Pregled infekcija metiljima

Autor: Richard D. Pearson, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Diana Didović, dr. med.

Metilji su paraziti plošnjaci. Postoje mnoge vrste etilja.. Različite vrste imaju sklonost zaraziti različite dijelove tijela.

Metilji mogu uzrokovati infekciju:

  • Krvnih žila probavnog ili mokraćnog sustava: Vrsta Schistosoma (shistosomijaza)

  • Crijeva: Fasciolopsis buski, Heterophyes heterophyes i srodni organizmi (crijevni metilji)

  • Jetre: Clonorchis sinensis, Fasciola hepatica, i Opisthorchis vrsta (jetreni metilji)

  • Pluća: Paragonimus westermani i srodne vrste (plućni metilji)

Životni ciklus metilja je složen. Najčešće uključuje puževe koji žive u slatkoj vodi. Inficirani puževi oslobađaju nezrele metilje koji plivaju u vodi (cercariae). Kod nekih vrsta metilja, cercariae izravno inficiraju ljude koji dolaze u kontakt s njima u vodi. Kod drugih vrsta, cercariae prvo zaraze ribu ili rakove i u njima tvore ciste. Neki metilji tvore ciste na vodenim biljkama. Ljudi se mogu inficirati ukoliko jedu sirovu ili nedovoljno kuhanu ribu ili rakove ili konzumiraju vodene biljke koje sadržavaju ciste. Metilji sazrijevaju u odrasle jedinke u ljudima. Odrasli metilji mogu živjeti od jedne do 20 godina, ovisno o vrsti.

Odrasli metilji oslobađaju jajašca. Jajašca koja se nalaze u probavnom traktu se mogu izlučivati u stolici. Jajašca koja se nalaze u urinarnom traktu se izlučivati u mokraći. Ako neobrađena stolica ili urin dospiju u slatku vodu, jajašca se i zaraze puževe, nastavljajući životni ciklus metilja.

Simptomi se razlikuju ovisno o tome koji organ zahvaćaju odrasli metilji.

Dijagnoza infekcije metiljima najčešće obuhvaća analizu uzorka stolice, urima iliiskašljaja mikroskopom u svrhu pronalaska karakterističnih jajašaca. Ponekad se obavljaju krve pretrage.

Prevencija infekcije metiljima je vrlo važna. Osobe koje žive ili posjećuju područja gdje su infekcije metiljima česte trebaju izbjegavati kontakt s kontaminiranom slatkom vodom i zbrinjavati urin i izmet na sanitarni način.

Prazikvantel, lijek koji uklanja metilje iz tijela, djelotvoran je za liječenje većine infekcija u ljudi.

(Vidi također Pregled parazitskih infekcija.)