, napuhavanje trbuha, teški proljev, dehidraciju i ozbiljni pad krvnog tlaka (šok). Simptomi Clostridium perfringens trovanja hranom obično traju oko 24 sata.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Ponekad testiranje kontaminirane hrane ili stolice

Liječnik obično sumnja na dijagnozu Clostridium perfringens trovanje hranom kada je došlo do lokalnog izbijanja bolesti. Dijagnoza se potvrđuje testiranjem kontaminirane hrane Clostridium perfringens.

Prevencija

  • Brzo hlađenje i temeljito zagrijavanje ostataka

Da bi se spriječila infekcija, ostatak kuhanog mesa treba odmah hladiti i temeljito zagrijati prije posluživanja.

Liječenje

  • Tekućine i odmor

Osobi se daju tekućine i potiče se na odmor. Antibiotici se ne daju.