Perzistentna erekcija

Autor: Anuja P. Shah, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Ana Siluković, dr. med.

Trajna erekcija (prijapizam) je bolna, uporna, abnormalna erekcija koja nije popraćena seksualnom željom ili uzbuđenjem. Najčešće se javlja kod dječaka u dobi od 5 do 10 godina te u muškaraca u dobi od 20 do 50 godina. (Vidi također Pregled simptoma mokraćnog sustava.)

Penis se sastoji od tri cilindrična prostora (sinusa) tkiva kroz koje krv može teći (tzv. erektilno tkivo). Veća dva sinusa, corpora cavernosa, smješteni su jedan uz drugoga. Treći sinus (corpus spongiosum) okružuje mokraćnu cijev i završava kao stožasti kraj penisa (glavić penisa). Kada se ovi sinusi napune krvlju, penis postaje veći i krut (uspravan). Mišići se tada stežu oko žila prepone, sprječavajući otok krvi iz penisa, te time održavaju erekciju.

Jeste li znali...
 • Erekcije mogu trajati duže nego što je muškarac seksualno uzbuđen te mogu postati bolne.

 • Dječak ili muškarac s produženom bolnom erekcijom treba se odmah javiti liječniku.

Ishemijski prijapizam

Većina slučajeva trajne erekcije uključuju poremećaj otoka krvi iz penisa. Krv zaostaje, sprječavajući ulazak nove krvi bogate kisikom u penis. Kao rezultat, penis ostaje bez kisika. Ovo stanje poznato je kao ishemijski prijapizam ili prijapizam niskog protoka. Ukoliko erekcija potraje duže od 4 sata dolazi do pojave jake boli. Penis ostaje uspravan, dok glans penisa može biti pošteđen. Produljeni prijapizam može uzrokovati erektilnu disfunkciju te ponekad i gangrenu penisa.

Interitentni prijapizam ponavljajući je oblik ishemijskog priapizma u kojem se povremeno pojavljuju epizode erekcije.

Neishemijski prijapizam

Rjeđe je prijapizam uzrokovan nekontroliranim dotookom krvi u penis. Takav abnormalan krvotok obično je posljedica ozljede arterije u području prepona. Neishemijski prijapizam je također poznat kao prijapizam visokog protoka. Manje je bolan od ishemičnog prijapizma te ne dovodi do nekroze tkiva. Penis ostaje uspravan, ali nije u potpunosti krut. Mnogo je rjeđa naknadna pojavaa erektilne disfunkcije nego u ishemijskom prijapizmu.

Uzroci

Prijapizam je vjerojatno uzrokovan poremećajem krvnih žila, crvenih krvnih stanica ili živaca koji dovode do "zarobljavanja" krvi u erektilnom tkivu penisa. Povremeno nije moguće odrediti uzrok prijapizma.

Česti uzroci

Uzroci se donekle razlikuju prema dobi.

Kod muškaraca najčešći uzrok su

Lijekovi koji dovode do erekcije, uključujući peroralne lijekove (avanafil, sildenafil, tadalafil i vardenafil) te oni koji se ubrizgavaju u penis (na primjer, alprostadil), mogu uzrokovati pojavu prijapizma.

Kod dječaka najčešći uzroci su

Manje česti uzroci

Manje su česti uzroci

 • rak prostate

 • ozljeda penisa i okolnog područja

 • povreda kralježnice

 • upotreba lijekova (osim onih koji se koriste za liječenje erektilne disfunkcije), kao što su određeni antidepresivi (na primjer, trazodon) ili antihipertenzivni lijekovi, antikoagulansi, kortikosteroidi, litij, antipsihotici, kokain i amfetamini

Procjena

Sljedeće informacije mogu pomoći u procjeni kada posjetiti liječnika te što očekivati tijekom obrade.

Znakovi upozorenja

Kod dječaka i muškaraca s prijapizmom, određeni simptomi i karakteristike razlog su za zabrinutost. Oni uključuju

 • jaku bol

 • dob manje od 10 godina

 • nedavnu ozljedu penisa ili područja prepona

 • groznicu i noćno znojenje

Kada posjetiti liječnika

Svi dječaci i muškarci s prijapizmom trebali bi se što ranije javiti liječniku. Ukoliko su prisutni znakovi upozorenja, može biti potrebna daljnja obrada kako bi se utvrdio uzrok.

Što liječnik radi

Liječnici prvo postavljaju pitanja o simptomima i povijesti bolesti, a zatim slijedi fizikalni pregled. Ono što liječnik sazna prilikom uzimanja anamneze te prilikom fizikalnog pregleda često ga dovodi do uzroka prijapizma te ga navodi u kojemu će smjeru krenuti obrada (vidi tablicu Neki uzroci i značajke prijapizma).

Vaš liječnik će vas pitati

 • koliko je trajala erekcija

 • jesu li erekcije bolne

 • jeste li nedavno pretrpjeli ozljedu penisa ili ozljedu u području prepona

 • znate li od ranije da bolujete od stanja (poput bolesti srpastih stanica) koja mogu uzrokovati prijapizam

 • jeste li nedavno uzimali kakve lijekove, uključujući lijekove za erektilnu disfunkciju i rekreacijske droge

Iako se liječnici prilikom fizikalnog pregleda fokusiraju na područje genitalija kako bi otkrili znakova ozljede ili tumora, također se radi pregled trbuha i digitorektalni pregled. Također se može napraviti neurološki pregled kako bi se eventualno našli znakovi poremećaja kralježnične moždine.

Neki uzroci i značajke prijapizma

Uzrok

Zajedničke značajke *

Testovi

* Značajke uključuju simptome i rezultate liječničkog pregleda. Navedene značajke su tipične, ali ne moraju uvijek biti prisutne.

CT = kompjuterska tomografija; MRI = magnetska rezonancija.

lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije (kao što su alprostadil, papaverin, fentolamin, avanafil, sildenafil, tadalafil ili vardenafil)

bolni prijapizam kod muškaraca koji su neposredno prije pojave prijapizma uzeli neke od ovih lijekova

samo liječnički pregled

rekreacijske droge (kao što su amfetamini i kokain)

bolni prijapizam

uznemirenost i tjeskoba, ukoliko su amfetamini ili kokain uzrok prijapizma

pregled liječnika

ponekad testiranje na droge

ostali lijekovi (kao što su antikoagulansi, određeni antidepresivi, antihipertenzivni lijekovi, psihostimulansi, antipsihotici, kortikosteroidi ili litij)

bolni priapizam kod dječaka ili muškaraca koji se liječe zbog različitih bolesti

samo liječnički pregled

poremećaji krvi (npr. leukemija, multipli mijelom, bolest srpastih stanica, ili talasemija)

kod dječaka ili mladića, često afričkog ili mediteranskog podrijetla

kompletna krvna slika

krvne pretrage za provjeru abnormalnog hemoglobina (elektroforeza hemoglobina)

rak prostate koja se proširio na područja uz prostatu ili bilo koji rak koji se proširio na genitalije

kod muškaraca starijih od 50 godina kod kojih dolazi do pogoršanja simptoma (kao što je tanak mlaz mokraće, poteškoće sa započinjanjem mokrenja ili kapanje mokraće nakon samog mokrenja) koji upućuju na postojanje blokade u području spoja mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi (izlaz mokraćnog mjehura)

ponekad pojava krvi u urinu

krvni testovi mjerenja razine prostata specifičnog antigena

CT ili MR

poremećaji kralježnične moždine, kao što je suženje spinalnog kanala (stenoza leđne moždine) ili kompresija leđne moždine

slabost ili ukočenost u nogama

zadržavanje mokraće ili nekontrolirano otjecanje mokraće ili stolice (inkontinencija stolice ili urina)

MR ili CT kralježnice

ozljeda arterije

blaže bolni ili nepotpuni prijapizam

kod muškaraca koji su nedavno ozlijedili penis ili područje prepone

duplex ultrasonografija penisa (ultrazvuk koji mjeri protok krvi i pokazuje strukturu krvnih žila kroz koju teče krv)

angiografija (rendgenske snimke krvnih žila)

MR

Testiranje

Potreba za testiranjem ovisi o tome što liječnici pronađu tijekom uzimanja anamneze i fizikalnog pregleda. Često je tip prijapizma (ishemijskog ili neishemijskog) i uzrok očigledan, primjerice kod upotrebe lijeka za liječenje erektilne disfunkcije. Ako nije jasno je li prijapizam ishemijski ili neishemijski, liječnici mogu uzeti uzorak krvi iz penisa kako bi testirali prisutnost kisika i drugih plinova (mjerenje plinova u arterijskoj krvi). Također se može učiniti duplex ultrazvuk (ultrazvuk koji mjeri protok krvi i pokazuje strukturu krvnih žila kroz koju teče krv). Ovi testovi pomažu razlikovati ishemijski od neishemijskog prijapizma. Ultrasonografija može također pokazati obrasce protoka krvi u prijapizmu i anatomske abnormalnosti koje doprinose priapizmu. Ako uzrok još uvijek nije očigledan, liječnici rade obradu poremećaja krvi i traže znakove infekcije mokraćnog sustava. Testiranje uključuje

 • kompletnu krvnu sliku

 • analizu mokraće i urinokulturu

 • ponekad elektroforezu hemoglobina, osobito kod dječaka i muškaraca afričkog ili mediteranskog podrijetla

Elektroforeza hemoglobina je krvna pretrage za provjeru prisutnosti abnormalnog hemoglobina (proteina koji prenosi kisik u crvenim krvnim stanicama), koji se pojavljuje u bolesti srpastih stanica.

Budući da je nekim dječacima i muškarcima možda neugodno priznati da su koristili rekreacijske droge, liječnici ponekad rade testiranja na droge. Ponekad je potrebno učiniti magnetsku rezonanciju (MR) ili kompjuteriziranu tomografiju (CT).

Liječenje

Odmah se mogu poduzeti jednostavne mjere koje uključuju primjenu hladnih obloga, penjanje stepenicama ili oboje. Međutim, prijapizam je hitno stanje. Liječenje treba započeti što je prije moguće, po mogućnosti od strane urologa u hitnoj službi.

Liječnici daju dječacima i muškarcima koji imaju značajne bolove ublaživač boli (analgetik). Obično su potrebne druge mjere ako je prijapizam ishemijski. Nakon primjene lokalnog anestetika, liječnici mogu ubrizgati lijek u penis koji uzrokuje suženje krvnih žila koje dovode krv u penis (na primjer, fenilefrin), smanjujući dotok krvi u penis čime se smanjuje otok penisa. Liječnici također mogu izvući krv iz penisa pomoću igle i štrcaljke (aspiracija). Izvlačenje krvi pomaže smanjiti pritisak i smanjiti otok. Ponekad liječnici također ispiru vene penisa otopinom slane vode (slanom otopinom) kako bi se uklonila krv ili krvni ugrušci koji sadrže manje kisika.

Te se mjere mogu ponoviti. Ukoliko mjere nisu djelotvorne, liječnici mogu stvoriti kirurški šant. Šant je prolaz koji se kirurški ugradi u penis kako bi se preusmjerio višak protoka krvi i omogućio normalizaciju cirkulacije u penisu.

Ključne točke

 • Prijapizam je hitno stanje koje zahtijeva hitnu procjenu i liječenje.

 • Najčešći uzroci su lijekovi, uključujući one koji se koriste za liječenje erektilne disfunkcije i bolesti srpastih stanica.

 • Liječenje obično uključuje ubrizgavanje lijeka u penis i uklanjanje viška krvi iz njega.