Pulpitis

Autor: Bernard J. Hennessy, DDS
Urednici sekcije i prijevod: Martina Romić Knežević, dr. med. dent. i Ivica Knežević, dr. med. dent.

Pulpitis je bolna upala pulpe zuba, najdublji dio zuba koji sadrži živce i dotok krvi.

(Vidi također Pregled poremećaja zuba.)

Najčešći uzrok pulpitisa je karijes, a drugi najčešći uzrok je ozljeda. Blaga upala, ako je prolazna, ne može trajno oštetiti zub. Teška upala može uzrokovati smrt pulpa.

Pulpitis može dovesti do infekcije, u kojoj se gnoj (periapikalni apsces) razvija u korijenu zuba. Neliječena infekcija zuba može se proširiti na čeljust ili na druga područja tijela (kao što su mozak ili sinusi).

simptomi

Pulpitis uzrokuje intenzivnu bol u zubima. Ako je prisutan apsces, zub postaje iznimno osjetljiv na pritisak i lupkanje zubnim instrumentom.

Dijagnoza

  • Ispitivanje osjetljivosti zuba

  • Ispitivanje vitalnosti pulpe pomoću električnog testa vitaliteta pulpe.

Da bi se utvrdilo je li pulpa dovoljno zdrava za zbrinjavanje, stomatolozi mogu obaviti određene testove. Na primjer, stomatolozi mogu primijeniti vrući, slatki ili hladni poticaj. Ako bol nestane unutar 1 do 2 sekunde nakon uklanjanja podražaja, pulpa može biti dovoljno zdrava da se spasi (naziva se reverzibilni pulpitis). Ako bol nastavi nakon uklanjanja podražaja ili ako se bol dogodi spontano, pulpa možda nije dovoljno zdrava za spašavanje (zove se ireverzibilna pulpitis).

Stomatolozi također mogu koristiti električni test vitaliteta za ispitivanje pulpe, koji pokazuje da li je pulpa živa, ali ne i da li je zdrava. Ako osoba osjeća mali električni naboj doveden do zuba, pulpa je živa. Osjetljivost na tapkanje zuba često znači da se upala proširila na okolna tkiva. Liječnici ponekad rade rendgenske zrake kako bi procijenili izgled kosti oko zuba i promašli promjene povezane s upalom pulpe poput ciste ili upale same kosti.

liječenje

  • Uklanjanje karijesa

  • Popravak zuba

  • Ponekad liječenje korijenskih kanala

Upala prestaje kada se uzrok izliječi.

Kodreverzibilnog pulpitisa bol i upala nestanu nakon što stomatolozi uklone pokvareni dio karijes) i zatim poprave zub. Kada se rano otkrije pulpitis, stomatolozi ponekad postavljaju privremeno punjenje koje sadrži sedativ koji može ukloniti bol. Ovo se punjenje može ostaviti na mjestu 6 do 8 tjedana, a zatim zamijeniti trajnim punjenjem. Najčešće, stomatolozi odmah stavljaju trajno punjenje.

Kod ireverzibilnog pulpitisa oštećenje pulpe je opsežno i pulpa ne može ozdraviti. Jedini način prestanka boli je uklanjanje pulpe liječenje korijenskog kanala ili vađenje zuba. Ako ljudi imaju druge znakove infekcije (kao što je povišena temperatura), stomatolozi propisuju antibiotike. Ponekad se liječenje korijenskog kanala ponavlja ako simptomi ne nestanu ili se pogoršaju.