Neidentificirani čimbenici neplodnosti

Autor: Robert W. Rebar, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petra Kejla, dr. med.

Neidentificirani čimbenici obično se smatraju objašnjenjem neplodnosti kada je sperma u muškarca normalna i kada su kod žena jajovodi normalni, a ovulacija normalna i redovita.

(Vidi također Pregled neplodnosti.)

Liječenje

  • Kontrolirana stimulacija jajnika

  • Ponekad su to tehnike potpomognute reprodukcije

Kada se ne utvrdi objašnjenje za neplodnost, može se koristiti pristup koji se zove kontrolirana stimulacija jajnika.

Kontrolirana stimulacija jajnika može učiniti trudnoću vjerojatnijom i može pomoći ženama da brže ostanu trudne. Ovaj tretman može rezultirati višeplodnom trudnoćom.

Kontrolirana stimulacija jajnika uključuje sljedeće:

  • Ženama se daje lijek za plodnost (klomifen), koji stimulira nekoliko jajnih stanica da sazru i oslobode se, te ljudski korionski gonadotropin (hCG), koji izaziva ovulaciju, do ukupno tri menstrualna ciklusa.

  • Sjeme se stavlja izravno u maternicu kako bi se zaobišla sluz (intrauterina inseminacija) unutar 2 dana nakon tretmana s hCGom.

Ako nakon ovog liječenja ne dođe do trudnoće, može se učiniti jedno od sljedećeg:

Prognoza

Žene imaju jednaku šansu za trudnoću (oko 65%) ako je nakon neuspješnog liječenja klomifenom odmah uslijedila oplodnja in vitro, ili je uslijedilo liječenje humanim gonadotropinom, zatim in vitro oplodnja. Međutim, žene postaju brže ostanu trudne i manje je vjerojatno da će imati trudnoću s tri ili više fetusa kada nakon neuspješnog liječenja klomifenom odmah slijedi in vitro oplodnja, nego kad se koriste ljudski gonadotropini. Dakle, ako je klomifen plus intrauterino osjemenjivanje neuspješno, sljedeći korak je često in vitro oplodnja.

Neki dokazi upućuju na to da žene koje su starije od 38 godina i imaju neobjašnjivu neplodnost brže počinju kada se in vitro oplodnja obavlja prije nego što se pokuša kontrolirana stimulacija jajnika.