Urastao nokat na stopalu

Autor: Chris G. Adigun, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Urastao nokat na stopalu je stanje u kojem rubovi noktiju urastaju u okolnu kožu.

(Vidi također Pregled poremećaja noktiju.)

Urastao nokat može se pojaviti kada deformirani nokat na nogama nepravilno raste u kožu ili kada koža oko nokta raste izrazito brzo i zahvati dio nokta. Nošenje preuskih cipela i podrezivanje nokta ukoso s kratkim i oštrim rubovima, a ne ravno preko može uzrokovati ili pogoršati urasle nokte na nogama. Nožne nokte treba rezati ravno, a ne ukoso.

Urasli nokti u početku ne mogu uzrokovati simptome, ali na kraju mogu postati bolni, osobito kada se primjenjuje pritisak na urasli dio. Područje je obično crvene boje i može biti toplo na dodir. Ako se ne liječi, može doći do razvoja infekcije. U slučaju pojave infekcije, područje postaje bolnije, crveno i otečeno. Može doći i do nakupljanja gnoja ispod kože uz nokat (infekcija zanoktice koja se naziva paronihija) koji se cijedi.

Za umjereno urasle nokte na nogama, liječnik može lagano podići rub nokta ispod okolne kože i staviti sterilnu gazu ispod nokta dok oteklina ne nestane. Ponekad se umjesto gaze umetne mala fleksibilna cijevčica između nokta i nabora nokta.

Ako se infekcija komplicira, liječnik obično umrtvljuje područje lokalnim anestetikom (kao što je lidokain), zatim odvaja i uklanja urasli dio nokta. Upala tada nestaje te ne dolazi ponovno do uraštanja nokta.