Invaginacija

Autor: William J. Cochran, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Antonia Jeličić Kadić, dr. med.

Invaginacija (intususcepcija) je poremećaj u kojem jedan dio crijeva klizi u drugi, slično kao dijelovi teleskopa. U tim dijelovima crijeva dolazi do zapreke prolaza sadržaja kao i do poremećaja protoka krvi.

  • Uzrok invaginacije obično nije poznat.

  • Simptomi su jaki bolovi u trbuhu uz povraćanje a počinju i prestaju iznenada te se javljaju nekoliko puta tijekom sata. Nakon nekog vremena simptom može biti i krvava stolica.

  • Klizma sa zrakom može potvrditi dijagnozu i imati terapeutski učinak.

  • Ponekad je potrebna operacija.

Invaginacija je najčešći uzrok zapreke u crijevima kod djece dobi od 6 mjeseci do 3 godine. Nešto češće se javlja u dječaka, posebno nakon 4. godine, a u većini slučajeva uzrok je nepoznat.

U otprilike 25% djece, obično vrlo male djece ili starije djece, invaginacija je posljedica nečeg iz crijeva kao što je polip, Meckelov divertikul, maligni tumor (kao što je limfom), ili IgA vaskulitis. Djeca koja imaju cistična fibroza imaju veći rizik od razvoja invaginacije.

Ponekad se segmenti koji ukližu jedan u drugi vrate u normalni položaj i bez liječenja. Ako se to ne dogodi ovi dijelovi crijeva tvore zapreku u prolasku crijevnog sadržaja i na kraju dovode do prekida krvne opskrbe tog dijela crijeva (ishemija). Ako se protok krvi prekine više od nekoliko sati, zahvaćeno crijevo može umrijeti (razviti gangrenu). Ako dio crijeva umre, mogu se razviti male rupe (perforacije), omogućujući bakterijama da uđu u trbušnu šupljinu, što rezultira ozbiljnom infekcijom (upala trbušne maramice).

Simptomi

Invaginacija obično uzrokuje epizode bolova u želucu i povraćanje koji se iznenada jave u djeteta koje je do tada bilo zdravo. Epizode obično traju 15 do 20 minuta. U početku dijete izgleda relativno dobro između epizoda. Kasnije, kako se razvija ishemija, bol postaje neprekidna, dijete postaje razdražljivo i/ili letargično, a u neke djece pojavi se stolica poput želea od ribizla (stolice koje sadrže krv i sluz) ili temperatura. Djeca koja imaju perforaciju odaju dojam težeg bolesnika i bolno su osjetljiva pri pregledu trbuha. Ponekad liječnici mogu osjetiti masu u obliku kobasice u trbuhu gdje se nalazi invaginacija.

Rijetko, djeca koja imaju invaginaciju nemaju bol. Umjesto toga, ova djeca izgledaju letargično kao da su drogirana.

Dijagnoza

  • Slikovne pretrage, obično ultrazvuk

Liječnik može posumnjati na invaginaciju na temelju djeteta simptoma i pregleda.

Ultrazvučni pregled trbuha može potvrditi dijagnozu. Nativna rendgenska snimka trbuha može pokazati zapreku u crijevima, ali ne i potvrditi i postojanje invaginacije. U obradi djeteta sa sumnjom na invaginaciju može se, iako rijetko, uraditi i kompjuterizirana tomografija (CT) .

Liječenje

  • Klizma sa zrakom

  • Operacija

Ako ultrazvuk potvrdi invaginaciju, potrebno je napraviti klistiranje bolesnika.

Klizma sa zrakom

Liječnik ispušta zrak u rektum djeteta kroz malu cijev i zatim provodi rendgensko snimanje. Tlak zraka obično vrača teleskopski dio crijeva na svoje mjesto. Rendgenskim snimanjem može se prikazati da li je postupak bio uspješan. Ako je klistiranje bilo uspješan, dijete se može promatranja tijekom noći i otpustiti na kućnu njegu. Roditeljima se savjetuje da paze na razvoj simptoma jer se invaginacija može ponoviti u sljedećih 1 do 2 dana.

Kada se invaginacija ispravi klizmom a ne kirurškim zahvatom, može se ponovno javiti u 5 do 10% djece.

Operacija

Operacija je potrebna ako

  • Dijete ima znakove perforacije crijeva

  • Liječenje klizmom nije bilo uspješno.

  • Ponovno nastane nakon klizme.

U slučaju ponovnog razvoja, kirurški zahvat se ne radi samo u svrhu liječenje, već i dijagnostički (traženje polipa, tumora ili drugih abnormalnosti koje bi mogle objasniti zašto se invaginacija ponovno razvila).