Ozljede mokraćnog mjehura

Autor: Noel A. Armenakas, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Sven Šimunić, dr. med.

Ozljeda mjehura često se javlja zajedno sa ozljedom zdjelice, kao kod sudara motornog vozila velike brzine ili prilikom pada. Penetrirajuće rane, koje su obično posljedica pucnjave, rijetko mogu ozlijediti mjehur. Osim toga, ozljeda mokraćnog mjehura može se dogoditi nenamjerno tijekom operacije koja uključuje zdjelicu, donji dio trbuha ili vaginu (kao što je uklanjanje maternice [histerektomija], carski rez ili uklanjanje debelog crijeva [kolektomija]).

(Vidjeti Pregled ozljeda urinarnog trakta i genitalija.)

Komplikacije

Ako se ozljeda mokraćnog mjehura ne liječi odmah, mogu se razviti komplikacije kao što su sljedeće:

  • Učestalo i žurno mokrenje

  • Nekontrolirani gubitak urina (urinarna inkontinencija)

  • Trajno krvarenje u mokraći (hematurija)

  • Propuštanje urina iz urinarnog trakta u okolna tkiva

  • Infekcija

  • Nenormalan otvor između mjehura i unutarnjeg organa, kao što su vagina, debelo crijevo ili mokraćovod (fistula)

Simptomi

Najčešći simptomi ozljede mokraćnog mjehura su vidljiva krv u mokraći, poteškoće u mokrenju i bol u zdjelici i donjem dijelu trbuha ili tijekom mokrenja. Ako je najniži dio mokraćnog mjehura (gdje se nalazi mišić koji pomaže u kontroli mokrenja) ozlijeđen, može doći do čestog mokrenja ili urinarne inkontinencije.

Dijagnoza

  • Cistografija, obično sa kompjutorskom tomografijom ili standardnim rentgenskim snimkama

Dijagnoza ozljede mokraćnog mjehura se najsigurnije utvrđuje cistografijom, zahvatom tijekom kojeg se radioneprozirno kontrastno sredstvo, tekućina koja je vidljiva na rentgenskim snimkama, daje u mokraćni mjehur i na CT ili standardnim rentgenskim snimkama promatra moguće curenje tekućine (vidi Slikovna dijagnostika mokraćnog sustava). Ozljede mokraćnog mjehura koje nastanu tijekom kirurškog zahvata obično se odmah prepoznaju za vrijeme operacije, a snimanje mjehura nije potrebno.

Liječenje

  • Kateterizacija mjehura

  • Ponekad operacija

Manje ozljede mokraćnog mjehura, nagnječenje ili manje razderotine (laceracije), mogu se liječiti umetanjem katetera u mokraćnu cijev 5 do 10 dana. Kateter neprestano odvodi urin tako da se mjehur ne puni, što olakšava zacjeljivanje mjehura.

Za opsežnije ozljede mokraćnog mjehura ili ozljedu koja rezultira propuštanjem mokraće u trbušnu šupljinu, potrebno je napraviti operaciju kako bi se odredio opseg ozljede i popravile sve razderotine. To omogućuje učinkovitije pražnjenje urina iz mjehura pomoću jednog ili, rjeđe, dva katetera. Kateteri su umetnuti kroz uretru (transuretralni kateter) i / ili izravno u mjehur kroz kožu preko donjeg dijela trbuha (suprapubični kateter). Ovi kateteri se uklanjaju za 7 do 10 dana ili nakon što se mjehur zadovoljavajuće oporavio. Ako nastanu komplikacije, moraju se odmah liječiti.

Kada se tijekom kirurškog zahvata prepozna ozljeda mokraćnog mjehura, treba je odmah zbrinuti.