Genitalni svrbež

Autor: David H. Barad, MD, MS
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Katarina Ercegovac, dr. med.

Genitalni svrbež može uključivati rodnicu ili genitalno područje (stidnicu), koje sadrži vanjske genitalne organe. Svrab je neugodan osjećaj za koji se čini da zahtijeva grebanje za olakšanje.

Mnoge žene povremeno imaju kratke epizode svraba rodnice koje se razrješavaju bez liječenja. Svrbež se smatra problemom samo kada je stalan, ozbiljan je, ponavlja se ili ga prati iscjedak.

Uzroci

najčešći uzroci genitalnog svrbeža uključuju sljedeće:

  • Infekcije: Bakterijska vaginoza, kandidijaza (infekcija gljivicama), i Trihomonijaza (protozoanska infekcija)

  • Nadraživanje ili alergijske reakcije: Kemikalije koje dolaze u kontakt s rodnicom ili genitalnim područjem, kao što su one u deterdžentima za rublje, izbjeljivačima, omekšivačima, sintetičkim vlaknima, mjehurićima, sapunima, ženskim higijenskim sprejevima, parfemima, menstrualnim higijenskim ulošcima, tkaninama tkiva, vaginalnih krema, ispiranje rodnice, kondomi i kontracepcijskie pjene

  • Nakon menopauze, atrofični vaginitis: Stanjivanje i sušenje sluznice rodnice zbog smanjenih razina estrogena

Manje česti uzroci uključuju kožne poremećaje kao što su psorijaza i lihen sklerozus. Lihen sklerozus karakteriziraju tanke bijele površine na stidnici oko otvora rodnice. Ako se ne liječi, lihen skleroza može uzrokovati nastanak ožiljaka i može povećati rizik od karcinoma stidnice.

Procjena

Liječnici obično mogu odrediti uzrok pitanjem o simptomima i pregledom genitalnog područja i rodnice.

Znakovi upozorenja

Nema znakova upozorenja na svrbež genitalnog sustava, osim ako ga prati bol i / ili iscjedak. Tada su znakovi upozorenja isti kao i znakovi upozorenja za bol u zdjelici i / ili one za iscjedak iz rodnice.

Kada posjetiti liječnika

Žene trebaju posjetiti liječnika ako svrbež traje dulje od nekoliko dana ili je ozbiljan ili ako se razviju drugi simptomi koji upućuju na infekciju (kao što je bol ili iscjedak).

Što liječnik radi

Liječnik prvo pita ženu pitanja o njezinim simptomima, posebice o tome ima li simptome infekcije, i ženinu medicinsku povijesti. Također se pita koristi li kakve proizvode koji mogu iritirati područje. Liječnik tada obavlja fizički pregled, koji se fokusira na zdjelični pregled.

Ako žena imaju iscjedak, liječnik koristi obrisak vatom da uzmu uzorak iscjetka iz rodnice ili vrata maternice. Oni pregledavaju uzorak pod mikroskopom kako bi provjerili mikroorganizme koji uzrokuju infekcije gljivicama, bakterijsku vaginozu i Trichomonas vaginitisa. Obično šalju uzorak u laboratorij kako bi testirali gonoreja i klamidijske infekcije (koje se spolno prenose).

Liječenje

Osnovno stanje se ispravlja ili tretira kada je to moguće. Opće mjere mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Opće mjere

Promjena donjeg rublja i kupanje ili tuširanje jednom dnevno pomaže održavanju čiste rodnice i genitalnog područja i manje je vjerojatno da će se iritirati. Češće pranje može uzrokovati prekomjernu suhoću, što može povećati svrab. Korištenje bezmirisnog pudera na bazi kukuruznog škroba može pomoći u održavanju suhog područja genitalija. Žene ne smiju koristiti pudere na bazi talka. Preporuča se pranje područja običnom toplom vodom. Ali ako se mora upotrijebiti sapun, treba upotrijebiti nealergijski sapun. Ostali proizvodi (kao što su kreme, sprejevi za žensku higijenu ili ispiranje rodnice) ne smiju se primjenjivati na područje rodnice. Ove opće mjere mogu smanjiti izloženost iritantima koji uzrokuju svrbež.

Ako svrbež ustraje, sitz kupka može pomoći. Sitz kupka se radi u sjedećem položaju s vodom koja pokriva samo genitalno i rektalno područje. Sitz kupke mogu se raditi u kadi ispunjenoj s malo vode ili u velikoj zdjeli.

Ako se čini da medicinski proizvod (kao što je krema na recept) ili vrsta kondoma, uzrokuje iritaciju i svrbež, ne smiju se koristiti. Žene bi trebale razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što prestanu koristiti proizvode na recept.

Lijekovi

Primjena blagih kortikosteroidnih krema (niske jačine) kao što je hidrokortizon na genitalno područje može pružiti privremeno olakšanje. Kremu ne treba stavljati u rodnicu i treba ju koristiti samo kratko vrijeme.

Za teški svrbež privremeno može pomoći antihistaminik koji se uzima usta. Antihistaminici također uzrokuju pospanost i mogu biti korisni ako simptomi ometaju spavanje.

Lihen sklerozus liječi se kremom ili mastima koji sadrže kortikosteroid visoke jačine (kao što je klobetazol), koji se izdaje na recept.

Ključne točke

  • Svrbež je problem samo kada traje, ozbiljan je, ponovno se javlja ili ga prati bol ili iscjedak koji izgleda ili miriše nenormalno, što upućuje na infekciju.

  • Održavanje genitalnog područje čistim i suhim, i ne upotrebljavati proizvode koji mogu iritirati.

  • Ponekad blaga kortikosteroidna krema privremeno uklanja svrab.