Pokretanje čvrste hrane u dojenčadi

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Ivan Zovko, dr. med.

Vrijeme za početak krute hrane ovisi o potrebama i spremnosti djeteta. Općenito, dojenčad treba krutu hranu kada je dovoljno velika da joj je potreban koncentriraniji izvor kalorija majčino mlijeko ili formula. Ta se potreba prepoznaje kada dijete uzima punu bocu i zadovoljno je, ali onda je opet gladno za 2 ili 3 sata ili konzumira više od 40 unci formule dnevno. To se obično događa u dobi od 6 mjeseci. Mnoga djeca uzimaju krutu hranu nakon dojenja ili hranjenja bocom, što zadovoljava njihovu potrebu za sisanjem i brzo oslobađa njihovu glad. Djeca mlađa od 4 mjeseca ne trebaju krutu hranu za prehranu, ne mogu lako progutati krutu hranu i ne smiju se silom hraniti žlicom ili miješanjem dječje hrane s formulom u bočici. The introduction of solid food before 4 months of age and after 6 months of age may be associated with an increased risk of food allergies and celiac disease.

Dojenčad lakše razvija alergije na hranu ili netoleranciju nego starija djeca ili odrasli. Ako se u kratkom razdoblju daju različite namirnice, teško je odrediti koja je od njih odgovorna za reakciju. Zbog ove poteškoće, roditelji bi trebali uvesti nove, pojedinačne namirnice jednu po jednu, otprilike svakih 3 do 5 dana. Jednom kada je jasno da se hrana tolerira, može se uvesti još jedna.

Žitarice s jednim zrnom (kao što su žitarice obogaćene željezom) često se najprije počinju, nakon čega slijedi raznovrsno pire voće, povrće i meso. Liječnici više ne misle da je bitno u kojem su redu te namirnice uvedene. Prilikom pokretanja nove hrane, može potrajati nekoliko pokušaja u razdoblju od nekoliko tjedana prije nego što dijete počne uživati u novoj hrani, pa je važno da roditelji ne odustaju nakon prvog ili drugog pokušaja ako dijete ne voli određenu novu hranu.

Hranu treba ponuditi na žlicu tako da dijete uči novu tehniku hranjenja. Do dobi od 6 do 9 mjeseci dojenčad je sposobna hvatati hranu i donositi je u usta, te ih treba poticati da se sami hrane. Pure kućne namirnice su jeftinije od komercijalne dječje hrane i nude adekvatnu prehranu. Međutim, komercijalni pripravci mrkve, repe, repa, zelenog povrća i špinata preferirani su za dojenčad koja su mlađa od 1 godine jer su testirana na nitrate. Visoka razina nitrata, koja može uzrokovati methemoglobinemiju (poremećaj koji utječe na sposobnost krvi da nosi kisik) kod male djece, nalazi se u povrću koje se uzgaja pomoću vodenih zaliha onečišćenih gnojivom.

Iako djeca uživaju u slatkim namirnicama, šećer nije bitan nutrijent i treba ga davati samo u malim količinama, ako uopće. Zaslađena dječja hrana za desert nema koristi za bebe. Sok je loš izvor prehrane, pridonosi šupljine, i treba biti ograničena na 4 do 6 unci dnevno ili izbjeći.

Namirnice koje treba izbjegavati uključuju

  • Honey (until age 1 year) because it may contain the spores of Clostridium botulinum, which are harmless to older children and adults but can cause botulism in infants

  • Hrana koja lako može uzrokovati gušenje ili udisanje (do dobi od 2 ili 3 godine), uključujući cijeli orašasti plodovi, tvrde bombone, soju, kokice, hrenovke, meso (osim ako se ne pire) i grožđe (osim ako se ne reže na vrlo malo komada)

Kako bi spriječili razvoj alergija na hranu, mnogi roditelji izbjegavaju davanje jaja, kikirikija i pšenice. Međutim, nedavni dokazi upućuju na to da bi uvođenje ove namirnice rano zapravo moglo Pomozite štiti od razvoja alergija na hranu. Dokazi nisu konačni, ali za većinu djece starije od 4 mjeseca, roditelji ne moraju čekati prije uvođenja bilo koje specifične krute hrane. Međutim, svakih 3 do 5 dana treba uvesti samo jednu novu hranu kako bi se uvjerili da se hrana tolerira. Najnoviji dokazi upućuju na to da se prehrana dojenčadi koja sadrži proizvode od kikirikija treba rano u životu (između 4 mjeseca i 11 mjeseci) preporučiti jer odgađanje uvođenja kikirikija može povećati rizik od razvoja alergije na kikiriki. Čak i dojenčad koja imaju teški ekcem, alergija na jaja ili oboje treba uvesti u hranu koja sadrži kikiriki, koja odgovara dobi, već u dobi od 4 do 6 mjeseci kako bi se smanjio rizik od razvoja alergije na kikiriki, sve dok su rezultati određene krvi i kožni testovi naznačite da je u redu da imaju tu hranu. Roditelji bi trebali razgovarati sa svojim pedijatrom kada i kako uvesti razne čvrste namirnice.

U dobi od 1 godine, djeca mogu početi piti cijelo kravlje mlijeko. U dobi od 2 godine, djeca se mogu prebaciti na mlijeko sa smanjenim udjelom masti jer njihova prehrana u suštini podsjeća na prehranu ostatka obitelji. Roditelji bi trebali ograničiti unos mlijeka na 16 do 24 unce dnevno kod male djece. Djeca koja piju previše mlijeka možda neće dobiti dovoljno hranjivih tvari iz drugih važnih namirnica i mogu razviti nedostatak željeza.

Do oko 1 godine, stopa rasta se obično usporava. Djeci je potrebno manje hrane i mogu je odbiti na nekim obrocima. Da bi utvrdili koliko dijete jede, roditelji bi trebali pregledati koliko je njihovo dijete jelo tijekom tjedna, a ne u jednom obroku ili tijekom dana. Nedovoljno hranjenje krute hrane samo je zabrinutost kada djeca ne zadovoljavaju očekivane postotke težine stalnom brzinom ( vidi: Krivulje težine i duljine za dojenčad od rođenja do 24 mjeseca starosti).

(Vidi također Pregled hranjenja novorođenčadi i dojenčadi.)