Infestacija ušima

Autor: James G. H. Dinulos, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Marija Delaš Aždajić, dr. med.

Ušljivost je infestacija kože malim insektima bez krila.

 • Uši se najčešće šire putem bliskog kontakta s drugom osobom.

 • Osobe koja ima ušljivost obično ima ozbiljan svrbež.

 • Uši i njihova jaja mogu se pronaći gledanjem između vlasi na glavi ili drugim dijelovima tijela.

 • Liječenje ušljivosti obično uključuje šampone, kreme ili losione, a ponekad i dekontaminaciju odjeće i posteljine.

 • Ponekad je potreban i antiparazitski lijek koji se uzima usta.

Uši su jedva vidljivi kukci bez krila koji napadaju glavu, tijelo ili genitalno područje na tijelu, a žive od krvi. Lako se prenose s osobe na osobu bliskim kontaktom i korištenjem zajedničke odjeće i drugih osobnih stvari. Tri vrste uši naseljavaju različite dijelove tijela. Uš vlasišta i stidna uš žive izravno na osobi, dok tjelesna uš živi na odjeći i posteljini. U svijetu se pojavljuju sve vrste infestacije ušima.

Pogled izbliza u uši

Tri vrste uši infestiraju tijelo. Uši mjere do 1/8 3 inča (3 mm).

Uš vlasišta

Uš vlasišta infestira vlasište. Infestacija se širi bliskim osobnim kontaktom, a možda i zajedničkim češljem, četkama, šeširima i drugim osobnim predmetima. Statički elektricitet ili vjetar mogu izbaciti uši iz kose. Ušljivost vlasišta se najčešće javlja među djevojčicama u dobi od 5 do 11 godina, ali mogu se javiti kod svakoga. Uši su manje uobičajene u osoba s crnom bojom kože. Ne postoji povezanost između ušiju vlasišta i loše higijene ili niskog socioekonomskog statusa.

Tjelesne uši

Tjelesna uš obično pogađa ljude koji imaju lošu higijenu, koji žive u skučenim i prenatrpanim prostorima (kao što su vojne barake) i ljude koji su slabijeg socioekonomskog statusa. Tjelesna uš živi na odjeći i posteljini koje su u kontaktu s kožom, ne živi na ljudima. Ove se uši šire dijeljenjem kontaminirane odjeće i posteljine. Za razliku od ušiju vlasišta, tjelesne uši ponekad prenose ozbiljne bolesti poput tifusa, bartonelozu i povratnu groznicu.

Stidne uši

Stidne uši prvenstveno infestiraju dlake u genitalnim i analnim područjima, a obično se šire među adolescentima i odraslima spolnim kontaktom. Djeci se mogu prenijeti bliskim kontaktom s roditeljima. Stidne uši mogu se prenositi i neživim predmetima kao što su ručnici, posteljina i odjeća. Ove uši mogu zaraziti i područje prsa, bedara i lica (brada, brkovi, trepavice).

Simptomi

Infestacija ušima obično uzrokuje ozbiljan svrbež u zaraženom području.

Ugriz tjelesne uši uzrokuje male, crvene, točkaste rupe u koži. Ljudi imaju na koži tragove grebanja, urtike ili bakterijsku infekciju ako je češanje kože narušilo barijeru kože. Ovi simptomi su osobito česti na ramenima, stražnjici i trbuhu.

Ugriz stidne uši može uzrokovati stvaranje plavičasto-sivih točaka na prsima, stražnjici i bedrima. Limfni čvorovi mogu biti uvećani. Uši koje su zarazile trepavice uzrokuju svrbež, pečenje i iritaciju oka.

Djeca jedva mogu primijetiti uši ili mogu imati samo nejasnu iritaciju vlasišta.

Dijagnoza

 • Prisutnost gnjida, uši ili oboje

Uši se mogu pronaći pomicanjem češlja finog zuba kroz mokru kosu počevši od vlasišta prema van. Uši se obično nalaze na stražnjoj strani glave ili iza uški. Samu uši ponekad je teško pronaći, ali njihova je jaja lakše uočiti. Ženske uši odlažu sjajna sivkasto-bijela jaja (gnjide) koje se mogu vidjeti kao sićušne kuglice čvrsto zalijepljene za donji dio vlasi. Svaka odrasla ženska uš odlaže 3 do 5 jaja na dan, tako da gnjide obično uvelike nadmašuju uši. S kroničnim infestacijama vlasišta, gnjide izrastaju s kosom i stoga se mogu naći na određenoj udaljenosti od vlasišta, ovisno o trajanju zaraze.

Gnjide se razlikuju od drugih stranih tvari koje se nalaze na bazi dlake zbog činjenice da tako čvrsto prianjaju uz dlaku.

Odrasle uši i njihova jaja također se mogu naći u šavovima odjeće i posteljine.

Stidne uši mogu se naći uz pomno ispitivanje ultraljubičastim svjetlom ili mikroskopskom analizom. Stidne uši mogu također ostaviti tamne smeđe mrlje (izmet) na koži ili rublju.

Liječenje

 • Za uši vlasišta i stidne uši koriste se šamponi i kreme

 • Uklanjanje gnjida iz kose i trepavica

 • Temeljito pranje ili kemijsko čišćenje ili zamjena odjeće i posteljine

Za sve vrste ušljivosti preporučuje se zamjena ili dekontaminacija korištene odjeće i posteljine temeljitim pranjem ili kemijskim čišćenjem. Predmeti koji se ne mogu prati mogu se staviti u nepropusne plastične vrećice 2 tjedna kako bi se uši uništile.

Liječenje uši vlasišta

Nekoliko učinkovitih lijekova na recept i bez recepta dostupni su za liječenje uši vlasišta.

 • Šamponi i kreme bez recepta koji sadrže piretrin i piperonil butoksid primjenjuju se 10 minuta i zatim se ispiru.

 • Učinkovit je i receptom propisani permetrin (sintetski oblik piretrina) koji se primjenjuje kao tekućina ili krema.

 • Lindan, lijek na recept koji se može primijeniti kao losion ili šampon, također liječi infestaciju ušima, ali nije djelotvoran kao ostali preparati i ne preporučuje se djeci mlađoj od 2 godine, trudnicama ili dojiljama te osobama s epilepsijom zbog mogućih toksičnih nuspojava.

 • Receptni malation je vrlo učinkovit u uništavanju i odraslih uši i jaja, ali to nije prvi tretman koji liječnici daju jer je zapaljiv, ima neugodan miris i mora ostati na koži 8 do 12 sati.

Svi ovi tretmani ponavljaju se za 7 do 10 dana kako bi se uništile nove uši. Uši su počele biti otporne na lijekove i teško ih je uništiti. Jedna doza lijeka ivermektina obično se daje na usta ako su uši otporne na standardni način liječenja.

Većina lijekova također ubija gnjide, ali ih ne uklanja. Mrtve gnjide ne moraju se ukloniti, ali lijekovi ne ubijaju sve gnjide. Budući da obično nije moguće razlikovati žive i mrtve gnjide, liječnici preporučuju njihovo uklanjanje. Osim toga, vrlo mali postotak djece s gnjidama u vlasištu i dalje ima žive uši. Za uklanjanje je potreban češalj s finim zubima koji je često pakiran s proizvodima za uklanjanje ušiju te je nužno pažljivo pretraživanje (vlas po vlas).

Budući da su gnjide tako čvrsto zalijepljene za kosu, na raspolaganju je nekoliko preparata bez recepta (šamponi, gelovi i sprejevi) koji ih mogu otpustiti. Trideset minuta ispod vrućeg sušila za kosu također može pomoći ubiti gnjide (ali ne i uši). Gnjide se kreću kroz vlasišta kako kosa raste. Ako nema gnjida unutar jedne četvrtine inča kose gledano od vlasišta, tada osoba nema živih uši. Za ušljivost nema dokaza da je potrebno očistiti ili odbaciti osobne stvari bolesnika ili isključiti osobu iz škole ili s posla. Međutim, mnogi stručnjaci preporučuju da se odjeća i posteljina koja sadrži gnjide zamijeni ili dekontaminira temeljitim pranjem ili kemijskim čišćenjem. Te bi se predmete trebalo sušiti u sušilici koja doseže 130 ° F oko 30 minuta.

Liječenje stidnih uši

Stidne uši mogu se liječiti šamponima bez recepta i kremama koje sadrže piretrine i piperonil butoksid ili lindan, jer se tretiraju uši. Seksualne partnere također treba liječiti. Uši koje djeluju na trepavice mogu se tretirati s petrolejskim gelom koji se primjenjuje 8 do 10 dana, fluorescein kapima za oči, uzimanjem ivermektina na usta, uljem petrolatuma, fizostigminom ili pažljivim uklanjanjem svake uši pomoću instrumenta.

Tretiranje tjelesnih uši

Obično se ne koristi lijek za uklanjanje jer su uši u odjeći i posteljini, a ne u osobi. Liječnici liječe simptome osobe i preporučuju zamjenu ili dekontaminaciju korištene odjeće i posteljine temeljitim pranjem ili kemijskim čišćenjem. Najbolje je ove predmete izlagati toplini od najmanje 149 ° F tijekom sušenja.