Genitalne ozljede

Autor: Noel A. Armenakas, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Sven Šimunić, dr. med.

Većina genitalnih ozljeda javlja se kod muškaraca i uključuje ozljede testisa, skrotuma i penisa. Ozljede genitalija najčešće se događaju na bojnom polju uslijed djelovanja eksplozivnih sredstava koje se tamo koriste. Sakaćenje genitalija uklanjanjem klitorisa u žena, što se susreće u nekim kulturama, oblik je traume genitalija i zlostavljanja djece.

Postoji nekoliko vrsta ozljeda penisa. Penis može biti djelomično ili potpuno odsječen. Ponekad je moguće ponovno pričvršćivanje odsječenog penisa, ali stupanj oporavka osjećaja i funkcije varira. Prstenovi za penis koji imaju stezajuće djelovanje, a primjenjuju se kako bi se pojačale erekcije, mogu zadaviti penis i uzrokovati trajno oštećenje. Uklanjanje prstena je obično sve što je potrebno. Penetrirajuće ozljede, uključujući ugrize životinja i ljudi i rane od vatrenog oružja, rjeđe su i mogu uključivati mokraćnu cijev. Operacija može biti potrebna za liječenje ozljeda penisa i ozljede mokraćne cijevi.

(Vidi također Pregled ozljeda urinarnog trakta i genitalija.)

Porezotine penisa

Uvlačenje penisa u patentni zatvarač je uobičajena ozljeda, posebno u djece, ali posljedica je najčešće manja porezotina koja brzo cijeli. Cilj je jednostavno održavati čistoću; antibiotike treba uzimati ako se posjekotine inficiraju.

Prijelom penisa

Prekomjerno savijanje može slomiti penis u erekciji. Takvo savijanje može se dogoditi tijekom snažnog spolnog odnosa ako penis udari u partnerovu zdjeličnu kost. Prijelom penisa može također uključivati ozljedu uretre. "Lom" je zapravo razderotina u pokrovu (tunica albuginea) jedne od dviju cjevastih struktura u penisu (corpus cavernosum) koje održavaju dodatni protok krvi koji omogućuje erekciju.

Čovjek ima trenutnu bol, oticanje i promjenu boje, a penis se deformira. Obično je potrebna hitna operacija kako bi se popravili takvi prijelomi te spriječio nastanak abnormalne zakrivljenosti penisa ili trajna erektilna disfunkcija.

Jesi li znao...
  • Penis se može slomiti tijekom snažnog spolnog odnosa.

Ozljeda skrotuma i testisa

Lokacija skrotuma čini ga podložnim nastanku ozljeda. Najviše ozljeda uzrokuje tupo djelovanje (npr. Udarac ili drobljenje). Međutim, ponekad ranjavanje iz vatrenog oružja ili ubodne rane uzrokuju ozljede skrotuma i testisa. Rijetko, u skrotumu se mogu razviti teške i brzo progresivne infekcije kao što su gangrena. Ako se razvije gangrena, zahvaćena tkiva se moraju kirurški ukloniti i čovjeku se daju antibiotici širokog spektra venskim putem (intravenski). Rekonstruktivna kirurgija može se obaviti nakon rješavanja infekcije.

Ozljeda testisa uzrokuje iznenadnu, jaku bol, često s mučninom i povraćanjem. Ledeni oblozi, suspenzor i lijekovi za bol i mučninu obično učinkovito pomažu u liječenju natučenog testisa (krvarenje u i oko testisa). Ultrazvučni pregled se provodi kako bi se utvrdilo postoji li puknuće testisa. Puknuti testis zahtijeva kirurški popravak. Ozljede testisa mogu narušiti sposobnost stvaranja spermija ili spolnih hormona (uglavnom testosteron). Ako su oba testisa ozlijeđena, nadomjesna terapija testosterona može biti potrebna. Ako je samo jedan testis ozlijeđen, drugi testis obično proizvodi dovoljnu količinu testosterona u tijelu.