Poremećaji potiskivanja hrane

Autor: Kristle Lee Lynch, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Tajana Grenko, dr. med.

Nesmetano potiskivanje hrane od usta do želuca zahtijeva normalan i usklađen rad usta, grla, peristaltike jednjaka (valovi ritmičnog stezanja mišića u stijenci jednjaka) i opuštanja sfinktera (zadebljali sloj mišića koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca)

(Vidi također Građa i funkcija jednjaka.)

Funkcija jednjaka

Kada osoba guta, hrana se u početnoj fazi potiskuje iz usta u grlo, koje se naziva i ždrijelo (1). Potom se otvara gornji jednjačni sfinkter (2) kako bi hrana ušla u jednjak, a od tamo se pokreće peristaltičkim valovima prema dolje (3). Naposljetku prolazi kroz donji jednjačni sfinkter (4) i stiže do želuca (5).

Problem s bilo kojom od ovih funkcija može uzrokovati otežano gutanje (disfagija), žgaravicu, bol u prsištu, regurgitaciju (vraćanje hrane iz jednjaka ili želuca u usta, bez prateće mučnine ili snažnih kontrakcija trbušnih mišića), povraćanje ili aspiraciju hrane (prolazak hrane u dišne puteve prilikom udisanja).

Poremećaji u području ždrijela također mogu uzrokovati probleme s kretanjem hrane ( vidi: Otežano gutanje zbog bolesti grla).

Glavni uzroci nepravilnog potiskivanja hrane su poremećaji pokretljivosti (motiliteta) jednjaka. Najčešći poremećaji uključuju

Ponekad bolesti koje zahvaćaju cijelo tijelo također utječu i na kretnje jednjaka, poput sistemske skleroze i Chagasove bolest.

Liječnici koriste različite metode za dijagnosticiranje ovih poremećaja: endoskopiju s uzimanjem biopsija, pasažu jednjaka, manometriju i testove refluksa želučane kiseline.

Liječenje poremećaja ovisi o samom uzroku.

Starenje i problemi s gutanjem

Kako ljudi stare, događaju se promjene koje utječu na sposobnost gutanja. Obzirom da starije osobe proizvode manje količine sline, hrana koju gutaju je ovlažena i omekšana (macerirana) u manjoj mjeri no inače. Mišići čeljusti i ždrijela slabe pa je smanjena učinkovitost žvakanja i gutanja. Također, starijim osobama ispadaju trajni zubi i koriste zubne proteze, čime je cijeli proces žvakanja dodatno otežan.

Sa starenjem slabi i peristaltika jednjaka zadužena za pomicanje hrane dalje u probavni trakt. Ova promjena nije značajna i ne utječe toliko na pristizanje hrane u želudac ukoliko su osobe u uspravnom položaju. No, ukoliko starija osoba jede u ležećem položaju ili pak prilegne odmah nakon obroka, može doći do zastoja. Ako se razvije želučani refluks, starenje jednjaka dovodi do manje učinkovitosti u vraćanju želučane kiseline natrag u želudac. Hijatalna hernija česta je u starijih osoba i veliki rizični čimbenik za razvoj refluksa.