Pregled poremećaja bijelih krvnih stanica

Autor: Mary Territo, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Petar Gaćina, dr. med.
Prijevod: Andrija Agejev, dr. med.

Bijele krvne stanice (leukociti) važan su dio obrane organizma od zaraznih organizama i stranih tvari (imunološkog sustava). Kako bi se tijelo obranilo na odgovarajući način, dovoljan broj bijelih krvnh stanica treba primiti poruku da je tijelo napao zarazni organizam ili strana tvar, doći do potrebnog mjesta te dotični štetni organizam ubiti i probaviti (vidi sliku Lymphatic System+Limfni sustav: Pomoć obrani protiv infekcije).

Kao i sve krvne stanice, bijele krvne stanice se proizvode prvenstveno u koštanoj srži. Razvijaju se iz matičnih (prekursorskih) stanica koje sazrijevaju u jednu od pet glavnih vrsta bijelih krvnih stanica:

  • neutrofili

  • limfociti

  • monociti

  • eozinofila

  • bazofili

Ljudi obično proizvode oko 100 milijardi bijelih krvnih stanica dnevno. Broj bijelih krvnih stanica u danom volumenu krvi izražava se kao stanice po mikrolitru krvi. Ukupan broj bijelih krvnih stanica+leukocita obično iznosi između 4,000 i 11,000 stanica po mikrolitri (4 to 11 × 109 po litri). Udio svakog od pet glavnih tipova bijelih krvnih stanica i ukupan broj stanica svakog tipa u danom volumenu krvi može se odrediti laboratorijskim testovima.

Premalo ili previše bijelih krvnih stanica ukazuje na poremećaj.

Leukopenija, smanjenje broja bijelih krvnih stanica na manje od 4 000 stanica po mikrolitri krvi (4 × 109 po litri), često dovodi do veće osjetljivosti na infekcije.

Leukocitoza, porast broja bijelih krvnih stanica na više od 11 000 stanica po mikrolitri krvi (11 × 109 per liter), često je posljedica normalnog odgovora tijela u borbi s infekcijom ili korištenja nekih lijekova kao što su kortikosteroidi. Međutim, povećanje broja bijelih krvnih stanica također juzrokuje karcinom koštane srži (kao što je leukemija) s oslobađanjem nezrelih ili abnormalnih bijelih krvnih stanica iz koštane srži u krv.

Neki poremećaji bijelih krvnih stanica uključuju samo jednu od pet vrsta bijelih krvnih stanica.

Drugi poremećaji mogu uključivati nekoliko tipova zajedno ili svih pet vrsta bijelih krvnih stanica. Najčešći su poremećaji neutrofila i poremećaji limfocita. Rjeđi su poremećaji koji uključuju monocite i eozinofile, a poremećaji koji uključuju bazofile su rijetki.