Paracenteza

Autor: Jonathan Gotfried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Paracenteza je umetanje igle u trbušnu šupljinu kako bi se uklonila tekućina. Normalno, trbušna šupljina sadrži samo malu količinu tekućine. Ipak, u nekim stanjima kao što su bolesti jetre, zatajivanje srca, perforacija želuca ili crijeva i ruptura slezene, dolazi do nakupljanja veće količine tekućine u trbušnoj šupljini (ascites). U tom slučaju liječnik može paracentezom uzeti uzorak tekućine za analizu, ili u svrhu liječenja ukloniti višak tekućine.

Prije paracenteze je potrebno fizikalnim pregledom, a ponekad i ultrazvukom potvrditi prisutnost viška tekućine u trbušnoj šupljini. Na početku postupka paracenteze obično se područje neposredno ispod pupka ispere antiseptičnom otopinom, te se potom primjeni manja količina anestetika. Liječnik zatim potiskuje iglu pričvršćenu na štrcaljku kroz kožu i mišiće trbušne stijenke u područje nakupljanja tekućine. Igla se koristi za uzimanje male količine tekućine za laboratorijska ispitivanja, dok se tanka cjevčica koristi za uklanjanje i po nekoliko litara tekućine za ublažavanje otekline (rastegnutosti) trbuha.

Komplikacija paracenteze uključuju perforaciju organa probavnog sustava, curenje tekućine kroz rupicu nastalu zbog igle i krvarenje.