Burkittov limfom

Autor: Thomas E. Witzig, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Petar Gaćina, dr. med.
Prijevod: Sabina Novaković Coha, dr. med.

Burkittov limfom je vrlo brzo rastući ne-Hodgkinov limfom koji potječe iz B stanica (B limfociti).

Limfomi (vidi također Pregled limfoma) su tumori specifične vrste bijelih krvnih stanica poznatih kao limfociti. Ove stanice pomažu u borbi protiv infekcija. Limfomi se mogu razviti iz B ili T limfocita. T limfociti su važni u reguliranju imunološkog sustava i borbi protiv virusnih infekcija. B limfociti proizvode protutijela.

Burkittov limfom može se razviti u bilo kojoj dobi, ali je najčešći u djece i mladih odraslih osoba, osobito muškaraca. Za razliku od drugih limfoma, Burkittov limfom ima specifičnu geografsku distribuciju: najčešći je u središnjoj Africi i rjeđi u SAD-u. Infekcija s Epstein-Barr virus je povezan s Burkittovim limfomom. Također je češći kod osoba koje imaju HIV infekciju.

Burkittov limfom brzo raste i brzo se širi, često u koštanu srž, krv i središnji živčani sustav. Slabost i umor se često pojavljuju kad se bolest širi. Veliki broj limfomskih stanica se može nakupiti u limfne čvorove i abdominalne organe te tako uzrokovati oticanje. Stanice limfoma mogu infiltrirati tanko crijevo, što dovodi do začepljenja ili krvarenja. Vrat i čeljust mogu nateknuti, ponekad bolno. Da bi postavili dijagnozu, liječnici naprave biopsiju abnormalnog tkiva i provode preostalu proceduru za određivanje stadija bolesti.

Bez liječenja, Burkittov limfom je brzo fatalan. Rijetko je potrebna operacija za uklanjanje dijelova crijeva koji su blokirani ili krvare ili su pukli. intenzivnom kemoterapijom, koja uključuje kemoterapiju u tekućinu koja okružuje mozak i leđnu moždinu kako bi se spriječilo širenje na ta područja se može izliječiti više od 80% ljudi.

Više informacija

  • Leukemia & Lymphoma Society