Sapi

Autor: Rajeev Bhatia, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Ivan Zovko, dr. med.

Sapi su upale dušnika (dušnika) i glasovnog okvira (grkljana) koje su obično uzrokovane zaraznom virusnom infekcijom koja uzrokuje kašalj, glasan škripav zvuk (stridor), a ponekad poteškoće s disanjem (inspiracija).

Prsti uglavnom pogađaju djecu od 6 mjeseci do 3 godine.

Većina djece ima samo jednu epizodu sapi, ali nekoliko njih ima ponovljene epizode (nazvane spazmodična sapnica), koje su inicirane virusnim infekcijama, koje postupno smanjuju učestalost i ozbiljnost. Alergije ili reaktivnost dišnih putova (kao što se pojavljuje u astma) može igrati ulogu u spazmatičnoj sapi.

uzroci

Sapi su uzrokovane virusnom infekcijom koja dovodi do oticanja sluznice dišnih putova, osobito područja ispod glasovnog okvira (larinksa).

The najčešći uzrok je sapi

  • Virusi parainfluence

Sapi mogu biti uzrokovane i drugim virusima, kao što su respiratorni sincicijski virus (RSV) ili virusa influence. Križ uzrokovan virusom influence može biti posebno ozbiljan i može se pojaviti u širem rasponu dobi djece.

Iako se krup pojavljuje tijekom cijele godine, uobičajene su sezonske pojave. Krupnost uzrokovana virusima parainfluence ima tendenciju da se dogodi u jesen, a sapi uzrokovani virusima RSV i influence javljaju se zimi i proljeće. Infekcija se obično širi disanjem kapljica u zraku koje sadrže viruse ili kontaktom s predmetima kontaminiranim tim kapljicama.

simptomi

Obično počinje s simptomima prehlade - curenje iz nosa, kihanja, blage groznica, i još kašalj. Zatim dijete razvija promuklost i česti, neobični kašalj, koji se opisuje kao mjedeni ili lavež. Krupno se kreće po svojoj ozbiljnosti. Ponekad oticanje dišnih puteva uzrokuje otežano disanje, što je najuočljivije pri disanju (inspiracija). U žestokoj gužvi može doći do glasnog škripanja (stridor) čuli su se uz svaku inspiraciju. Oko 50% djece ima groznicu. Svi simptomi su obično mnogo lošiji noću i mogu probuditi djecu iz sna. Čini se da se simptomi ujutro smanjuju i ponovno se pogoršavaju sljedeće noći.

Najgori simptomi obično traju 3 do 4 dana, a kašalj se nastavlja, ali se mijenja u labaviji kašalj. Ova promjena može izazvati zabrinutost za roditelje koji misle da se infekcija preselila u prsa. Međutim, to je normalna progresija bolesti.

Dijagnoza

  • Zvuk kašlja

  • X-zrake u vratu

Liječnik razlikuje sapiće po svojim karakterističnim simptomima, osobito zvuku kašlja.

X-zrake vrata i prsa pomažu liječniku da napravi konačnu dijagnozu sapi.

Prognoza

Većina djece s sapićem potpuno se oporavi.

liječenje

Ako dijete razvije uzorak disanja, roditelji se trebaju obratiti liječniku jer djeca sa sapi mogu vrlo brzo postati vrlo bolesna.

Blago bolesna djeca mogu biti zbrinuta kod kuće i obično se oporavljaju za 3 do 4 dana. Dijete bi trebalo učiniti udobnim, dati dovoljno tekućine i ostaviti ga na miru jer umor i plakanje mogu pogoršati stanje. Uređaji za ovlaživanje u kući (na primjer, isparivači hladne magle ili ovlaživači) mogu smanjiti sušenje gornjih dišnih putova i olakšati disanje. Vlažnost se može brzo povećati pokretanjem vrućeg tuša u kupaonicu. Odnošenje djeteta vani kako bi udisalo hladni noćni zrak ili u kuhinju kako bi udisalo hladni zrak iz zamrzivača također može značajno otvoriti dišne putove.

Za bolesniju djecu, liječnik može preporučiti jednu dozu kortikosteroida kako bi se spriječilo pogoršanje simptoma. Djeca s pogoršanim simptomima treba odmah vidjeti liječnik koji će vjerojatno preporučiti kortikosteroidi i može hospitalizirati dijete na promatranje i njegu.

Djeci s povećanim ili stalnim poteškoćama u disanju, ubrzanom otkucaju srca, umoru, dehidraciji ili plavičastoj diskoloraciji kože treba dati kisik, kao i tekućine u veni. Liječnici obično liječe djecu epinefrinom koji se daje u nebulizatoru i kortikosteroidima koji se daju usta ili injekcijom. Ovi lijekovi pomažu smanjiti otečeno tkivo u dišnim putovima. Djeca koja napreduju s tim tretmanima mogu biti poslana kući, ali djeca koja su vrlo bolesna trebala bi ostati u bolnici.

Antibiotici se koriste samo u rijetkim situacijama kada dijete sa sapima također razvije bakterijsku infekciju. Rijetko, a ventilator (stroj za disanje koji pomaže ulasku i izlasku zraka iz pluća).