Nedostatak vitamina B6

Autor: Larry E. Johnson, MD, PhD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec , dr. med.

Vitamin B6 ima u većini namirnica, ali ljudi mogu imati manjak vitamina B6, ako ga ne apsorbiraju pravilno.

 • Mnoge namirnice sadrže vitamin B6, ali opsežnom obradom hrane može ukloniti vitamin.

 • Oboljeli mogu dobiti konvulzije, osip koji je ljuskav, crveni jezik, pukotine u kutovima usta ili osjećaj igle i šiljaka u rukama i nogama.

 • Dijagnoza se temelji na postojanju simptoma, potvdi mogućih uzroka i dobrom odgovoru na dodatke vitamina B6.

 • Dodaci vitamina B6, koji se uzimaju usta, mogu korigirati nedostatak.

Vitamin B6 (piridoksin) je neophodan za preradu(metabolizam) ugljikohidrata, aminokiselina, i masti (lipidi), kao i za normalnu funkciju živčanog sustava i za stvaranje crvenih krvnih stanica. Također pomaže očuvanju zdravlja kože. (Vidi također Pregled vitamina.)

Dobri izvori vitamina B6 su suhi kvasac, jetra, iznutrice, cjelovite žitarice, ribe i mahunarke.

Uzroci

Budući da je vitamin B6 prisutan u mnogim namirnicama, nedostatak vitamina B6 rijetko uzrokovan njegovim nedostatnim unosom izuzev u slučaju teške pothranjenosti. Međutim, nedostatak se također može pojaviti jer opsežna obrada hrane, prilikom pripreme hrane za jelo, može ukloniti vitamin B6 iz hrane.

Nedostatak vitamina B6 često nastaje zbog

 • Smanjene apsorpcije hrane (poremećaji malapsorpcije)

 • Alkoholizma

 • Prekomjernog gubitka vitamina B6 tijekom hemodijalize

 • Upotrebom lijekova koji iscrpljuju vitamin B6 pohranjen u tijelu

Ti lijekovi uključuju antikonvulzivne lijekove, antibiotik izonijazid (koristi se za tuberkulozu), hidralazin (koristi se za liječenje visokog krvnog tlaka), kortikosteroide, i penicilamin (koristi se za liječenje reumatoidnog artritisa i Wilsonove bolest).

Nedostatak vitamina B6 čest je među ljudima koji imaju teški energetsko-proteinski nedostatak (proteinsko-energetska pothranjenost). Osobe s ovim poremećajem ne konzumiraju dovoljno vitamina B6.

Simptomi

Nedostatak vitamina B6 kod odraslih može uzrokovati upalu kože (dermatitis) i crveni, masni, ljuskavi osip. Ruke i noge mogu biti utrnule i oboljeli mogu osjećati bockanje. Jezik može postati bolan i crven, a na uglovima usta mogu se pojaviti pukotine. Osobe mogu postati zbunjene, razdražljive i depresivne. Mogu imati napadaje.

Rijetko nedostatak vitamina B6 uzrokuje grčevite napadaje u dojenčadi. Antikonvulzivni lijekovi nisu djelotvorni u liječenju ovih napadaja u dojenčadi.

Budući da je vitamin B6 potreban za stvaranje crvenih krvnih stanica, njegov nedostatak može uzrokovati anemiju.

Dijagnoza

 • Povijest i fizikalni pregled

 • Dobar odgovor na liječenje dodacima vitamina B6

Dijagnoza nedostatka vitamina B6 temelji se na postojanju simptoma, prisutnosti stanja koja mogu uzrokovati nedostatak vitamina B6 i dobrom odgovoru na liječenje dodacima vitamina B6.

Mogu se obaviti krvne pretrage, ali nijedan rutinski test krvi ne može jasno potvrditi dijagnozu.

Liječenje

 • Liječenje uzroka

 • Dodacima vitamina B6

Uzroci nedostatka vitamina B6 liječe kada je to moguće.

Ako oboljeli imaju nedostatak vitamina B6 ili ako uzimaju lijekove koji iscrpljuju vitamin B6 u tijelu, trebali bi uzimati dodatke vitamina B6. Uzimanje dodataka vitamina B6 obično korigira nedostatak tog vitamina u odraslih.