Višak Niacina

Autor: Larry E. Johnson, MD, PhD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec , dr. med.

Nikotinska kiselina (ali ne i nikotinamid) u visokim dozama može se propisati za poboljšanje razine kolesterola i triglicerida (lipida) u krvi.

Niacin, B vitamin, neophodan je za preradu (metabolizam) ugljikohidrata, masti i mnogih drugih tvari u tijelu i za normalno funkcioniranje stanica. Dobri izvori niacina uključuju suhi kvasac, jetru, crveno meso, perad, ribu, mahunarke i cjelovite žitarice ili obogaćene proizvode od žitarica i kruh.

Izraz "niacin" koristi se na dva načina: kao sinonim nikotinsku kiselinu i kao širi pojam koji uključuje nikotinamid i nikotinsku kiselinu , dva oblika ovog vitamina B.

Nikotinska kiselina može imati sljedeće korisne učinke:

  • Može smanjiti razinu triglicerida

  • Može povećati razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL - dobrog) kolesterola

  • Može umjereno smanjiti razinu lipoproteina niske gustoće (LDL-lošeg) kolesterola

Međutim, nije jasno smanjuje li uzimanje dodataka nikotinske kiseline rizik od bolesti koronarnih arterija i moždanog udara.

Tako visoke doze nikotinske kiseline mogu uzrokovati crvenilo lica,svrbež, giht i oštećenje jetre (rijetko) i mogu povećati razinu šećera (glukoze) u krvi. Crvenilo se može pogoršati nakon konzumiranja alkohola, fizičke aktivnosti, izlaganja suncu i konzumiranja začinjene hrane.

Većina nuspojava može se svesti na minimum, počevši s relativno niskom dozom i postupno povećavajući dozu. Uzimanje aspirina prije uzimanja nikotinske kiseline i uzimanje nikotinske kiseline nakon obroka također pomaže.

Ako su nuspojave nikotinske kiseline nepodnošljive, doza se može smanjiti, može se pokušati s drugim formulacijama (posebno onim sproduženim oslobađanjem) , ili se nikotinska kiselina može prestati uzimati, a uvesti u terapiju drugi lijek za snižavanje razine lipida .