Migrene

Autor: Stephen D. Silberstein, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

Migrenska glavobolja je obično pulsirajuća ili pulsirajuća bol koja je umjerene do teškog intenziteta. Može zahvatiti jednu ili obje strane glave. Pogoršava se tjelesnom aktivnošću, svjetlošću, zvukovima ili mirisima te je popraćeno mučninom, povraćanjem i osjetljivošću na zvukove, svjetlo i / ili mirise.

 • Migrene mogu biti izazvane nedostatkom sna, promjenama vremena, gladi, pretjeranom stimulacijom osjetila, stresom ili drugim čimbenicima.

 • Mogu se pogoršati tjelesnom aktivnošću, svjetlošću, zvukovima ili mirisima.

 • Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju tipičnih simptoma.

 • Ne postoji lijek za migrene, ali lijekovi se koriste za zaustavljanje migrene koja počinje, za ublažavanje boli i za smanjenje broja i težine napadaja migrene.

(Vidi također Pregled glavobolje.)

Iako migrene mogu početi u bilo kojoj dobi, obično počinju tijekom puberteta ili mlade odrasle dobi. Kod većine osoba migrene se povremeno ponavljaju (manje od 15 dana mjesečno). Nakon dobi od 50 godina, glavobolje obično postaju znatno slabije ili potpuno nestanu. Migrene su 3 puta češće među ženama. U Sjedinjenim Američkim Državama, oko 18% žena i 6% muškaraca ima migrenu godišnje.

Migrene mogu postati kronične. To jest, javljaju se 15 ili više dana u mjesecu. Kronične migrene često se javljaju kod osoba koje prekomjerno koriste lijekove za liječenje migrene.

Migrene se obično pojavljuju u obiteljima. Više od polovice osoba koje imaju migrene imaju bliske rođake koji ih također imaju.

Uzroci

Migrene se javljaju kod osoba čiji je živčani sustav osjetljiviji od drugih ljudi. Kod tih osoba, živčane stanice u mozgu se lako stimuliraju, proizvodeći električnu aktivnost. Kako se električna aktivnost širi preko mozga, razne funkcije, kao što su vid, osjet, ravnoteža, koordinacija i govor, privremeno su poremećeni. Ti poremećaji uzrokuju simptome koji se javljaju prije glavobolje (tzv. aura). Glavobolja nastaje kada se stimulira 5. kranijski (trigeminalni) živac. Ovaj živac šalje u mozak impulse (uključujući impulse boli) iz očiju, vlasišta, čela, gornjih očnih kapaka, usta i čeljusti. Kada se stimulira, živac može osloboditi tvari koje uzrokuju bolne upale u krvnim žilama mozga (moždane krvne žile) i slojevima tkiva koji pokrivaju mozak (meninge). Upala je posljedica pulsirajuće glavobolje, mučnine, povraćanja i osjetljivosti na svjetlo i zvuk.

Estrogen, glavni ženski hormon, čini se da potiče migrene, možda objašnjavajući zašto su migrene češće među ženama. Migrene se vjerojatno mogu izazvati kada se povećaju ili mijenjaju razine estrogena. Tijekom puberteta (kada se razina estrogena povećavaju), migrene postaju mnogo češće među djevojčicama nego među dječacima. Neke žene imaju migrene neposredno prije, tijekom ili neposredno nakon menstruacije. Migrene se često javljaju rjeđe i postaju manje ozbiljne u zadnjem tromjesečju trudnoće kada su razine estrogena relativno stabilne, a pogoršavaju se nakon poroda kada se razine estrogena brzo smanjuju. Kako se približava menopauza (kada razina estrogena fluktuira), migrene postaju osobito teške za kontrolu.

Oralni kontraceptivi (koji sadrže estrogen) i terapija estrogenom može pogoršati migrenu i povećati rizik od moždanog udara kod žena koje imaju migrenu s aurom.

Ostali trigeri - okidači uključuju sljedeće:

 • Nedostatak sna, uključujući nesanicu

 • Promjene vremena, osobito barometarski tlak

 • Crno vino

 • Određene namirnice

 • Glad (kada se jela preskaču)

 • Pretjerana stimulacija osjetila (npr. bljeskanjem svjetla ili jakim mirisima)

 • Stres

Različite namirnice povezane su s migrenama, ali nije jasno izazivaju li migrene. Ove namirnice uključuju

 • Namirnice koje sadrže tiramin, kao što su stari sirevi, proizvodi od soje, fava grah, tvrde kobasice, dimljena ili sušena riba, i neki orašasti plodovi

 • Hrana koja sadrži nitrate, kao što su hot-dog i mesni obrok

 • Namirnice koje sadrže MSG (mononatrij glutamat), pojačivač okusa koji se nalazi u fast foodu, juhama i začinima

 • Kofein (uključujući i onaj u čokoladi)

Koja hrana izaziva migrene varira od osobe do osobe.

Ozljede glave, bol u vratu ili problem sa zglobom čeljusti (poremećaj temporomandibularnog zgloba) ponekad izazivaju ili pogoršavaju migrene.

Obiteljska hemiplegična migrena, rijetki podtip migrene, povezan je s genetskim defektima na kromosomu 1, 2 ili 19. Proučava se uloga gena u uobičajenim oblicima migrene.

Simptomi

Kod migrene, pulsirajuća ili pulsirajuća bol se obično zahvaća jednu stranu glave, ali se može pojaviti na obje strane. Bol može biti umjerena, ali je često teška i onesposobljavajuća. Tjelesna aktivnost, jaka svjetlost, glasni zvukovi i određeni mirisi mogu pogoršati glavobolju. Ta povećana osjetljivost mnoge ljude povlači u mračnu, tihu sobu, kako bi legli i spavali ako je moguće. Tipično, migrene se povlače za vrijeme spavanja.

Glavobolja je često popraćena mučninom, ponekad povraćanjem i osjetljivošću na svjetlost, zvukove i / ili mirise.

Teški napadaji mogu biti onesposobljavajući, ometajući dnevne rutine i rad.

Napadaji se uvelike razlikuju po učestalosti i težini. Mnoge osobe imaju nekoliko vrsta glavobolje, uključujući blage napadaje bez mučnine ili osjetljivosti na svjetlo. Ovi napadi mogu nalikovati na tenzijske glavobolje ali su blagi oblik migrene.

Prodrom se često javlja prije migrene. Prodrom je senzacija koja upozorava osobe da napadaj počinje. Ovi osjećaji mogu uključivati promjene raspoloženja, gubitak apetita i mučninu.

Aura prethodi migreni u oko 25% osoba. Aura uključuje prolazne, reverzibilne poremećaje vida, osjeta, ravnoteže, koordinacije ili govora. Osobe mogu vidjeti nazubljene, svjetlucave ili treperave svjetlace ili razviti slijepu točku s treperavim rubovima. Osobe češće osjećaju trnce, gubitak ravnoteže, slabost u ruci ili nozi ili poteškoće u razgovoru. Aura traje nekoliko minuta do sat vremena i može se nastaviti nakon što počne glavobolja. Neki osobe doživljavaju auru, ali imaju samo blagu glavobolju ili nemaju glavobolju. Ove blage glavobolje mogu biti slične tenzijskim glavoboljama.

Napadaji migrene mogu trajati satima do nekoliko dana (obično 4 sata do nekoliko dana). Teški napadaji mogu biti onesposobljavajući i ometati obiteljski i poslovni život.

Starenjem migrene obično postaju manje ozbiljne.

Dali ste znali...
 • Ponekad migrene uzrokuju simptome kao što su poremećaji vida ili ravnoteže bez izazivanja glavobolje.

 • Prečesto uzimanje lijekova protiv bolova može pogoršati migrene.

Dijagnoza

 • Liječnički pregled

 • Ponekad kompjuterizirana tomografija ili magnetska rezonancija

Liječnici dijagnosticiraju migrene kada su simptomi tipični i rezultati fizikalnog - somatskog pregleda (što uključuje: neurološki pregled) su uredni.

Nijedan postupak ne može potvrditi dijagnozu. Ako su se nedavno razvile glavobolje ili ako su prisutni određeni znakovi upozorenja kompjuterizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI) glave često se izvodi, a ponekad se radi lumbalna punkcija kako bi se isključili drugi poremećaji.

Ako osobe koje imaju migrene razviju glavobolju koja je slična njihovim prethodnim migrene, liječnici rijetko upućuju na pretrage. Međutim, ako je glavobolja drugačija, osobito ako su prisutni znakovi upozorenja, potrebno je učiniti pregled liječnika i pretrage.

Prevencija

Kada liječenje ne sprječava osobe da imaju česte ili onesposobljavajuće migrene, uzimanje lijekova svaki dan kako bi se spriječili napadi migrene može pomoći (vidi tablicu). Uzimanje preventivnih lijekova može pomoći osobama koji uzimaju prečesto lijekove protiv bolova ili druge lijekove za migrenu.

Izbor preventivnog lijeka temelji se na nuspojavama lijeka i drugim prisutnim poremećajima, kao u sljedećim primjerima:

 • Beta-blokatori, kao što je propranolol, često se koriste, osobito u osoba s anksioznošću ili koronarnom bolešću.

 • Antiepileptik topiramat može se davati osobama koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu jer može potaknuti gubitak težine.

 • Antiepileptik divalproex može pomoći stabilizirati raspoloženje i može biti koristan ako migrene otežavaju funkcioniranje.

 • Amitriptilin se može davati osobama s depresijom ili nesanicom.

Liječenje

 • Ukidanje okidača

 • Bihevioralne intervencije

 • Joga

 • Lijekovi koji sprječavaju migrenu da napreduje

 • Lijekovi koji kontroliraju bol

 • Lijekovi koji sprječavaju migrene

Migrene se ne mogu izliječiti, ali se mogu kontrolirati.

Liječnici potiču osobe da vode dnevnik glavobolja. U njemu osobe zapisuju broj i vrijeme napadaja, moguće okidače i njihov odgovor na liječenje. S ovim informacijama, okidači se mogu identificirati i eliminirati kada je to moguće. Zatim, osobe mogu sudjelovati u njihovom liječenju izbjegavajući okidače, a liječnici mogu bolje planirati i prilagoditi liječenje.

Liječnici također preporučuju korištenje bihevioralnih intervencija (kao što su opuštanje, biofeedback i upravljanje stresom) za kontrolu napadaja migrene, posebno kada je stres okidač ili kada ljudi uzimaju previše lijekova za kontrolu migrene.

Joga može smanjiti intenzitet i učestalost migrene. Joga kombinira fizičke poze koji jačaju i protežu mišiće dubokim disanjem, meditacijom i opuštanjem.

Lijekovi

Neki lijekovi zaustavljaju (prekidaju) migrenu kako ona započinje ili sprječavaju napredovanje. Neki su uzimaju za kontrolu boli. Drugi se uzimaju kako bi se spriječila migrena.

Kada su migrene ili postaju ozbiljne koriste se lijekovi za prekidanje migrene. Oni se uzimaju čim osoba osjeti da migrena počinje. Oni uključuju sljedeće:

 • Triptane (agoniste 5-hidroksitriptamina [5-HT] ili serotonina). Triptani sprječavaju oslobađanje tvari iz živaca koje mogu izazvati migrenu. Triptani su najučinkovitiji kada se uzimaju čim migrena počne. Mogu se uzimati usta ili u obliku spreja za nos ili se mogu ubrizgati pod kožu (potkožno).

 • Dihidroergotamin se daje intravenozno, subkutano i nazalnim sprejom za zaustavljanje teških, trajnih migrena. Obično se daje s lijekom koji se koristi za ublažavanje mučnine (antiemetik), kao što je proklorperazin, koji se daje intravenski.

 • Određeni antiemetici (kao što je proklorperazin) može se koristiti za ublažavanje blage do umjerene migrene. Prohlorperazin, uzima se na usta ili kao supozitorij, također se koristi za zaustavljanje migrene kada ljudi ne mogu tolerirati triptane ili dihidroergotamin.

Budući da triptani i dihidroergotamin mogu uzrokovati sužavanje krvnih žila, ne preporučuju se onima koji imaju anginu pektoris, koronarnu bolest ili nekontrolirani visoki krvni tlak. Ako starije osobe ili osobe s čimbenicima rizikaza koronarnu bolest moraju uzimati ove lijekove, moraju se pomno pratiti.

Ako su migrene obično popraćene mučninom, učinkovit je antiemetik s triptanom kada započnu simptomi. Antiemetici (kao što je proklorperazin ili metoklopramid), uzeti sami, mogu spriječiti napredovanje blage ili umjerene migrene.

Kada su migrene teške, tekućine koje se daju intravenozno mogu pomoći smanjenju glavobolje i omogućiti osobama da se osjećaju bolje, osobito ako su osobe dehidrirane od povraćanja.

Za blage do umjereno teške migrene, lijekovi protiv bolova (analgetici) mogu pomoći u kontroli boli. Često se koriste nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAIl) ili acetaminofen. Mogu se uzimati po potrebi tijekom migrene, s ili umjesto triptana. Za povremene blage migrene, analgetici koji sadrže kofein, opioid ili butalbital (barbiturat) mogu pomoći. Međutim, prekomjerna upotreba analgetika, kofeina (u analgetskim pripravcima ili u kofeinskim napicima) ili triptana može dovesti do svakodnevnih, jačih migrena. Takve glavobolje, nazvane glavobolja zbog prekomjerne upotrebe lijekova, javljaju se kada se ti lijekovi uzimaju više od 2 do 3 dana svaki tjedan.

Nedostatak ili smanjenje doze lijeka koji se koristi za liječenje migrene ili njegovo kašnjenje može izazvati ili pogoršati migrenu.

Kada su drugi tretmani neučinkoviti u osoba s teškim migrenama, opioidni analgetici mogu se koristiti kao posljednje sredstvo.

Lijekovi koji se koriste za liječenje migrene

Tip

Primjeri

Neke nuspojave

* Opioide treba koristiti kao posljednje sredstvo kada su migrene teške i druge mjere neučinkovite.

Prevencija

Antiepileptici

Divalproeks

Valproat

Gubitak kose, želučane tegobe, disfunkcija jetre, sklonost krvarenju, drhtanje i povećanje tjelesne težine

Ne koristi se kod trudnica s migrenom

 

Topiramat

Gubitak težine, zbunjenost i depresija

Beta-blokatori

Atenolol

Metoprolol

Nadolol

Propranolol

Timolol

Spazam dišnih puteva (bronhospazam), abnormalno spor broj otkucaja srca (bradikardija), umor, nesanica, pogoršanje zatajenja srca i seksualna disfunkcija

Promjene u razini šećera u krvi (što može otežati liječnicima da znaju kada razina šećera u krvi postane preniska u osoba sa šećernom bolesti)

Kod nekih beta-blokatora nepovoljni učinci na razinu lipida (masti)

Blokatori kalcijevih kanala

Verapamil

Vrtoglavica, nizak krvni tlak i slabost

Zatvor

Botulinum toksin (koji se koristi za blokiranje živčane aktivnosti)

OnabotulinumtoxinA

Bol i ukočenost vrata

Slabost mišića lica, a ponekad i vrata

Triciklički antidepresivi

Amitriptilin

Pospanost, povećanje tjelesne težine, povećan broj otkucaja srca, suha usta, zbunjenost i konstipacija

Liječenje teških migrena

Antiemetički lijekovi (koji se koriste za ublažavanje mučnine)

Metoklopramid

Proklorperazin

Nizak krvni tlak, pospanost, nevoljni pokreti i grčevi mišića

Ergot derivati

Dihidroergotamin

Mučnina, povraćanje i manji grčevi u mišićima

Rijetko, bolovi u prsima zbog neadekvatne dotoka krvi u srčani mišić (angina)

Triptani (agonisti 5-hidroksitriptamina [5-HT], ili serotonina)

Almotriptan

Eletriptan

Frovatriptan

Naratriptan

Rizatriptan

Sumatriptan

Zolmitriptan

Crvenilo, trnci, vrtoglavica, pospanost, mučnina i osjećaj pritiska ili bolova u grlu ili prsima

Opioidi*

Kodein

Meperidine

Oksikodon

Usporavanje disanja, konstipacija, zadržavanje urina, pospanost i mučnina

Liječenje blage do umjerene migrene

Analgetici

Acetaminofen

Glavobolej zbog prekomjerne uporabe lijekova (povratna glavobolja) ako se lijek uzima prečesto

Povremeno se javlja osip

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAIL)

Aspirin

Indometacin

Naproksen

Glavobolja zbog prekomjerne uporabe lijekova, ako se lijek uzima prečesto

Gastritis (upala želuca) i peptički vrijed.

Kod indometacina, pogoršanje depresije, epileptički napadaji i tremor s smanjenom pokretljivošću i ukočenosti mišića, a kod starijih osoba vrtoglavica i zbunjenost