Proktitis

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Proktitis je upala sluznice rektuma (rektalna sluznica).

  • Upala može imati različite uzroke, od infekcije do radioterapije.

  • Ovisno o uzroku, proktitis može biti bezbolan ili vrlo bolan.

  • Liječnik postavlja dijagnozu nakon pregleda unutrašnjosti rektuma.

  • Antibiotici se mogu koristiti za liječenje proktitisa uzrokovanog infekcijom.

  • Antiinflamatorni lijekovi mogu se primijeniti na zahvaćeno područje ili ponekad uzeti na usta za liječenje proktitisa uzrokovanog radioterapijom.

Rektum je dio crijeva koji se nalazi prije anusa. U rektumu se stolica zadržava prije izbacivanja iz crijeva kroz anus. (Vidi također Pregled Anusa i rektuma)

Probavni sustav
 

Proktitis, koji postaje sve češći, ima različite uzroke. Može biti posljedica Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa. Također može biti rezultat spolno prenosivih bolesti (kao što su gonoreja, sifilis, infekcija Chlamydiom trachomatis, ili infekcija herpes simplex virusom), osobito među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Osoba čiji je imunološki sustav oslabljen također je pod povećanim rizikom od razvoja proktitisa, osobito od infekcija virusom herpes simplex ili citomegalovirusom.

Proktitis također može biti uzrokovan nekim bakterijama koje se ne prenose spolnim odnosima, kao što je Salmonella, ili upotrebom antibiotika koji uništava normalne crijevne bakterije, čime se omogućuje da druge bakterije rastu na njihovom mjestu (Clostridium difficile-vidjeti Kolitis izazvan Clostridium difficile).

Proktitis može biti uzrokovan terapijom zračenjem usmjerenom na ili blizu rektuma, koja se obično koristi za liječenje raka prostate i rektuma.

Simptomi

Proktitis obično uzrokuje bolno naprezanje na pri defekaciji, bezbolno krvarenje ili curenje sluzi iz rektuma. Kada je uzrok gonoreja, herpes simplex virus, ili citomegalovirus, anus i rektum mogu biti jako bolni.

Dijagnoza

  • Proktoskopija ili sigmoidoskopija

  • Laboratorijske pretrage i testovi stolice

  • Ponekad kolonoskopija

Kako bi se dijagnosticirao proktitis, liječnik pregledava unutrašnjost rektuma proktoskopom ili sigmoidoskopom (cijev koja se koristi za pregled rektuma - vidi Endoskopija) i uzima briseve i uzorak tkiva rektalne sluznice za analizu. Laboratorij tako može identificirati bakterije, gljivice ili viruse koji mogu uzrokovati proktitis.

Također se provode pretrage krvi za sifilis i stolice za Clostridium difficile.

Liječnik može pregledati i ostale dijelove crijeva pomoću kolonoskopije (ispitivanje cijelog debelog crijeva pomoću endoskopa) kako bi potražio znakove Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

Liječenje

  • Liječenje uzroka

Antibiotici su najbolji način liječenja proktitisa uzrokovanog specifičnom bakterijskom infekcijom. Kada je proktitis uzrokovan uporabom antibiotika koji uništavaju normalno prisutne crijevne bakterije, liječnik može propisati metronidazol ili vankomicin, koji bi trebali uništiti štetne bakterije koje su istisnule normalne bakterije.

Kada je uzrok terapija zračenjem, proktitis se liječi protuupalnim lijekovima koji se primjenjuju putem klistira ili na usta. Također može pomoći klistir sukralfata. Ako ti lijekovi ne pomognu, liječnici mogu izravno primijeniti formalin na sluznicu rektuma kako bi se zaustavilo krvarenje ili mogu pokušati s liječenjem koji uključuje uporabu kisika (hiperbarična terapija kisikom).

Ako je proktitis uzrokovao krvarenje iz sluznice rektuma, liječnici mogu koristiti argonsku plazmu, lasere, elektrokoagulaciju i sonde za grijanje kako bi zaustavili krvarenje.