Prolaps rektuma

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Rektalni prolaps je bezbolno spuštanje rektuma kroz anus.

  • Rektalni prolaps često nastaje tijekom naprezanja, na primjer prilikom defekacije.

  • Dijagnoza se temelji na pregledu i različitim slikovnim pretragama.

  • Rektalni prolaps kod dojenčadi i djece obično liječi bez operacije.

  • Rektalni prolaps u odraslih liječi se kirurškim zahvatom.

Rektum je dio crijeva koji se nalazi prije anusa. U rektumu se stolica zadržava prije izbacivanja iz crijeva kroz anus. Anus je otvor na kraju probavnog sustava kroz koji se stolica izbacuje iz tijela. (Vidi također Pregled Anusa i rektuma.)

Probavni sustav
 

Prolaps označava pomicanje organa iz svog normalnog položaja u tijelu. Rektalni prolaps uzrokuje izvrtanje rektuma iznutra prema van, tako da je rektalna sluznica vidljiva izvan tijela kao tamnocrvena, vlažna, prstolika tvorba koja viri iz anusa. Može doći do krvarenja iz rektuma i gubitka kontrole stolice (fekalna inkontinencija). Manje često, rektum prodire u vaginu (rektokela). Ovaj poremećaj uzrokuje bol samo kada se pojave komplikacije ili kada je prolaps težak.

Privremeni prolaps rektalne sluznice često se javlja u inače zdrave dojenčadi, vjerojatno zbog naprezanja tijekom defekacije. Takav prolaps je rijetko ozbiljan. U odraslih, prolaps rektalne obloge često perzistira i može se pogoršati, tako da još veći dio rektuma počne stršiti.

Potpuni prolaps rektuma (koji se ponekad formalno naziva prokcidentija, ali taj izraz može se odnositi na bilo koji potpuni prolaps organa) najčešće se javlja kod žena starijih od 60 godina.

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • Sigmoidoskopija, kolonoskopija ili radiološke pretrage s barijem

Da bi se utvrdio opseg prolapsa, liječnik pregledava područje dok osoba stoji, čuči ili se napreže. Pregledavajući analni sfinkter prstom u rukavici, liječnik često otkriva smanjeni tonus mišića.

Sigmoidoskopija, kolonoskopija, ili rendgenski snimci s barijem mogu otkriti osnovnu bolest.

Liječenje

  • Uklanjanje uzroka naprezanja

  • Za dojenčad i djecu, vezivanje polutki stražnjice

  • Za odrasle, ponekad operacija

Kod dojenčadi i djece, omekšivač stolice eliminira potrebu za naprezanjem. Vezanje polutki stražnjice između pražnjenja crijeva obično pomaže da se prolaps sam povuče.

Kod odraslih, je obično potrebna operacija da bi se problem riješio. Tijekom jedne vrste abdominalne operacije (tzv. rektopeksija), cijeli se rektum podiže, povlači unatrag i pričvršćuje za sakralnu kost u zdjelici. U drugoj vrsti operacije, dio rektuma je uklonjen, a ostatak rektuma je spojen na sakralnu kost.

Za ljude koji su preslabi za operaciju zbog ekstremne starosti ili lošeg zdravlja, operacija rektuma je poželjnija od operacije trbuha.