Trkačka potkoljenica

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Trkačka potkoljenice se odnosi na bol u potkoljenicama koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima, ali koja je obično uzrokovana trčanjem ili brzim hodanjem.

(Vidi također Pregled sportskih ozljeda.)

  • Bol se može pojaviti u prednjem ili stražnjem dijelu potkoljenice.

  • Led, analgetici, odmor i vježbe istezanja mogu pomoći.

Ponavljajuće sile u nogama tijekom trčanja ili napornog hodanja (kao što je planinarenje) mogu preopteretiti mišiće i tetive u nogama i uzrokovati bol u potkoljenici. Prekomjerna vanjska rotacija stopala na nozi (supinacija) također može uzrokovati ili pogoršati trkačku potkoljenicu.

Trkačka potkoljenica

Trkačka potkoljenica može se razviti u mišićima prednjeg i vanjskog dijela potkoljenice (anterolateralna ozljeda potkoljenice) ili u mišićima straga i u unutarnjim dijelovima (posteromedijalna ozljeda potkoljenice). Bol se osjeća u različitim područjima, ovisno o tome koji su mišići pogođeni.

Simptomi

Bol može biti u prednjem vanjskom dijelu noge ili stražnjem unutarnjem dijelu noge. Bol trkačke potkoljenice obično počinje na početku aktivnosti, ali se smanjuje tijekom nastavka aktivnost. U početku se bol osjeća samo neposredno nakon što peta udari u tlo tijekom trčanja ili hodanja. Ako osoba nastavi trčati, bol se javlja tijekom svakog koraka te konačno postaje konstantna. Bol obično nestaje s odmorom.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Liječnici dijagnosticiraju trkačku potkoljenicu na temelju simptoma i rezultata fizikalnog pregleda.

Liječenje

  • Odmor

  • Rehabilitacija

Ne smije se trčati sve dok uzrokuje bol. Primjena leda i upotreba nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) mogu olakšati bol. Kondicija se može održavati alternativnim vježbama, kao što je plivanje.

Jednom kada se bol u potkoljenici počne povlačiti, mogu se izvoditi vježbe za istezanje i jačanje nožnih mišića. Vježbe su važne kako bi se izbjeglo ponavljanje. Nošenje potpornih cipela s krutim stražnjim dijelom oko pete i potporom za svod te izbjegavanje stalnog trčanja po ukošenim ili tvrdim podlogama može pomoći u sprječavanju ponovne pojave trkačke potkoljenice.

Vježbe za istezanje i jačanje mišića nogu