Blokiranje krvne opskrbe kralježnične moždine

Autor: Michael Rubin, MDCM
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Berislav Ruška, dr. med.

Blokada arterije koja prenosi krv u kralježničnu moždinu sprječava da moždina dobije krv, a time i kisik. Kao rezultat, tkiva mogu odumrijeti (što zovemo infarktom).

 • Uzroci uključuju tešku aterosklerozu, upalu krvnih žila, krvne ugruške, a ponekad i postupke koji uključuju abdominalnu aortu.

 • Iznenadna bol u leđima s boli koja se širi iz zahvaćenog područja praćena je slabošću mišića i nemogućnošću da se osjeti toplina, hladnoća ili bol u pogođenim područjima, a ponekad i paralizom.

 • Magnetska rezonancija ili mijelografija se obično rade.

 • Liječenje se usredotočuje na ispravljanje uzroka ako je moguće ili na olakšavanje simptoma.

 • Disfunkcija kralježnične moždine i paraliza su obično trajni.

(Vidi također Pregled poremećaja kralježnične moždine.)

Kao i sva tkiva u tijelu, kralježnična moždina zahtijeva stalnu opskrbu krvi bogate kisikom. Samo nekoliko arterija, koje su grane aorte, opskrbljuju krvlju prednji dio kralježnične moždine. Ali ova krv čini tri četvrtine krvi koju dobiva kralježnična moždina. Dakle, začepljenje bilo koje od ovih arterija može biti pogubno. Takvu blokadu povremeno uzrokuje sljedeće:

 • Ozbiljna ateroskleroza aorte (naslage masnog materijala na stijenkama aorte)

 • Odvajanje slojeva stijenke aorte (disekcija aorte)

 • Postupci koji uključuju abdominalnu aortu, kao što je operacija za popravak deformacije (aneurizme)

 • Krvni ugrušak koji se odlomi sa stijenke srca i putuje kroz krvotok (postavši embolus)- rijedak slučaj

 • Upala krvnih žila (vaskulitis), kao što je poliarteritis nodosa- rijedak uzrok

Simptomi

Prvi simptomi blokirane arterije kralježnične moždine su obično

 • Nagla bol u leđima

 • Bol koja se širi duž živaca koji se odvajaju od zahvaćenog područja kralježnične moždine

Bol je praćena mišićnom slabošću, a osobe ne mogu osjetiti toplinu, hladnoću ili bol u područjima koje kontrolira dio kralježnične moždine ispod razine blokade. Ljudi odmah primjećuju simptome koji se s vremenom mogu malo smanjiti.

Ako je dotok krvi u prednji dio kralježnične moždine znatno smanjen, noge su utrnute i paralizirane. No, osjećaji koji se prenose preko stražnjeg dijela moždine - uključujući dodir, sposobnost osjeta vibracija i sposobnost osjeta gdje su udovi bez gledanja u njih (osjećaj položaja) - ostaju netaknuti. Stražnji dio moždine prima krv iz drugih izvora. Problemi se mogu djelomično razriješiti nakon prvih nekoliko dana.

Slabost i paraliza mogu dovesti do razvoja dekubitalnih ulkusa i problema s disanjem. Funkcija mjehura i crijeva može biti poremećena, kao i seksualna funkcija.

Dijagnoza

 • Magnetska rezonancija ili mijelografija kompjutorskom tomografijom

 • Ponekad lumbalna punkcija

Na blokadu krvne opskrbe kralježnične moždine obično se posumnja na osnovu simptoma.

Snimanje magnetskom rezonancijom (MR) obično omogućuje liječnicima dijagnosticirati takvu blokadu. Ponekad se vrši neki drugi radiološki test, poput mijelografije s CT-om. Ovi testovi mogu pomoći liječnicima da isključe druge poremećaje koji uzrokuju slične simptome.

Lumbalna punkcija također se može učiniti kako bi se isključili drugi poremećaji, kao što je transverzalni mijelitis, koji uzrokuju slične simptome

Angiografija može potvrditi da je arterija za prednji dio kralježnične moždine blokirana, ali ona obično nije potrebna.

Liječenje

 • Liječenje uzroka kada je to moguće

 • Olakšanje simptoma

Kada je moguće, uzrok (kao što je disekcija aorte ili nodozni poliarteritis) se liječi, ali inače, liječenje se usredotočuje na ublažavanje simptoma i brigu o komplikacijama, osobito kada se paraliza i disfunkcija kralježnične moždine ne riješe u prvih nekoliko dana i postanu trajne.

Zbog gubitka pojedinih osjeta i mogućeg razvitka paralize, sprječavanje nastanka dekubitalnih ulkusa je važno.

Zbog mogućeg utjecaja na disanje, može biti potrebna terapija za sprečavanje razvoja pneumonije (kao što su vježbe dubokog disanja, posturalna drenaža i sukcija).

Fizikalna terapija i radna terapija mogu pomoći u očuvanju mišićne funkcije.

Budući da je funkcija mokraćnog mjehura obično poremećena, potreban je kateter za drenažu urina. Ovaj tretman sprječava povećanje mjehura i njegovo oštećenje.