Začepljenje središnjih mrežničnih arterija i njihovih ogranaka

Autor: Sonia Mehta, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Goran Marić, dr. med.

Arterija u mrežnici (prozirna struktura osjetljiva na svjetlo na stražnjem dijelu oka) može postati blokirana, uzrokujući nagli, bezbolni gubitak vida.

  • Liječnici obično postavljaju dijagnozu gledajući u oči s oftalmoskopom, a ponekad i testiranjem.

  • Tretmani su obično neuspješni u vraćanju vida.

Središnja mrežnična arterija je glavna krvna žila koja opskrbljuje mrežnicu. Ova arterija može postati potpuno začepljena embolijom ili trombozom (stvaranje krvnog ugruška u arteriji). Blokada se može pojaviti u glavnoj arteriji ili u njezinim granama.

Embolija je skup krutog materijala koji lebdi u krvotoku dok se ne zaglavi i blokira krvnu žilu. Materijal koji tvori embolus može doći iz aterosklerotskog plaka ( vidi: ateroskleroza), masti, zaraženi materijal iz zaraženog srčanog zaliska(endokarditis), ili nekancerogeni (benigni) tumor u srčanoj šupljini (atrijski miksom).

Arteritis divovskih stanica, upala krvnih žila, također je mogući uzrok začepljenja mežničnih arterija.

Ponekad je uzrok začepljenja nepoznat.

Simptomi

Zahvaćeno oko ima iznenadni i teški, ali bezbolni gubitak vida sa zahvaćanjem cijelog vidnog polja. Ponekad je zahvaćen samo dio vidnog polja.

Začepljenje središnje mrežnične arterije može također uzrokovati rast nenormalnih krvnih žila na mrežnici ili šarenici. Ponekad ove abnormalne krvne žile krvare ili uzrokuju bolan tip glaukoma (zvani neovaskularni glaukom).

Dijagnoza

  • Pregled oka od strane liječnika

  • Fluoresceinska angiografija

  • Optička koherentna tomografija

  • Ponekad ehokardiografija (ultrazvuk srca), Doppler ultrazvuk i / ili krvni testovi

Pomoću oftalmoskopa liječnici mogu vidjeti promjene u krvnim žilama i mrežnici. Ako je središnja mrežnična arterija začepljena, mrežnica može izgledati blijeda.

Fluoresceinska angiografija pomaže u određivanju opsega oštećenja mrežnice i pomaže liječniku u planiranju liječenja. U tom postupku liječnik ubrizgava boju u venu u ruci i zatim fotografira mrežnicu. Optička koherentna tomografija može pokazati da je mrežnica otečena, što je uobičajeno.

Kada se dijagnosticira okluzija (začepljenje) arterije mrežnice, liječnici trebaju tražiti izvor embolije. Oni rade testove kao što su ehokardiografija i ultrazvuk karotidnog doplera. Mogu se također obaviti krvne pretrage za dijagnosticiranje arteritisa divovskih stanica.

Prognoza

Ako se začepljenje pojavilo u ogranku središnje arterije mrežnice, vid može biti očuvan u značajnoj mjeri.

Ako se začepljenje dogodilo u samoj središnjoj mrežničnoj arteriji, gubitak vida je često značajan, čak i unatoč liječenju.

Nakon što se tkivo mrežnice trajno ošteti, što se može dogoditi za samo 90 minuta nakon začepljenja, gubitak vida je obično konačan.

Ako je arteritis divovskih stanica uzrok začepljenja mrežnične arterije, hitna dijagnoza i liječenje mogu omogućiti ljudima da povrate izgubljeni vid i da budu zaštićeni od oštećenja drugog oka.

Liječenje

  • Prevencija kontrolom rizičnih čimbenika

  • Ponekad mjere za snižavanje očnog tlaka, uključujući kapi za oči, masažu očiju ili uklanjanje tekućine iz oka iglom.

  • Ponekad lasersko liječenje abnormalnih ili krvarećih krvnih žila

  • Kortikosteroidi za arteritis divovskih stanica

Budući da liječenje obično nije učinkovito, sprečavanje takvih začepljenja kontroliranjem rizičnih čimbenika (na primjer visokog krvnog tlaka, dijabetesa i drugih čimbenika rizika za aterosklerozu) je poželjno.

Neposredno liječenje se često usmjereno na pokušaj deblokiranja arterije mrežnice. Međutim, liječenje je rijetko učinkovito. Tlak unutar oka ponekad se može smanjiti davanjem lijekova koji snižavaju krvni tlak (kao što su kapi za oči timolol ili acetazolamid uzimanjem na usta) ili povremeno masirati zatvorene vjeđe prstima.

Alternativno, postupak zvani paracenteza prednje očne sobice može pomoći u smanjenju tlaka unutar oka. U ovom postupku, kapi se stavljaju u oko kako bi s anesteziralo, a zatim se u prednju očnu sobicu umetne igla kako bi se izvukla mala količina tekućine, čime se brzo smanjuje tlak u oku.

Smanjenje tlaka unutar oka masažom ili paracentezom prednje očne sobice može odtraniti ugrušak krvi ili embolus i dopustiti mu da uđe u manji ogranak krvne žile, čime se smanjuje područje oštećenja mrežnice.

Osobama kod kojih sumnjamo na arteritisom divovskih stanica daju se visoke doze kortikosteroida ili usta ili venski što je prije moguće.

Laserski tretman može se koristiti za uništavanje abnormalnih krvnih žila za liječenje ili sprječavanje neovaskularnog glaukoma, sprječavanje daljnjeg gubitka vida iz krvarenja u oku ili oboje. Međutim, liječenje neovaskularnog glaukoma je teško.