Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec , dr. med.
Nikotinska kiselina (ali ne i nikotinamid) u visokim dozama može se propisati za poboljšanje razine kolesterola i triglicerida (lipida) u krvi.
Niacin, B vitamin, neophodan je za preradu (metabolizam) ugljikohidrata, masti i mnogih drugih tvari u tijelu i za normalno funkcioniranje stanica. Dobri izvori niacina uključuju suhi kvasac, jetru, crveno meso, perad, ribu, mahunarke i cjelovite žitarice ili obogaćene proizvode od žitarica i kruh.
Izraz "niacin" koristi se na dva načina: kao sinonim nikotinsku kiselinu i kao širi pojam koji uključuje nikotinamid i nikotinsku kiselinu , dva oblika ovog vitamina B.
Nikotinska kiselina može imati sljedeće korisne učinke:
-
Može smanjiti razinu triglicerida
-
Može povećati razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL - dobrog) kolesterola
-
Može umjereno smanjiti razinu lipoproteina niske gustoće (LDL-lošeg) kolesterola
Međutim, nije jasno smanjuje li uzimanje dodataka nikotinske kiseline rizik od bolesti koronarnih arterija i moždanog udara.
Tako visoke doze nikotinske kiseline mogu uzrokovati crvenilo lica,svrbež, giht i oštećenje jetre (rijetko) i mogu povećati razinu šećera (glukoze) u krvi. Crvenilo se može pogoršati nakon konzumiranja alkohola, fizičke aktivnosti, izlaganja suncu i konzumiranja začinjene hrane.
Većina nuspojava može se svesti na minimum, počevši s relativno niskom dozom i postupno povećavajući dozu. Uzimanje aspirina prije uzimanja nikotinske kiseline i uzimanje nikotinske kiseline nakon obroka također pomaže.
Ako su nuspojave nikotinske kiseline nepodnošljive, doza se može smanjiti, može se pokušati s drugim formulacijama (posebno onim sproduženim oslobađanjem) , ili se nikotinska kiselina može prestati uzimati, a uvesti u terapiju drugi lijek za snižavanje razine lipida .