Abrazije rožnice i strana tijela rožnice

Autor: Ann P. Murchison, MD, MPH
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Sven Šimunić, dr. med.

Strana tijela u rožnici uzrokuju ogrebotine, što rezultira bolom i crvenilom te dovodi do infekcija, čak i nakon što su uklonjena. Većina ozljeda oka su lakša.

(Vidi također Pregled ozljeda oka.)

Najčešće povrede na površini prozirne kupole na prednjoj površini oka (rožnica) su

  • Ogrebotine (abrazije)

  • Strana tijela (predmeti)

Uzroci

Čestice su čest uzrok ogrebotina rožnice. Čestice se mogu raspršiti eksplozijama, vjetrom ili radom s alatima (npr. brušenjem, udaranjem čekićem ili bušenjem). Kontaktne leće su čest uzrok ogrebotina rožnice. Neodgovarajuće leće, nošenje leća kada su oči suhe, leće koje su nepotpuno očišćene i koje imaju čestice pričvršćene na njih, leće koje su predugo ostavljene na očima, leće koje su neprikladno ostavljene tijekom sna te naglo i nepravilno vađenje leća može rezultirati ogrebotinama na površini očiju. Drugi uobičajeni izvori ogrebotina su

  • Grane stabala ili padajuće krhotine

  • Nokti

  • Četke za kosu

  • Sredstva za nanošenje šminke

Većina ogrebotina rožnice zacjeljuje bez razvoja infekcija (kao što je konjunktivitis i čirevi rožnice), ali one koje se odnose na kontaktne leće ili one onečišćene tlom ili biljnim tvarima (na primjer, ozljeda uzrokovana granom stabla) vjerojatnije je da će se razviti infekcija.

Simptomi

Abrazije rožnice i strana tijela obično uzrokuju bol, trganje i osjećaj da je nešto u oku. Također mogu uzrokovati crvenilo (zbog proširenih krvnih žila na površini oka) ili, povremeno, oticanje oka i kapaka. Vid može postati mutan. Svjetlost može uzrokovati bolni grč u mišiću koji sužava zjenicu.

Ozljede koje prodiru oko (intraokularna strana tijela) mogu uzrokovati slične simptome. Ako strani predmet prodre u unutrašnjost oka, tekućina može iscuriti.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Brza dijagnostika i odgovarajuće liječenje abrazija rožnice i stranih tijela mogu spriječiti infekciju. Dijagnoza se temelji na simptomima osobe, okolnostima ozljede i pregledu.

Prognoza

Srećom, površinske stanice oka brzo se regeneriraju. Čak i velike ogrebotine obično zacjeljuju za 1 do 3 dana. Kontaktna leća ne bi se trebala nositi 5 dana nakon zarastanja ogrebotine. Kontrolni pregled kod oftalmologa 1 ili 2 dana nakon ozljede se preporučuje, ali vremenski okvir može varirati ovisno o veličini i ozbiljnosti ozljede.

Liječenje

  • Uklanjanje stranih tijela

  • Antibiotici

  • Ublažavanje boli

Strana tijela u rožnici

Liječnik obično umrtvi površinu oka s kapi anestetika (kao što je proparacain). Liječnik također stavlja kapi za oči koja sadrži boju (fluorescein) i svijetli pod posebnom rasvjetom, čineći površinske objekte vidljivijima i otkrivajući ogrebotine. Koristeći procjepnu lampu ili drugi instrument za povećavanje, liječnik zatim uklanja sve preostale strane predmete. Često se strani predmet može izvaditi vlažnim, sterilnim, pamučnim štapićem ili isprati sterilnom vodom (irigacija). Ako osoba može gledati bez pomicanja oka, strani predmeti koji se ne mogu lako ukloniti brisom, često se mogu bezbolno ukloniti sterilnom potkožnom iglom ili posebnim instrumentom.

Kada se odstranjuju strana tijela od željeza ili čelika, oni mogu ostaviti prsten hrđe, koji će se možda morati ukloniti sterilnom potkožnom iglom ili rotacijskom sterilnom olovkom male brzine (mali kirurški alat sa sićušnom, rotirajućom, drobećom i bušećom površinom).

Ponekad je strano tijelo zarobljeno ispod gornjeg kapka. Kapak mora biti preokrenut (bezbolan postupak) kako bi se uklonilo strano tijelo. Liječnici također mogu lagano trljati sterilan štapić s vatom po unutrašnjosti kapka kako bi uklonili sitne čestice koje možda nisu vidljive.

Ogrebotine rožnice

Ogrebotine rožnice liječe se na sličan način bez obzira je li strano tijelo uklonjeno ili ne. Obično se antibiotska mast (npr. Bacitracin s polimiksinom B) daje nekoliko dana kako bi se spriječila infekcija. Velike ogrebotine mogu zahtijevati dodatno liječenje. Ako su ljudi osjetljivi na svjetlost, zjenica se održava dilatirana s cikloplegičnim kapima za oči (kao što je ciklopentolat ili homatropin). Ove kapi sprječavaju bolni grč mišića koji stisnu zjenicu.

Bol se može liječiti oralnim lijekovima kao što su acetaminofen ili povremeno acetaminofenom s oksikodonom. Neki liječnici daju kapi koje sadrže diklofenak ili ketorolak kako bi se ublažila bol, ali treba paziti jer ti lijekovi mogu uzrokovati komplikacije kao što je nastajanje određenih vrsta ožiljaka rožnice (tzv. taljenje rožnice). Anestetici koji se daju izravno na oko, iako djelotvorno ublažavaju bolove, ne smiju se koristiti nakon procjene i liječenja jer mogu narušiti zacjeljivanje.

Zakrpe za oči mogu povećati rizik od infekcije i obično se ne upotrebljavaju, osobito za ogrebotine koje nastaju uslijed korištenja kontaktnih leća ili predmeta koji može biti kontaminiran tlom ili biljnim tvarima.