Poremećaji jetre i žučnog mjehura tijekom trudnoće

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Neki poremećaji jetre javljaju se samo tijekom trudnoće. Drugi (kao što su žučni kamenci, ciroza, ili hepatitis) mogu biti prisutni prije trudnoće, ili se mogu slučajno javiti s trudnoćom.

Problemi s jetrom ili žučnim mjehurom mogu biti posljedica hormonalnih promjena tijekom trudnoće. Neke promjene uzrokuju samo manje, prolazne simptome.

Kolestaza trudnoće

Normalni hormonalni učinci trudnoće mogu usporiti kretanje žuči kroz žučne kanale. Ovo usporavanje se zove kolestaza.

Kolestaza trudnoće može povećati rizik od sljedećeg:

Najočitiji simptom kolestaze u trudnoći je svrbež po cijelom tijelu (obično u 2. ili 3. tromjesečju). Ne razvija se osip. Urin može biti taman, i može se razviti žutica.

Ako je svrbež intenzivan, može se propisati lijek koji se naziva ursodeoksikolna kiselina, koji se uzima na usta.

Kolestaza trudnoće obično se povlači nakon porođaja, ali se često ponavlja u narednim trudnoćama ili uz primjenu oralnih kontraceptiva.

Ciroza

Ciroza (ožiljkavanje jetre) povećava rizik od pobačaja ili prijevremenog porođaja.

Ciroza može uzrokovati nastanak proširenih vena (proširenih, uvrnutih vena) oko jednjaka (tzv. varikoziteti jednjaka). Trudnoća blago povisuje rizik profuznog krvarenja iz varikoznih vena, osobito tijekom zadnja 3 mjeseca trudnoće.

Masna jetra u trudnoći

Ovaj se rijedak poremećaj može razviti pred kraj trudnoće. Uzrok je nepoznat.

Simptomi masne jetre u trudnoći uključuju mučninu, povraćanje, nelagodu u trbuhu i žuticu. Poremećaj se može brzo pogoršati, a može doći i do zatajenja jetre. Preeklampsija (tip visokog krvnog tlaka koji se razvija tijekom trudnoće) je ponekad rezultat.

Dijagnoza masne jetre u trudnoći se temelji na rezultatima liječničke procjene, testova funkcije jetre i drugih krvnih testova i može se potvrditi biopsijom jetre. Liječnik može savjetovati ženu da odmah prekine trudnoću.

Rizik od smrti za trudnicu i fetus je visok u teškim slučajevima, ali oni koji prežive oporave se u potpunosti. Obično se poremećaj ne ponavlja u narednim trudnoćama.

Žučni kamenci

Žučni kamenci se pojavljuju češće tijekom trudnoće. Trudnice koje razviju žučne kamence pažljivo se prate.

Ako žučni kamen blokira žučni mjehur ili uzrokuje infekciju, može biti potrebna operacija. Ova operacija je obično sigurna za trudnice i fetus.

Hepatitis

Akutni virusni hepatitis može povećati rizik od prijevremenog porođaja. Također je najčešći uzrok žutice tijekom trudnoće. Trudnoća ne pogoršava većinu tipova hepatitisa (hepatitis A, B, C i D), ali hepatitis E može postati ozbiljniji tijekom trudnoće.

Hepatitis B se može prenijeti na dijete odmah nakon porođaja ili, rjeđe, tijekom trudnoće. Većina zaraženih beba nema simptome i ima samo blagi poremećaj funkcije jetre. Ali su nositelji infekcije i mogu je prenijeti drugima. Sve trudnice se testiraju na hepatitis, a ako su zaražene, poduzimaju se mjere kako bi se spriječilo zaražavanje djeteta.

Ženama s kroničnim hepatitisom, osobito ako je prisutna ciroza, može biti teško zatrudnjeti. Ako zatrudne, vjerojatnije je da će pobaciti ili roditi prijevremeno. Ako su te žene uzimale kortikosteroide prije trudnoće, mogu nastaviti s uzimanjem tih lijekova i tijekom trudnoće. Ponekad se, kada je infekcija teška, ženama s kroničnim hepatitisom daju antivirusni lijekovi tijekom trećeg tromjesečja. Ovi lijekovi mogu smanjiti rizik prijenosa virusa hepatitisa na fetus.