Primarno zbrinjavanje novorođenčeta

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Ivan Zovko, dr. med.

Uspješan prijelaz fetusa, koji je uronjen u amnijsku tekućinu i potpuno ovisan o posteljici za prehranu i kisik, prema djetetu koje plače i diše zrak, fascinantan je proces. Zdrava novorođenčad (od rođenja do 1. mjeseca života) i dojenčad (od 1. mjeseca do 1. godine života) zahtijevaju kvalitetnu skrb i njegu kako bi se osigurao njihov normalan rast i razvoj.

Odmah nakon normalnog porođaja djeteta, liječnik ili medicinska sestra (primalja) nježno čisti sluz i ostali sadržaj iz usta, nosa i grla pomoću ručnog aspiratora. Novorođenčetu je tada lakše udahnuti. Dvije hvataljke postavljaju se na pupkovinu novorođenčeta, jedna uz drugu, a zatim se pupčana vrpca reže između hvataljki. Novorođenče se osuši i pažljivo polaži na majčin trbuh direktnim kontaktom koža na kožu ili na sterilni, topli pokrivač. Zbrinjavanje novorođenčadi nije isto nakon svih porođaja. Ponekad je trudnoću potrebno dovršiti carskim rezom ili postoje komplikacije trudnoće i porođaja. U nekim slučajevima novorođenče iziskuje specijalizirani pristup medicinskog osoblja nakon rođenja.

Liječnik pregledava novorođenče zbog bilo kakvih očitih abnormalnosti ili znakova uznemirenosti. Cjeloviti fizički pregled dolazi kasnije (obično unutar 24 sata od rođenja). Opće stanje novorođenčeta bilježi se u 1. minuti i nakon 5. minute od rođenja prema Apgar indeksu. Niska ocjena po Apgar-ovoj ukazuje na određene poteškoće u novorođenčeta kod kojeg postoji mogućnost dodatne medicinske intervencije radi uspostave disanja ili cirkulacije krvi. Kada je novorođenče stabilno, medicinske sestre ili tehničari mjere opseg glave, težinu, i duljina (vidi također Tjelesni rast dojenčadi i djece).

Održavanje topline novorođenčeta je izuzetno bitno. Novorođenče je potrebno, što je prije moguće, umotati u laganu odjeću te prekriti glavu kako bi se smanjio gubitak tjelesne topline. Nekoliko kapi antibiotika, kao što je eritromicin, tetraciklin ili srebrov nitrat ili, u nekim zemljama povidon jod, ukapavaju se u oči kako bi se spriječila infekcija od raznih štetnih mikroorganizama s kojima novorođenče može doći u kontakt tijekom porođaja.

Odmah nakon porođaja koji je za majku i dijete prošao bez poteškoća, roditelje se potiče da ostvare fizički kontakt s novorođenčetom. Neki stručnjaci vjeruju da rani fizički kontakt s novorođenčetom pomaže u uspostavljanju snažne povezanosti. Međutim, roditelji mogu ostvariti snažnu povezanost sa svojim novorođenčetom čak i kad se prvi sati ne provedu zajedno. Majka i novorođenče obično su smješteni zajedno u sobi. Ako je porođaj dovršen u rodilištu, majka, otac ili majčin partner mogu boraviti zajedno u sobi s novorođenčetom. Majke koje doje potiče se da stavljaju svoje novorođenče na grudi u prvih 30 minuta nakon porođaja. Dojenje stimulira oksitocin, hormon koji pospješuje porod posteljice i skraćuje vrijeme krvarenja nakon porođaja te omogućava otpuštanje mlijeka. Po dolasku na odjel iz rađaonice potrebno je novorođenče smjestiti u toplu prostoriju te položiti na leđa u kolijevku. Budući da se sva novorođenčad rađaju s niskom razinom vitamina K, liječnik ili medicinska sestra daju injekciju vitamina K kako bi se spriječilo krvarenje (hemoragijska bolest novorođenčeta).

Nakon otprilike 6 ili više sati od rođenja, novorođenčad se kupaju. Prilikom njege nastoji se očuvati bjelkasti masni sloj (kazeozni verniks) koji prekriva većinu kože novorođenčeta jer ta sluz pomaže u zaštiti od infekcije.