Tromboembolijski poremećaji tijekom trudnoće

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Kod tromboembolijskih poremećaja u krvnim žilama nastaju krvni ugrušci (trombi). Embolus je krvni ugrušak koji putuje kroz krvotok i blokira arteriju. U Sjedinjenim Državama, tromboembolijski poremećaji su čest uzrok smrti kod trudnica.

Rizik za razvoj thromboembolijskog poremećaja je povišen 6 tjedana nakon porođaja. Većina komplikacija uslijed krvnih ugrušaka posljedica je ozljeda koje se javljaju tijekom poroda. Rizik je mnogo veći nakon carskog reza nego nakon vaginalnog porođaja.

Krvni ugrušci se obično formiraju u površinskim venama nogu kao tromboflebitis ili u dubokim venama nogu kao duboka venska tromboza. Simptomi mogu uključivati oticanje nogu, bol i osjetljivost. Ovi simptomi mogu biti teški za prepoznati jer trudnoća može uzrokovati slične simptome. Ozbiljnost simptoma ne korelira s težinom bolesti.

Duboka venska tromboza se također može razviti u zdjelici. Tamo ne mora uzrokovati simptome. Ugrušak se može kretati od dubokih vena nogu ili zdjelice do pluća. Tu ugrušak može blokirati jednu ili više plućnih (plućnih) arterija. Ova blokada je nazvana plućna embolija, i može biti opasna po život.

Dijagnoza

  • Doppler ultrazvuk za provjeru prisutnosti krvnih ugrušaka u nogama

  • Kompjutorska tomografija za provjeru prisutnosti plućne embolije

Tijekom trudnoće, ako žene imaju simptome koji upućuju na krvni ugrušak, Doppler ultrazvuk (koji se koristi za procjenu protoka krvi) može se učiniti kako bi se provjerilo ima li u nogama ugrušaka.

Ako se sumnja na plućnu emboliju, dijagnoza se potvrđuje računalnom tomografijom (CT). CT se izvodi nakon što se u venu ubrizga radionepropusno kontrastno sredstvo (koje se može vidjeti na x-zrakama). Kontrastno sredstvo protječe kroz krvne žile i ocrtava ih. Ovaj se postupak naziva CT angiografija. Relativno je sigurna tijekom trudnoće.

Ako je dijagnoza plućne embolije još uvijek neizvjesna, potrebna je procedura koja se naziva plućna angiografija (angiografija krvnih žila pluća). Za ovaj postupak, liječnici rade mali rez, obično u preponama, ali ponekad u ruci. Zatim umetnu tanku, fleksibilnu cijev (kateter) i provuku ju kroz krvne žile u arteriju u plućima. Kada je kateter na mjestu, radionepropusno kontrastno sredstvo se injicira kroz kateter kako bi ocrtalo krvne žile u plućima nakon čega se snime rentgenske slike.

Nakon što se dijete porodi, liječnici mogu koristiti CT s kontrastnim sredstvom kako bi provjerili imali žena krvne ugruške u zdjelici.

Liječenje

Ako se otkrije krvni ugrušak, bez odgađanja se započinje heparin (antikoagulant, lijek koji inhibira zgrušavanje krvi). Heparin se može ubrizgati u venu (intravenski) ili pod kožu (subkutano). Heparin ne prelazi posteljicu i ne može oštetiti fetus. Liječenje se nastavlja 3 do 6 mjeseci. Zatim, kako bi se spriječilo stvaranje novih krvnih ugrušaka, liječnici daju ženi heparin u manjoj dozi najmanje 6 tjedana nakon poroda. Tijekom tog vremena rizik od krvnih ugrušaka ostaje visok.

Nakon porođaja, umjesto heparina može se koristiti varfarin, osobito ako je ženama potrebno liječenje dulje od 6 do 8 tjedana. Varfarin se može uzimati u usta, ima manji rizik od komplikacija nego heparin, a mogu ga uzimati i žene koje doje.

Žene koje su imale krvni ugrušak tijekom prethodne trudnoće ili koje su imale tromboembolijski poremećaj prije trudnoće, mogu dobiti heparin preventivno tijekom svake trudnoće i 6 tjedana nakon poroda kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka.