Fizičke promjene tijekom trudnoće

Autor: Raul Artal-Mittelmark, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Natalija Mihovilić, dr. med.

Trudnoća uzrokuje mnoge promjene u ženskom tijelu. Većina njih nestane nakon porođaja. Ove promjene uzrokuju neke simptome koji su normalni. Međutim, određeni poremećaji, kao što je gestacijski dijabetes, mogu se razviti tijekom trudnoće, a neki simptomi mogu ukazivati na takav poremećaj.

Simptomi koje treba odmah prijaviti liječniku ako se pojave tijekom trudnoće uključuju sljedeće:

Ako je porođaj bio brz u prethodnim trudnoćama, žene bi trebale obavijestiti svog liječnika čim imaju bilo kakvu naznaku da porođaj počinje.

Opće zdravlje

Umor je čest, osobito u prvih 12 tjedana i opet u kasnoj trudnoći. Žena će možda trebati više odmora nego inače.

Reproduktivni organi

Do 12 tjedana trudnoće, proširena maternica može uzrokovati da ženski trbuh lagano viri. Maternica se nastavlja povećavati tijekom trudnoće. Povećana maternica proteže se do razine pupka oko 20. tjedna, a do donjeg ruba rebara oko 36. tjedna.

Obično se povećava količina normalnog vaginalnog iscjedka koji je bistar ili bjelkast. Ovo povećanje je obično normalno. Međutim, ako iscjedak ima neobičnu boju ili miris ili ga prati vaginalni svrbež i peckanje, žena treba posjetiti svog liječnika. Takvi simptomi mogu ukazivati na vaginalnu infekciju. Neke vaginalne infekcije, kao što su trihomonijaza (protozoanska infekcija) i kandidijaza (infekcija kvascima), česte su tijekom trudnoće i mogu se liječiti.

Dojke

Dojke teže povećanju zbog hormona (uglavnom estrogena) koji pripremaju grudi za proizvodnju mlijeka. Žlijezde koje proizvode mlijeko postupno se umnažaju i postaju sposobne proizvesti mlijeko. Grudi mogu biti čvrste i osjetljive. Može pomoći nošenje grudnjaka koji pravilno odgovara i pruža podršku.

Tijekom posljednjih tjedana trudnoće, dojke mogu proizvesti tanak, žućkast ili mliječni iscjedak (kolostrum). Kolostrum se također proizvodi tijekom prvih nekoliko dana nakon poroda, prije nego se proizvede majčino mlijeko. Ta tekućina, bogata mineralima i antitijelima, prva je hrana dojenčeta.

Srce i protok krvi

Tijekom trudnoće, ženino srce mora raditi teže jer kako fetus raste, srce mora pumpati više krvi u maternicu. Do kraja trudnoće maternica prima petinu ženine krvne opskrbe prije trudnoće. Tijekom trudnoće količina krvi koju crpi srce (srčani volumen) povećava se za 30 do 50%. Kako se srčani volumen povećava, broj otkucaja srca u mirovanju ubrzava od normalne stope prije trudnoće od oko 70 otkucaja u minuti do 80 ili 90 otkucaja u minuti. Tijekom vježbanja, srčani volumen i broj otkucaja povećavaju se više kada je žena trudna nego kad nije. Nakon otprilike 30 tjedana trudnoće, srčani se volumen blago smanjuje. Tada se tijekom porođaja povećava za dodatnih 30%. Nakon porođaja, srčani se volumen isprva brzo smanjuje, a zatim sporije. Vraća se na razinu prije trudnoće oko 6 tjedana nakon porođaja.

Mogu se pojaviti neki šumovi na srcu i nepravilnosti u srčanom ritmu jer srce radi jače. Ponekad trudnice mogu osjetiti te nepravilnosti. Takve promjene su normalne tijekom trudnoće. Međutim, drugi nenormalni srčani zvukovi i ritmovi (na primjer, dijastolički šumovi i brzi, nepravilni otkucaji srca), koji se češće javljaju u trudnica, mogu zahtijevati liječenje.

Krvni tlak se obično smanjuje tijekom drugog tromjesečja, ali se u trećem tromjesečju može vratiti na normalnu razinu prije trudnoće.

Tijekom trudnoće količina krvi se poveća za gotovo 50%. Količina tekućine u krvi povećava se više od broja crvenih krvnih stanica (koje prenose kisik). Dakle, iako ima više crvenih krvnih stanica, krvni testovi pokazuju blagu anemiju, što je normalno. Iz razloga koji nisu jasno razumljivi, broj bijelih krvnih stanica (koje se bore protiv infekcije) neznatno se povećava tijekom trudnoće i značajno se povećava tijekom porođaja i prvih nekoliko dana nakon poroda.

Povećana maternica ometa povratak krvi iz nogu i zdjeličnog područja u srce. Kao rezultat, česta je oteklina (edem), osobito nogu. Proširene vene obično se razvijaju u nogama i u području oko vaginalnog otvora (vulva). Ponekad uzrokuju nelagodu. Odjeća koja je labava oko struka i nogu ugodnija je i ne ograničava protok krvi. Neke mjere ne samo da olakšavaju nelagodu, već mogu i smanjiti oticanje nogu i povećati vjerojatnost nestanka proširenih vena nakon poroda:

 • Nošenje potpornih elastičnih čarapa

 • Često odmaranje s povišenim nogama

 • Ležanje na lijevoj strani

Mokraćni put

Kao i srce, bubrezi rade teže tijekom trudnoće. Oni filtriraju povećani volumen krvi. Količina krvi koju bubrezi filtriraju dostiže maksimum između 16. i 24. tjedna i ostaje maksimalna do trenutka djetetovog rođenja. Zatim, pritisak od povećanja maternice može malo smanjiti dotok krvi u bubrege.

Aktivnost bubrega se normalno povećava kada osoba leži i smanjuje se kada osoba stoji. Ta se razlika pojačava tijekom trudnoće - jedan od razloga zbog kojeg trudnica mora često mokriti dok pokušava spavati. Kasno u trudnoći, ležeći na boku, osobito na lijevoj strani, aktivnost bubrega se povećava više nego ležeći na leđima. Ležanje na lijevoj strani ublažava pritisak koji proširena maternica stavlja na glavnu venu koja nosi krv iz nogu. Kao rezultat, poboljšava se protok krvi i povećava aktivnost bubrega.

Maternica pritišće mjehur, smanjujući njegovu veličinu tako da se puni mokraćom brže nego obično. Ovaj pritisak također uzrokuje da trudnica mora češće i brže mokriti.

Dišni put

Visoka razina progesterona, hormona koji se kontinuirano proizvodi tijekom trudnoće signalizira mozgu da snizi razinu ugljičnog dioksida u krvi. Kao rezultat toga, trudnica diše malo brže i dublje da izdahne više ugljičnog dioksida i održi razinu ugljičnog dioksida niskom. Ona može disati brže i zato što povećana maternica ograničava koliko se pluća mogu proširiti prilikom udisaja. Obim ženskih grudi blago se povećava.

Praktično svaka trudnica ostaje nešto više bez daha kada se sama napne, pogotovo na kraju trudnoće. Tijekom vježbanja, brzina disanja se više povećava kada je žena trudna nego kad nije.

Budući da se crpi više krvi, sluznica dišnih puteva dobiva više krvi i nešto nabrekne, sužavajući dišne puteve. Kao rezultat, povremeno se nos čini začepljen, a eustahijeve cijevi (koje spajaju srednje uho i stražnji dio nosa) mogu postati blokirane. Ovi učinci mogu neznatno promijeniti ton i kvalitetu ženskog glasa.

Probavni trakt

Mučnina i povraćanje, osobito ujutro (jutarnja mučnina) su uobičajene. Mogu biti uzrokovane visokim razinama estrogena i ljudskog korionskog gonadotropina, dvama hormonima koji pomažu u održavanju trudnoće.

Mučnina i povraćanje mogu se ublažiti promjenom prehrane ili obrascima prehrane - na primjer, na sljedeći način:

 • Češće piti i jesti male porcije

 • Jesti prije nego postanete gladni

 • Jesti blage namirnice (kao što su bujon, juha, riža i tjestenina)

 • Jesti obične krekere i pijuckati gazirano piće

 • Držati krekere uz krevet i pojesti jedan ili dva prije ustajanja kako bi se ublažila jutarnja mučnina

Trenutno nisu dostupni nikakvi lijekovi posebno namijenjeni liječenju jutarnje mučnine. Ponekad su mučnina i povraćanje tako intenzivni ili uporni da se razvija dehidracija, gubitak težine ili drugi problemi - poremećaj koji se zove hyperemesis gravidarum. Žene s ovim poremećajem možda će trebati liječiti lijekovima koji ublažavaju mučninu (antiemetički lijekovi) ili se privremeno hospitaliziraju i daju tekućine intravenski.

Žgaravica i podrigivanje su uobičajeni, vjerojatno zato što hrana duže ostaje u želucu i zato što se prstenasti mišić (sfinkter) na donjem kraju jednjaka nastoji opustiti, dopuštajući da sadržaj želuca odlazi natrag u jednjak. Nekoliko mjera može pomoći u smanjivanju žgaravice:

 • Konzumiranje manjih obroka

 • Izbjegavanje savijanja i ležanja nekoliko sati nakon jela

 • Izbjegavanje kofeina, duhana, alkohola, aspirina i srodnih lijekova (salicilata)

 • Uzimanje tekućih antacida, ali ne i antacida koji sadrže natrijev bikarbonat jer sadrže previše soli (natrija)

Žgaravica tijekom noći može se olakšati sljedećim:

 • Ne jesti nekoliko sati prije spavanja

 • Podizanjem glave kreveta ili korištenjem jastuka za podizanje glave i ramena

Želudac proizvodi manje kiseline tijekom trudnoće. Zbog toga se čirevi na želucu rijetko razvijaju tijekom trudnoće, a oni koji već postoje često počinju zacjeljivati.

Kako trudnoća napreduje, pritisak od povećane maternice na rektum i donji dio crijeva može uzrokovati zatvor. Zatvor se može pogoršati jer visoke razine progesterona tijekom trudnoće usporavaju automatske valove mišićnih kontrakcija u crijevu, koje normalno pomiču hranu. Konzumiranje prehrane bogate vlaknima, mnogo tekućine i redovito vježbanje mogu spriječiti zatvor.

Hemoroidi, koji su učestali problem, mogu biti posljedica pritiska povećane maternice ili zatvora. Ako su hemoroidi bolni, mogu se koristiti omekšivači stolice, anestetički gel ili topli oblozi.

Može se razviti pika, žudnja za neobičnom hranom ili neprehrambenim proizvodima (kao što su škrob ili glina).

Povremeno trudnice imaju višak sline, obično one koje imaju i jutarnje mučnine. Ovaj simptom može biti uznemirujući, ali bezopasan.

Koža

Maska trudnoće (melasma) je zamrljan, smeđi pigment koji se može pojaviti na koži čela i obraza. Koža oko bradavica (areole) također može potamniti. Na sredini trbuha obično se pojavljuje tamna crta. Ove promjene mogu nastati jer posteljica proizvodi hormon koji stimulira melanocite, stanice koje stvaraju tamnosmeđi pigment kože (melanin).

Ružičaste strije se ponekad pojavljuju na trbuhu. Ta promjena vjerojatno je rezultat brzog rasta maternice i povećanja razine hormona nadbubrežne žlijezde.

Male krvne žile mogu formirati uzorak na koži sličan crvenom pauku, obično iznad struka. Ove formacije nazivaju se paukovim angiomima. Proširene kapilare tankih stijenki mogu postati vidljive, osobito niže na nogama.

Dva intenzivna osipa koji svrbe javljaju se samo tijekom trudnoće:

Hormoni

Trudnoća utječe na gotovo sve hormone u tijelu, uglavnom zbog djelovanja hormona proizvedenih u posteljici. Na primjer, posteljica proizvodi hormon koji stimulira ženinu štitnjaču da postane aktivnija i proizvodi veće količine hormona. Kada štitnjača postane aktivnija, srce može brže kucati, što uzrokuje da žena postane svjesna otkucaja srca (palpitacije). Znojenje se može pojačati, može doći do promjena raspoloženja, a štitnjača se može povećati. Međutim, poremećaj hipertiroidizam u kojem je štitnjača neispravna i preaktivna, razvija se u manje od 0.1% trudnoća.

Razine estrogena i progesterona povećavaju se rano tijekom trudnoće jer ljudski korionski gonadotropin, glavni hormon koji proizvodi posteljica, stimulira jajnike da ih kontinuirano proizvode. Nakon 9 do 10 tjedana trudnoće, sama posteljica proizvodi velike količine estrogena i progesterona. Estrogen i progesteron pomažu u održavanju trudnoće.

Posteljica stimulira nadbubrežne žlijezde da proizvode više aldosterona i kortizola (koji pomažu regulirati koliko tekućine izlučuju bubrezi). Kao rezultat toga, zadržava se više tekućine.

Tijekom trudnoće, promjene u razini hormona utječu na način na koji tijelo upravlja šećerom. Rano u trudnoći, razina šećera (glukoze) u krvi može se neznatno smanjiti. No, u posljednjoj polovici trudnoće, razina se može povećati. Tijekom trudnoće potrebno je više inzulina (hormon koji kontrolira razinu šećera u krvi). Prema tome, dijabetes, ako je već prisutan, može se pogoršati tijekom trudnoće. Dijabetes se također može manifestirati i tijekom trudnoće. Ovaj se poremećaj zove gestacijski dijabetes.

Zglobovi i mišići

Zglobovi i ligamenti (vlaknaste vrpce i hrskavice koje povezuju kosti) u ženskoj zdjelici popuštaju i postaju fleksibilniji. Ova promjena pomaže u stvaranju mjesta za povećanu maternicu i priprema ženu za porođaj djeteta. Kao rezultat toga, ženino držanje se donekle mijenja.

Varijabilna bol u leđima je uobičajena jer se kralježnica više savija kako bi uravnotežila težinu povećane maternice. Može pomoći izbjegavanje dizanja teških stvari, savijanje koljena (ne struka) za podizanje stvari i održavanje dobrog držanja. Nošenje ravnih cipela uz dobru potporu ili lagani majčinski pojas može smanjiti naprezanje na leđima.