Bol u prsima ili leđima

Autor: Jonathan Gotfried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Luka Vranić, dr. med.
                  Alojzije Lacković, dr. med.

Bolovi u sredini prsnog koša ili gornjeg dijela leđa mogu biti posljedica bolesti jednjaka ili podrijetla srca, odnosno aorte (). Simptomi mogu biti slični. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), uzrokovana želučanom kiselinom koja se refluksno vraća u jednjak, može uzrokovati osjećaj pečenja ili stezanja ispod prsne kosti (sternum), što može nalikovati boli kardijalne etiologije. Spazam jednjaka, kao i drugi poremećaji moltiliteta jednjaka može uzrokovati pritiskajuću bol u prsima, koja je slična boli uzrokovane bolestima srca.

Neki simptomi su specifičniji za poremećaje jednjaka. Jaka bol koja se javlja naglo nakon povraćanja ili nakon zahvata u jednjaku ukazuje na rupturu jednjaka, iako je to rijetka pojava. Gorušica je goruća bol uzrokovana GERB-om koja se uzdiže u prsa, a ponekad i vrat i grlo, obično nakon obroka ili ležanja. Žgaravica je najčešći simptom poremećaja probavng trakta u SAD-u. Otežano gutanje i nelagoda koja se javlja samo kod gutanja također sugeriraju poremećaj jednjaka. Nelagoda u području prsnog koša koja se javlja u naporu i nestaje ubrzo nakon kratkog odmora ukazuje na srčanu etiologiju bolova. Međutim, zbog toga što se simptomi često preklapaju, a zbog potrebe isključivanja srčane bolest, često se u sklopu dijagnostičke obrade učine rentgenski snimak prsnog koša, elektrokardiogram (EKG), a ponekad i ergometrija prije negoli se započne s obradom bolesti jednjaka.

liječenje

  • Ovisi o uzroku

Liječenje bolova u prsima ili u gornjem dijelu leđa započne se po otkrivanju etiologije iste, a kod osoba sa specifičnim simptomima refluksne bolesti može se s terapijom započeti empirijski.