Ulkusi, infekcija usana i druge promjene

Autor: Bernard J. Hennessy, DDS
Urednici sekcije i prijevod: Martina Romić Knežević, dr. med. dent. i Ivica Knežević, dr. med. dent.

Usne se mogu podvrgnuti promjenama u veličini, boji i površini. Neke od tih promjena mogu ukazivati na medicinski problem. Ostale promjene su bezopasne. Sa starenjem, usne mogu postati tanje.

Ulkusi na usnama imaju razne uzroke. Ulkus s tvrdim rubovima može biti oblik raka kože (; vidi također Usne i oštećenja od sunca). Rane se također mogu razviti kao simptom drugih medicinskih stanja, kao što su multiformni eritem, oralna infekcija herpes simplex virusom (ulkusi), ili sifilis.

Mogu se pojaviti pjege na usnama. Višestruke, male, raspršene smeđe-crne točke mogu biti znak nasljedne bolesti koja se zove Peutz-Jeghersov sindrom, kod koje nastaju polipi u želucu i crijevima. Rijetko, pušači razvijaju nekancerozne smeđe mrlje na usnama blizu mjesta gdje se drži cigareta. Pjege i nepravilno oblikovane smeđe površine (melanocitne makule) su uobičajene oko usana i mogu trajati mnogo godina. Te pojave nisu razlog za zabrinutost.

Kawasakijeva bolest, bolest je nepoznatog uzroka koja se obično javlja kod dojenčadi i djece od 8 godina ili mlađe, može uzrokovati suhoću i pucanje usana i crvenilo sluznice usta.

Ostale uobičajene promjene usana uključuju

Heilitis

S upalom usana (nazvanim cheilitis), usne mogu postati bolne, nadražene, crvene, napuknute i ljuskaste.

Najčešće, iritacija i upala uključuju usne i nabore kože na uglovima usta (tzv. Angular heilitis), obično ako osoba

  • Ima proteze koje ne razdvajaju čeljusti adekvatno

  • Ima prekomjerno istrošene zube, što je rezultiralo smanjenjem prostora između gornjih i donjih zuba

  • Ima Candida ili Staphylococcus aureus infekciju

  • Ima nedostatak vitamina B2 ili željeza u prehrani

Liječenje se sastoji u zamjeni proteza, koje pomaže u smanjivanju nabora na uglovima usta, ili izradi odgovarajuće veličine zuba s djelomičnim protezama, krunicama ili implantatima. Infekcije se liječe lijekovima koji se primjenjuju na uglovima usta. Nedostatak vitamina B2 i nedostatak željeza mogu se liječiti uzimanjem dodataka prehrani.

Drugi oblici helitisa obično utječu na vanjsku površinu usana i na granicu usana s kožom. Uzroci uključuju infekciju, oštećenja od sunca, lijekove ili iritanse, alergiju ili osnovno stanje. Liječenje uključuje vazelin koji se nanosi na usne i uklanjanje ili liječenje osnovnog stanja.

Pjegice i upala usana