Kandidijaza

Autor: Sanjay G. Revankar, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Vedran Stevanović, dr. med.

Kandidijaza je infekcija koju uzrokuje nekoliko vrsta Candida, posebno Candida albicans.

 • Najčešći tip kandidijaze je površinska infekcija usta, vagine ili kože koja uzrokuje bijele ili crvene mrlje i svrbež, iritaciju ili oboje.

 • Osobe čiji je imunološki sustav oslabljen mogu imati ozbiljne infekcije jednjaka i drugih unutarnjih organa.

 • Uzorak zaraženog materijala pregledava se pod mikroskopom i šalje na kulturu.

 • Lijekovi protiv gljiva mogu se primijeniti izravno na zahvaćeno područje ili uzimati na usta, ali ozbiljne infekcije zahtijevaju intravenske lijekove.

Candida je normalno prisutna na koži, u probavnom traktu, a kod žena i u genitalnom području. Obično, Candida u tim područjima ne uzrokuje probleme. Međutim, gljive ponekad uzrokuju infekciju kože, infekciju usta (zahvaćajući sluznicu), ili infekciju vagine. Takve se infekcije mogu razviti kod osoba sa zdravim imunološkim sustavom, ali su češće ili trajnije kod osoba sa šećernom bolesti, rakom ili SIDA-om te kod trudnica. Kandidijaza usta i jednjaka česti su kod osoba sa SIDA-om. Kandidijaza je česta i kod ljudi koji uzimaju antibiotike jer antibiotici ubijaju bakterije koje normalno žive u tijelu i natječu se s Candida, omogućujući Candida nekontrolirani rast.

Kandidijaza se teško rješava, ali rijetko je opasna po život. Međutim, neki oblici kandidijaze su ozbiljni. Oni uključuju

 • Invazivna kandidijaza

 • Kandidemija (najčešći oblik invazivne kandidijaze)

(Vidi također Pregled gljivičnih infekcija, Kandidijaza kože Vulvovaginalna kandidijaza.)

U invazivnoj kandidijazi, infekcija se širi na druge dijelove tijela, kao što su srčani zalisci, mozak, slezena, bubrezi i oči. Invazivna kandidijaza javlja se uglavnom kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom i kod hospitaliziranih osoba. Kandidijaza je jedna od najčešćih infekcija stečenih u bolnici.

Kandidijaza jednjaka je jedna od bolesti koje mogu upućivati na razvoj HIV infekcije u SIDA-u (takozvana SIDA-indikatorska bolest).

Kandidemija je ozbiljna infekcija krvotoka. U Sjedinjenim Američkim Državama, Candida je čest uzrok infekcija krvotoka. Rizik od razvoja ove infekcije povećan je u određenim uvjetima, kao što su sljedeći:

 • Velika operacija

 • Upotreba intravenskih puteva ili cijevi - posebno cjevčica umetnuta u jednu od velikih vena vrata, gornjeg dijela prsa ili prepona (centralni venski kateter) ili cijevi koja se koristi za prehranu (intravenozno hranjenje)

 • Upotreba određenih antibiotika

Kandidemija je često smrtonosna ako se ne liječi odmah.

Simptomi

Infekcija usta (soor) uzrokuje sljedeće:

 • Kremaste, bijele, bolne mrlje u ustima

 • Pucanje na uglovima usta (heilitis)

 • Crveni, bolni, glatki jezik

Kandidijaza usta

Zakrpe u jednjaku uzrokuju bol tijekom gutanja.

Kada je koža zaražena, razvija se gorući osip. Neke oblike pelenskog osipa uzrokuje Candida.

Ako se infekcija širi na druge dijelove tijela, to je ozbiljnije. Može izazvati vrućicu, šum na srcu, povećanje slezene, opasno nizak krvni tlak (šok), i smanjenu proizvodnju urina. Infekcija mrežnice i unutarnjih dijelova oka može uzrokovati sljepoću. Ako je infekcija teška, nekoliko organa može prestati funkcionirati, a može nastupiti i smrt.

Dijagnoza

 • Ispitivanje i ponekad kultura uzorka zaraženog tkiva

 • Ponekad krvni testovi

Mnoge kandidijske infekcije su očite prema simptomima

Da biste potvrdili dijagnozu, liječnik mora identificirati gljive u uzorku pregledanom pod mikroskopom. Uzorci krvi ili drugih zaraženih tkiva mogu se poslati u laboratorij za uzgoj i ispitati kako bi se identificirale gljivice.

Liječnici mogu učiniti krvni test zvan T2Candida test radi otkrivanja Candida u krvi brzo i točno. Ovi testovi otkrivaju genetski materijal (DNA ili RNA) lančanom reakcijom polimeraze (PCR). PCR testom proizvodi se mnogo kopija gena mikroorganizma, što čini mikroorganizam mnogo lakšim za identifikaciju.

Ako se dijagnosticira kandidemija, liječnici mogu pregledati oči kako bi utvrdili jesu li oči zaražene.

Liječenje

 • Lijekovi protiv gljiva

Kandidijaza koja se javlja samo na koži ili u ustima ili vagini može se liječiti lijekovima protiv gljiva (kao što su klotrimazol i nistatin) koji se primjenjuju izravno na zahvaćeno područje. Liječnik također može propisati lijek flukonazol koji se uzima na usta.

Za infekcije jednjaka liječnici propisuju lijekove protiv gljiva (kao što su flukonazol ili itrakonazol) koji se uzimaju na usta. Ako su ovi lijekovi nedjelotvorni ili ako je infekcija teška, koriste se drugi antifungalni lijekovi. Izbor je između anidulafungina, kaspofungina, mikafungina ili amfotericina B koji se daje venom (intravenski), vorikonazola koji se daje na usta ili vene te posakonazola koji se daje usta.

Kandidijaza koja se proširila po cijelom tijelu obično se liječi anidulafunginom, kaspofunginom ili mikafunginom koji se daje intravenski ili s flukonazolom, koji se može dati intravenski ili usta.

Kandidijaza je ozbiljnija i manje osjetljiva na liječenje u osoba s određenim poremećajima, kao što je šećerna bolest. U osoba sa šećernom bolesti kontrola razine šećera u krvi olakšava izlječenje infekcije.